2

Menu

De 26 beste SEO-tools van 2023

Ga je actief aan de slag met zoekmachineoptimalisatie, dan heb je natuurlijk goed gereedschap nodig. In dit blog lichten we onze favoriete 26 SEO-tools uit. Dankzij deze tools bereik je de hoogste posities in Google.

1. SE Ranking – complete SEO-tool incl. betrouwbare rank tracker
SE Ranking is inmiddels uitgegroeid tot de meest bekende SEO-tool. SE Ranking is namelijk niet duur, maar bevat wel een rank tracker, een backlink checker, PPC-checker (Google ADS), concurrentieonderzoek, website audit en zoekvolume checker. Enorm handig. De belangrijkste functie van SE Ranking is het bijhouden van zoekwoorden. Stel, je staat op de derde positie in Google op het zoekwoord ‘rode rozen’, dan registreert SE Ranking dit. Na een paar maanden (of jaren) zie je of jouw posities op belangrijke zoektermen in de grootste zoekmachine stijgen, dalen of gelijk blijven. Je kiest overigens zelf het land en de zoekmachine. Liever de Bing-resultaten in Zuid-Afrika zien? Het kan! Start een gratis proefabonnement of lees onze review.

Tip: je kunt SE Ranking ook gebruiken om snel inzicht te krijgen in hoe concurrenten presteren of om te zien hoeveel zoekvolume er is op bepaalde zoekwoorden. Gebruik daarvoor de onderstaande zoekbalk.

2. Ahrefs
Ahrefs is een prettige SEO-tool, waarmee je inzicht krijgt in het backlinkprofiel van een website, organische posities kunt bijhouden, de best presterende content in beeld krijgt en concurrenten in de gaten houdt. Het grootste nadeel is de prijs. Het kleinste pakket kost al 99 dollar per maand. Voor veel SEO-bureaus is het grootste abonnement – 999 dollar per maand – niet voldoende, omdat er limiet is van 100 projecten. Daarnaast zijn veel functies in Ahrefs inmiddels overgenomen door andere goedkopere SEO-tools, zoals SE Ranking.

Ahrefs.com
Case: lees hier hoe onze klant binnen 6 maanden in de top-10 zoekresultaten van Google stond met een zoekwoord als vakantiehuis verkopen. Lees deze case.

3. Moz Link Explorer – domeinautoriteit en pagina-autoriteit controleren
Wat is het backlinkprofiel van jouw site? Zijn er de afgelopen maanden nieuwe links bijgekomen? En welke links zijn verdwenen? Wat is de autoriteit van het domein? De gratis tool Moz Link Explorer geeft antwoord op deze vragen. Helaas kun je maar tien verzoeken per maand doen. Er zijn alternatieve gratis tools beschikbaar. Zo kun je in Search Console inkomende links controleren en geeft deze tool kosteloos inzicht in de domein- en pagina-autoriteit van iedere website.

4. GTmetrix & Pingdom – Sitesnelheid controleren
Wil je weten of jouw pagina technisch gezien goed in elkaar zit? Ga naar GTmetrix.com of Tools.pingdom.com en controleer de website op allerlei factoren. Ons advies is dat een pagina binnen twee seconden moet laden en dat de pagina niet zwaarder is dan 1 MB. Probeer daarnaast het aantal requests zo laag mogelijk te houden. Is een pagina veel zwaarder of laadt een pagina niet snel genoeg? Overweeg dan om optimalisaties door te voeren. Vaak betekent dit dat afbeeldingen verkleind of verwijderd moeten worden.

5. Pagespeed Insights & gestructureerde data controleren
Google heeft diverse handige SEO-tools, waaronder Pagespeed Insights (inzicht in hoe snel en geoptimaliseerd een pagina is) en de Tool voor gestructureerde gegevenstests (gestructureerde data op jouw website inzien en controleren of er fouten zijn).

6. Siteliner – dubbele content checken
Duplicated content kan de vindbaarheid van je website schaden. Kopieer dus geen informatie van andere websites. Wil je controleren of de informatie op jouw website uniek is? De website Siteliner bevat een handige scanner. Naast duplicated content vindt deze scanner ook dode links.

7. WProcket – beste cache-plugin voor WordPress
Een belangrijk onderdeel van technische SEO is de sitesnelheid vergroten. Dit kan op meerdere manieren, bijv. door gebruik te maken van een content delivery network, afbeeldingen te verkleinen of een betere hosting te kiezen. Je kunt daarnaast ook pagina’s cachen. Een fijne plugin is WProcket. We hebben hier al eerder een keer over geschreven. WP Rocket blinkt op twee fronten uit. Ten eerste is de plugin zo makkelijk, dat zelfs grootmoeder deze zonder problemen kan gebruiken. Ten tweede heeft de plugin enorm veel functies, waardoor je absoluut een verschil in laadtijd gaat merken.

8. Yoast – SEO-plugin voor Google
De plugin van Yoast is een beetje overgewaardeerd, maar bevat wel een aantal fijne functies. Nee, je hoeft niet alle bolletjes ‘groen’ te hebben. Gebruik Yoast vooral om perfecte en unieke metatitels en meta-omschrijvingen in te stellen op paginaniveau. Daarnaast kun je dankzij deze plugin gemakkelijk de bestanden robots.txt en .htaccess aanpassen.

