Menu

301 redirect: zo maak je een .htaccess-bestand (+ gratis template)

Je gloednieuwe website staat live, maar ondertussen verlies je alle mooie posities in Google. Wat is er gebeurd? Waarschijnlijk ben je vergeten om een digitaal verhuisbericht te schrijven. Het is één van de meest voorkomende fouten als nieuwe websites live gaan, dus daarom het belangrijke advies: maak altijd een .htaccess-bestand.

Wat is een .htaccess-bestand?

Een htaccess-bestand bevat informatie waarmee configuratie-instellingen op je webserver kunnen worden overschreven. Je kunt hier speciale regels maken, bijvoorbeeld het doorsturen van bezoekers van een oude niet-werkende pagina naar een nieuwe URL. Maar er is meer. Je kunt in het .htaccess-bestand ook regels opnemen om (delen van) een website te cachen. Ook kun je bezoekers doorsturen van HTTP naar HTTPS.

Als je een nieuwe website laat ontwikkelen, dan kan het zijn dat URL’s veranderen. Stel, je hebt ooit een nieuwsbericht geschreven op de URL website.nl/nieuws/goed-bericht/, dan kan het zijn dat de URL op de nieuwe website is veranderd naar: website.nl/goed-bericht/.

Dit is voornamelijk problematisch voor zoekmachines. Zo heeft Google alle pagina’s op jouw oude website geïndexeerd. Als iemand in Google op de pagina ‘Goed bericht’ klikt, dan landt deze bezoeker op de pagina /nieuws/goed-bericht/. Op de nieuwe website bestaat deze pagina niet meer (want dan is de URL /goed-bericht/), waardoor een bezoeker op een 404-pagina uitkomt. De website vertelt dan tegen Google: deze pagina bestaat niet. Het gevolg is dat de pagina na twee weken waarschijnlijk niet meer te vinden is in Google. Op lange termijn gaat het mogelijk wel weer goed komen – de pagina /goed-bericht/ bestaan namelijk nog, dus die zal later weer geïndexeerd gaan worden – maar je krijgt sowieso te maken met een dip in verkeer via Google.

Je kunt een dip voorkomen door een digitaal verhuisbericht te schrijven. Dit verhuisbericht plaats je in het .htaccess-bestand in de hoofdmap van je website. Dit bericht ziet er als volgt uit:

301 redirect /nieuws/goed-bericht/ https://website.nl/goed-bericht/
301 redirect /nieuws/slecht-bericht/ https://website.nl/slecht-bericht/
etc

Je geeft aan dat de oude URL (/nieuws/goed-bericht/) permanent is geredirect (301) naar een andere URL (https://website.nl/goed-bericht/). Let er op dat je de oude URL relatief is (dus zonder domeinnaam, in dit geval dus zonder https://website.nl ervoor) en dat de nieuwe URL absoluut is (dus met domeinnaam ervoor). Op die manier kun je dus ook doorverwijzen naar een andere domeinnaam. Stel, je verhuist van oudewebsite.nl naar nieuwewebsite.nl, dan ziet het er als volgt uit:

301 redirect /nieuws/goed-bericht/ https://nieuwewebsite.nl/goed-bericht/
301 redirect /nieuws/slecht-bericht/ https://nieuwewebsite.nl/slecht-bericht/

Hoe breng ik alle oude URL’s in kaart?

Als je een .HTACCESS-bestand gaat maken, dan moet je beginnen bij het begin. Breng eerst alle oude URL’s op je website in kaart. Je kunt dit via Google doen. Zoek op site:domeinnaam.nl en je krijgt alle pagina’s die door Google geïndexeerd zijn.

Als je zoekt op site:stormachtig.nl, dan zie je dat er 184 resultaten worden gevonden. Stel, we gaan een nieuwe website lanceren met allemaal nieuwe URL’s, dan moeten we dus 184 pagina’s verhuizen en krijgt het .htaccess-bestand dus 184 regels.

Je kunt ook een gratis Sitemap Generator gebruiken. Op een website als XML-sitemaps.com kun je jouw domeinnaam invullen en krijg je een overzicht van alle pagina’s. Of gebruik een SEO-tool als Topvisor. Ga naar ‘Sitemap Generator’ en exporteer alle URL’s.

Hoe maak ik eenvoudig een .htaccess-bestand?

Het is slim om een programma als Excel of Google Spreadsheets te gebruiken. Je kunt ook ons Google Spreadsheets-template gebruiken. Ga naar ‘Bestand’ en ‘Downloaden’ om dit template te downloaden, waarna je dit bestand kan aanpassen.

