De 21 beste SEO-tools van 2021 & 2022

Ga je actief aan de slag met zoekmachineoptimalisatie, dan heb je natuurlijk goed gereedschap nodig. In dit blog lichten we onze favoriete 21 SEO-tools uit.

Topvisor – goedkoopste rank tracker
Wil je posities op zoekwoorden bijhouden voor jouw website? Er zijn veel rank trackers, maar veel van deze tools zijn vrij duur. Topvisor is een Russische tool, maar laat je daardoor niet afschrikken. De tool is betrouwbaar, werkt goed en is tevens spotgoedkoop. Je betaalt slechts 0,15 dollar om 100 zoekwoordposities controleren. Daarnaast bepaal je zelf de frequentie wanneer nieuwe posities worden gecheckt: dagelijks, wekelijks, maandelijk of on demand. Lees hier alle voordelen en nadelen van Topvisor en start direct een gratis proefabonnement.

Case: lees hier hoe onze klant binnen 6 maanden in de top-10 zoekresultaten van Google stond met een zoekwoord als vakantiehuis verkopen. Lees deze case.

SE Ranking – complete SEO-tool incl. betrouwbare rank tracker
SE Ranking is inmiddels uitgegroeid tot de meest bekende SEO-tool. SE Ranking is namelijk niet duur, maar bevat wel een rank tracker, een backlink checker, PPC-checker (Google ADS), concurrentieonderzoek, website audit en zoekvolume checker. Enorm handig. De belangrijkste functie van SE Ranking is het bijhouden van zoekwoorden. Stel, je staat op de derde positie in Google op het zoekwoord ‘rode rozen’, dan registreert SE Ranking dit. Na een paar maanden (of jaren) zie je of jouw posities op belangrijke zoektermen in de grootste zoekmachine stijgen, dalen of gelijk blijven. Je kiest overigens zelf het land en de zoekmachine. Liever de Bing-resultaten in Zuid-Afrika zien? Het kan! Start een gratis proefabonnement of lees onze review.

Tip: je kunt SE Ranking ook gebruiken om snel inzicht te krijgen in hoe concurrenten presteren of om te zien hoeveel zoekvolume er is op bepaalde zoekwoorden. Gebruik daarvoor de onderstaande zoekbalk.

Ahrefs
Ahrefs is een prettige SEO-tool, waarmee je inzicht krijgt in het backlinkprofiel van een website, organische posities kunt bijhouden, de best presterende content in beeld krijgt en concurrenten in de gaten houdt. Het grootste nadeel is de prijs. Het kleinste pakket kost al 99 dollar per maand. Voor veel SEO-bureaus is het grootste abonnement – 999 dollar per maand – niet voldoende, omdat er limiet is van 100 projecten. Daarnaast zijn veel functies in Ahrefs inmiddels overgenomen door andere goedkopere SEO-tools, zoals SE Ranking.

Ahrefs.com

Moz Link Explorer – domeinautoriteit en pagina-autoriteit controleren
Wat is het backlinkprofiel van jouw site? Zijn er de afgelopen maanden nieuwe links bijgekomen? En welke links zijn verdwenen? Wat is de autoriteit van het domein? De gratis tool Moz Link Explorer geeft antwoord op deze vragen. Helaas kun je maar tien verzoeken per maand doen. Er zijn alternatieve gratis tools beschikbaar. Zo kun je in Search Console inkomende links controleren en geeft deze tool kosteloos inzicht in de domein- en pagina-autoriteit van iedere website.

GTmetrix & Pingdom – Sitesnelheid controleren
Wil je weten of jouw pagina technisch gezien goed in elkaar zit? Ga naar GTmetrix.com of Tools.pingdom.com en controleer de website op allerlei factoren. Ons advies is dat een pagina binnen twee seconden moet laden en dat de pagina niet zwaarder is dan 1 MB. Probeer daarnaast het aantal requests zo laag mogelijk te houden. Is een pagina veel zwaarder of laadt een pagina niet snel genoeg? Overweeg dan om optimalisaties door te voeren. Vaak betekent dit dat afbeeldingen verkleind of verwijderd moeten worden.