9. Google Search Console
Google Search Console is een gratis tool voor webmasters. Je krijgt hier inzicht in hoe je website presteert in Google. Aangezien Google de meest gebruikte zoekmachine is, biedt Google Search Console een bijna compleet beeld van alle zoekwoorden waar je op gevonden wordt. Daarnaast heeft Search Console handige functies, zoals paginafunctionaliteit, site-vitaliteit en controleren van gebruiksgemak op mobiele apparaten. Ook kun je URL’s tijdelijk verwijderen in Google en een sitemap uploaden.

10. Bing Webmaster Tools
Ook Bing heeft een eigen ‘Search Console’ met handige functies om je website te verbeteren. Zo kun je eenvoudig het backlinkprofiel van een website inzien en ontdek je op welke zinnen en trefwoorden je gevonden wordt in Bing. Bing heeft een Site Scan-tool. Deze on-demand audittool crawlt je site en vindt veelvoorkomende technische SEO-problemen.

11. UberSuggest – snel zoekwoorden vinden
Wil je een zoekwoordenonderzoek uitvoeren? Gebruik de Keyword Planner van Google en ga aan de slag. Je kunt ook Neil Patels Ubersuggest gebruiken. Typ een zoekwoord, bekijk het zoekvolume en check of er veel concurrentie is. Tevens krijg je gerelateerde zoekwoorden te zien. Ubersuggest heeft een handige Chrome-extensie, waardoor je direct zoekwoorddata in Google te zien krijgt.

12. AnswerThePublic – alternatieve tool om zoekwoorden te vinden
Wil je meer zoekwoorden vinden? Gebruik dan ook AnwerThePublic. Op basis van een zoekwoord krijg je honderden suggesties. Voortaan heb je dus genoeg onderwerpen om over te bloggen.

13. Keywordtool.io – nog meer zoekwoorden…
Ook Keywordtool.io is een handige tool om zoekwoorden in kaart te brengen. Keywordtool.io is deels gratis en werkt 99,9% van de tijd. De tool maakt gebruik van de autocomplete-functie van Google. Wil je Nederlandse zoekvolumes bekijken, dan heb je helaas een pro-account nodig.

14. Screaming Frog – dode links in kaart brengen
404’s of niet werkende pagina’s zorgen er mogelijk voor dat veel bezoekers bouncen, oftewel jouw website direct verlaten. De tool Screaming Frog crawlt pagina’s op je website en controleert of er dode links aanwezig zijn. Naast de gratis versie is er ook een betaalde versie.

15. SEO Powersuite – alles in één SEO-tool
De SEO-powersuite is een alles in één tool voor je zoekmachineoptimalisaties. Eigenlijk bestaat deze suite uit vier verschillende tools: Rank Tracker, Website Auditor, SEO SpyGlass en LinkAssistant. Deze laatste tool is handig als je actief wil gaan linkbuilden. De rapporten in SEO PowerSuite zijn te white labelen en kunnen automatisch afgeleverd worden bij jouw klanten of marketing manager.

16. Bulk All In Title
Benieuwd hoeveel concurrenten optimaliseren op bepaalde zoekwoorden? Door in Google ‘allintitle:’ te gebruiken kun je zien hoeveel websites bepaalde zoektermen hebben opgenomen in de metatitel. Wil je dit controleren voor honderden zoekwoorden, dan is dat een monnikkenklus. Gelukkig is er een Bulk All In Title-tool om dit in één keer te doen.

17. Keywords Everywhere – handige extensie voor Firefox en Chrome
Keywords Everywhere is een handige Chrome-extensie. Google wordt uitgebreid met relevante zoektermen, inclusief zoekvolumes en verwachte kosten per klik. Werkt ook in Firefox. Helaas is er sinds 1 oktober 2019 alleen een betaalde versie van deze SEO-tool beschikbaar. Voor 10 dollar krijg je 100.000 credits (oftewel 100.000 zoekwoorden controleren). Valt mee, toch?

18. ChatGPT (OpenAI) – automatisch teksten genereren
ChatGPT is een chatbot met kunstmatige intelligentie die dialogen kan voeren met een gebruiker. Je kunt deze tool ook gebruiken om snel en automatisch teksten te genereren. Deze teksten verdienen niet altijd de schoonheidsprijs, want het is en blijft een chatbot die de teksten ‘produceert’. Wel kun je veel sneller SEO-landingspagina’s aanmaken door eigen content te mengen met AI-content. Probeer dan niet meer dan 50% AI-content op een landingspagina te publiceren en controleer goed of de informatie klopt. Een AI-bot heeft het niet altijd bij het juiste eind. Je kunt ook een zoekwoordenonderzoek uit laten voeren door ChatGPT. Gebruik als prompt: Vind 25 relevante zoekwoorden rondom ‘waterbed kopen’ met een zoekvolume hoger dan 20, plaats deze in een tabel met het zoekvolume, concurrentie en KEI (Keyword Effectiveness Index) en sorteer de tabel op zoekvolume.

