1

Menu

Backlinks controleren naar je site? Gebruik deze 4 tools!

Ben je benieuwd welke websites naar jouw site linken? Inmiddels zijn er honderden backlink-tools in de markt. In dit artikel verzamelen we onze 4 favoriete tools: zowel gratis als betaald!

Backlinks zijn heel belangrijk als het gaat om de vindbaarheid (SEO) van je website. Ze geven signalen aan zoekmachines over de relevantie, betrouwbaarheid en kwaliteit van je website. Je kunt het zien als een populariteitswedstrijd. Des te meer hoogwaardige websites naar je linken, des te waardevoller ziet Google jouw website. Een zoekmachine kan je dan belonen met een hogere positie in de zoekresultaten.

Ik wil benadrukken dat niet alle backlinks hetzelfde zijn. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Backlinks van hoge kwaliteit – dat wil zeggen, links van relevante en betrouwbare websites – hebben veel meer invloed dan links van sites met lage kwaliteit of irrelevantie. Ook is het belangrijk om te onthouden dat het creëren van backlinks op een onnatuurlijke manier, zoals het kopen van links, tegen de richtlijnen van Google is en kan leiden tot sancties. Het is altijd het beste om je te richten op het creëren van waardevolle inhoud die anderen van nature willen linken, bijvoorbeeld op nieuwssites, fora en sociale media.

De eerste gratis backlink checken die ik wil noemen is de Ahrefs Backlink Checker. De gratis versie geeft een voorproefje van alle links. Dit betekent dat je met de gratis versie geen compleet beeld krijgt van alle inkomende links. Wil je alle backlinks zien, dan moet je een betaald abonnement nemen van 179 euro per maand. Dit is nogal een fors bedrag. Ik raad daarom aan om niet Ahrefs, maar SE Ranking te gebruiken.

Ook SE Ranking is een betaalde tool om backlinks te controleren, alleen betaal je hier slechts 13 euro per maand. Daarnaast krijg je voor dit bedrag veel extra’s, zoals de posities van 250 zoekwoorden monitoren, een on-page SEO-checker, concurrentieanalyse en zoekwoordenonderzoek-tools. Tip: je kunt een gratis proefabonnement afsluiten en dan kun je dus de backlinks gratis controleren.

Neil Patel heeft een eigen gratis backlink-tool. Deze is niet zo accuraat als de hierboven genoemde betaalde backlink-tools, maar je krijgt wel een groot deel van de inkomende links te zien. Handig: je kunt alle websites eenvoudig exporteren naar CSV.

De laatste backlink-tool die we aanbevelen is Moz Link Explorer. Dit is een gratis tool tot 10 URL’s per maand. Vul jouw URL in en achterhaal welke links er de afgelopen maanden bij zijn gekomen of welke websites niet meer naar je linken.

En… welke van deze tools is jouw favoriete backlink-checker? We horen het graag!

Populaire berichten

Heb je een vraag?
Heb je een vraag of heb je hulp nodig? Onze collega Tim Kraaijvanger staat voor je klaar!
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vind je dit ook interessant...

Online marketing: SEO trends 2024
Wil jij jouw online zichtbaarheid vergroten en hoger in de Google zoekresultaten komen? Dan is ...
Google Ads campagnes uitbesteden? Dat kan bij ons!
Stormachtig is gespecialiseerd in zoekmachine-adverteren via Google Ads (vroeger AdWords) en Microsoft Bing. Google Ads-beheer ...
Hoger in Google komen met je website? De 18 allerbeste tips voor 2024!
Je vindt dat je die eerste plek op een bepaalde zoekterm verdient, maar op dit ...

Stel een vraag

Stel je vraag via onderstaande formulier. We proberen je bericht zo snel mogelijk te beantwoorden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.