Ben je klaar met invullen? Dan kopieer je de kolommen en rijen en plak je deze in kladblok. Sla dit bestand op als .htaccess, plaats het bestand in de hoofdmap van je nieuwe site en je bent klaar.

Ik ga wisselen van domeinnaam. Waar plaats ik het .HTACCESS-bestand: op de oude of nieuwe website?

Je plaatst het .HTACCESS-bestand in de hoofdmap van de oude site. Stel, je verhuist van oudewebsite.nl naar nieuwewebsite.nl, dan plaats je het digitale verhuisbericht op oudewebsite.nl, want dat adres kennen zoekmachines. Als de domeinnaam niet verandert, dan pas je het .htaccess-bestand aan in de hoofdmap van de website.

Waarom veranderen URL’s eigenlijk?

Als je een nieuwe website laat ontwikkelen, dan is de kans aanwezig dat je overstapt naar een ander CMS-systeem, zoals WordPress, Lightspeed, Shopify of Magento. Deze CMS-systemen maken vaak gebruik van een standaard URL-structuur, die soms lastig te wijzigen is. Als je de oude content van jouw website overzet naar de nieuwe omgeving, kan het zijn dat de adressen niet meer te vinden zijn.

Moet ik ook een .htaccess-bestand maken als URL’s niet veranderen?

Blijft de domeinnaam ook hetzelfde? Dan is er geen verhuisbericht nodig en hoef je geen .htaccess-bestand te maken (of aan te passen).

Er bestaat al een .htaccess-bestand. Kan ik die overschrijven?

Nee, je kunt dan beter het oude bestand downloaden, openen in kladblok en de 301 redirect-regels toevoegen.

Bestaat er ook een plugin?

Gebruik je WordPress? Dan kun je ook een Redirect-plugin gebruiken en daar alle oude URL’s neerzetten. Wij hebben zelf goede ervaringen met de plugin Redirection van John Godley.

Wat als een bepaalde pagina niet meer bestaat op de nieuwe website?

Het is mogelijk dat je niet alle content verhuist naar de nieuwe website. Waar moet je dan naar doorlinken? In dat geval adviseren we om door te linken naar de best passende pagina. Stel, je had op de oude website een pagina met teamfoto’s, maar die pagina bestaat niet meer, dan zou je kunnen doorlinken naar de pagina ‘Over ons’, die nog wel bestaat. Stel, je verkoopt bepaalde producten niet meer, link dan door naar een bovenliggende categorie of naar alternatieve producten, die nog wel bestaan. Kun je geen goed alternatief vinden? Link dan door naar de homepage.

De domeinnaam verandert, maar de URL’s blijven gelijk. Wat nu?

Gebruik dan de onderstaande regels en plaats deze regels bovenaan het .htaccess-bestand. Let op: deze regels werken niet altijd (bijv. door instellingen op de server). Goed testen dus. Als dit werkt, hoef je geen 301 redirect-regels toe te voegen, want de URL’s blijven gelijk.

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^oudedomeinnaam.nl [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.oudedomeinnaam.nl [NC]
RewriteRule ^(.*)$ https://nieuwedomeinnaam.nl/$1 [L,R=301,NC]

Ik heb hulp nodig … Kunnen jullie mij helpen?

Jazeker, wij maken dagelijks .htaccess-bestanden voor bedrijven. Afhankelijk van de grootte van jouw website zijn we hier 1 tot 8 uur mee bezig. Ons uurtarief is 75 euro per uur. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en we zorgen dat de verhuizing of vernieuwing van jouw website soepel en zorgeloos verloopt.

Populaire berichten

Heb je een vraag?
Heb je een vraag of heb je hulp nodig? Onze collega Tim Kraaijvanger staat voor je klaar!
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vind je dit ook interessant...

De 26 beste (gratis) SEO-tools van 2024
Ga je actief aan de slag met zoekmachineoptimalisatie, dan heb je natuurlijk goed gereedschap nodig. ...
Google Ads campagnes uitbesteden? Dat kan bij ons!
Stormachtig is gespecialiseerd in zoekmachine-adverteren via Google Ads (vroeger AdWords) en Microsoft Bing. Google Ads-beheer ...
Hoger in Google komen met je website? De 18 allerbeste tips voor 2024!
Je vindt dat je die eerste plek op een bepaalde zoekterm verdient, maar op dit ...

Stel een vraag

Stel je vraag via onderstaande formulier. We proberen je bericht zo snel mogelijk te beantwoorden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.