Een voorbeeld van ChatGPT

19. Keyword Surfer
Een andere populaire Chrome-extensie is Keyword Surfer. Zoek je op een bepaald zoekwoord in Google, dan zie je direct het zoekvolume en de geschatte prijs per klik (Google Ads). Daarnaast zie je rechts een aantal zoekwoordideeën, ook weer inclusief zoekvolume en geschatte CPC. Handig als je bijvoorbeeld bezig bent met een zoekwoordenonderzoek of inspiratie voor een blog nodig hebt. Je kunt het land wijzigen door op het vlaggetje te klikken. Standaard staat deze op de Nederlandse vlag.

20. SEOminion
SEO Minion is een extensie voor Chrome. Deze plugin controleert de belangrijkste SEO-onderdelen van een pagina. Zo zie je of de pagina geïndexeerd kan worden (index of no-index, robots.txt), of er gebroken links zijn, of de titel en omschrijving netjes zijn ingevuld en zijn geoptimaliseerd. Er zijn veel meer mogelijkheden, zoals og-tags controleren, hreflang-checker en SERP preview.

21. SimilarWeb
Hoeveel bezoekers krijgen websites? Wat zijn de belangrijkste bronnen? En waar linken deze sites weer naartoe? Een website als Similar Web geeft antwoord op deze vragen. Deze tool heeft ook een Chrome-extensie. Je kunt hier verschillende websites in opzoeken en krijgt vervolgens interessante statistieken te zien, o.a. over bouncepercentage, pagina’s per sessie, belangrijkste verkeersbronnen en engagement. Natuurlijk blijven het schattingen, maar we merken dat deze schattingen vrij realistisch zijn (zeker voor grotere websites).

22. Rich Results Test
Wil je zeker weten dat de pagina’s op jouw website de juiste schematische tags bevatten? Maak dan gebruik van Google’s Rich Results Test of – in het Nederlands – de test voor uitgebreide resultaten. Controleer of jouw pagina uitgebreide resultaten ondersteunt, zoals carrousels, afbeeldingen of andere niet-tekstuele elementen.

23. Robots Exclusion Checker
Worden pagina’s op jouw website wel of niet geïndexeerd door Google? Je kunt dit controleren door in de broncode te kijken of in het Robots.txt-bestand, maar je kunt ook de handige extensie ‘Robots Exclusion Checker‘ gebruiken.

24. LinkMiner
Linken websites nog naar verwijderde pagina’s op jouw website? Met LinkMiner kun je deze websites in kaart brengen en contact opnemen met de desbetreffende website om de link te laten veranderen. Op die manier komt de linkwaarde bij de nieuwe landingspagina terecht. Het is niet alleen goed voor de pagina-autoriteit van deze nieuwe pagina, maar je helpt bezoekers ook beter. Zij landen immers niet langer op een niet werkende pagina.

25. Page Load Time
Wil je snel controleren wat de laadtijd van een pagina is? De extensie Page Load Time toont het aantal seconden in de bovenhoek van je browser. Zo kun je zelf controleren of de pagina snel genoeg laadt. Gebruik ook altijd de Pagespeed-tool van Google (nummer 5 in dit artikel), want deze tool bundelt meer meetmomenten.

26. Midjourney
Er komen steeds meer AI-tools om afbeeldingen te generen. Goed nieuws voor SEO-marketeers, want op deze manier kun je unieke afbeeldingen maken, die beter scoren in Google dan stockafbeeldingen. Google beloont unieke fotografie met een betere plek in Google Afbeeldingen dan foto’s die al eerder zijn gebruikt op andere websites. Hieronder zie je een aantal afbeeldingen die ik zelf heb gemaakt met Midjourney: mijn favoriete AI-image generator. Leuk weetje: de afbeelding bovenaan dit artikel is óók met Midjourney gemaakt.

Afbeeldingen gemaakt met Midjourney

Heb je zelf afbeeldingen gemaakt met Midjourney? Upload de foto’s op je website, geef ze een correcte alt-beschrijving (alt-text) en houd Search Console in de gaten om te zien of je beter rankt op deze foto’s. Wil je nog beter scoren met je eigen foto’s en afbeeldingen? Maak dan een sitemap voor afbeeldingen en upload deze URL in Search Console onder ‘Sitemaps’.

Populaire berichten

Heb je een vraag?
Wil je meer weten of heb je een vraag? Onze collega Tim Kraaijvanger staat voor je klaar!

Misschien vind je dit ook interessant...

Online marketeer gezocht? 5 tips om een online marketeer te vinden

Zoek jij een online marketeer? We geven je vijf superhandige tips hoe je snel een …

LinkedIn Ads uitbesteden voor B2B marketing
Meer volgers voor jouw bedrijfspagina op LinkedIn? 12 tips!

Bedrijven op LinkedIn hebben vaak een zogenoemde Company Page, oftewel een bedrijfspagina. Er kunnen meerdere …

Relevante voice ads: ben jij er klaar voor?

Kunnen bedrijven als Amazon en Google straks ook geld verdienen met hun Echo en Home-apparaten? …