Pagespeed Insights & gestructureerde data controleren
Google heeft diverse handige SEO-tools, waaronder Pagespeed Insights (inzicht in hoe snel en geoptimaliseerd een pagina is) en de Tool voor gestructureerde gegevenstests (gestructureerde data op jouw website inzien en controleren of er fouten zijn).

Siteliner – dubbele content checken
Duplicated content kan de vindbaarheid van je website schaden. Kopieer dus geen informatie van andere websites. Wil je controleren of de informatie op jouw website uniek is? De website Siteliner bevat een handige scanner. Naast duplicated content vindt deze scanner ook dode links.

WProcket – beste cache-plugin voor WordPress
Een belangrijk onderdeel van technische SEO is de sitesnelheid vergroten. Dit kan op meerdere manieren, bijv. door gebruik te maken van een content delivery network, afbeeldingen te verkleinen of een betere hosting te kiezen. Je kunt daarnaast ook pagina’s cachen. Een fijne plugin is WProcket. We hebben hier al eerder een keer over geschreven. WP Rocket blinkt op twee fronten uit. Ten eerste is de plugin zo makkelijk, dat zelfs grootmoeder deze zonder problemen kan gebruiken. Ten tweede heeft de plugin enorm veel functies, waardoor je absoluut een verschil in laadtijd gaat merken.

Yoast – SEO-plugin voor Google
De plugin van Yoast is een beetje overgewaardeerd, maar bevat wel een aantal fijne functies. Nee, je hoeft niet alle bolletjes ‘groen’ te hebben. Gebruik Yoast vooral om perfecte en unieke metatitels en meta-omschrijvingen in te stellen op paginaniveau. Daarnaast kun je dankzij deze plugin gemakkelijk de bestanden robots.txt en .htaccess aanpassen.

UberSuggest – snel zoekwoorden vinden
Wil je een zoekwoordenonderzoek uitvoeren? Gebruik de Keyword Planner van Google en ga aan de slag. Je kunt ook Neil Patels Ubersuggest gebruiken. Typ een zoekwoord, bekijk het zoekvolume en check of er veel concurrentie is. Tevens krijg je gerelateerde zoekwoorden te zien.

AnswerThePublic – alternatieve tool om zoekwoorden te vinden
Wil je meer zoekwoorden vinden? Gebruik dan ook AnwerThePublic. Op basis van een zoekwoord krijg je honderden suggesties. Voortaan heb je dus genoeg onderwerpen om over te bloggen.

Keywordtool.io – nog meer zoekwoorden…
Ook Keywordtool.io is een handige tool om zoekwoorden in kaart te brengen. Keywordtool.io is deels gratis en werkt 99,9% van de tijd. De tool maakt gebruik van de autocomplete-functie van Google. Wil je Nederlandse zoekvolumes bekijken, dan heb je helaas een pro-account nodig.

Screaming Frog – dode links in kaart brengen
404’s of niet werkende pagina’s zorgen er mogelijk voor dat veel bezoekers bouncen, oftewel jouw website direct verlaten. De tool Screaming Frog crawlt pagina’s op je website en controleert of er dode links aanwezig zijn. Naast de gratis versie is er ook een betaalde versie.

SEO Powersuite – alles in één SEO-tool
De SEO-powersuite is een alles in één tool voor je zoekmachineoptimalisaties. Eigenlijk bestaat deze suite uit vier verschillende tools: Rank Tracker, Website Auditor, SEO SpyGlass en LinkAssistant. Deze laatste tool is handig als je actief wil gaan linkbuilden. De rapporten in SEO PowerSuite zijn te white labelen en kunnen automatisch afgeleverd worden bij jouw klanten of marketing manager.

Bulk All In Title
Benieuwd hoeveel concurrenten optimaliseren op bepaalde zoekwoorden? Door in Google ‘allintitle:’ te gebruiken kun je zien hoeveel websites bepaalde zoektermen hebben opgenomen in de metatitel. Wil je dit controleren voor honderden zoekwoorden, dan is dat een monnikkenklus. Gelukkig is er een Bulk All In Title-tool om dit in één keer te doen.

Keywords Everywhere – handige extensie voor Firefox en Chrome
Keywords Everywhere is een handige Chrome-extensie. Google wordt uitgebreid met relevante zoektermen, inclusief zoekvolumes en verwachte kosten per klik. Werkt ook in Firefox. Helaas is er sinds 1 oktober 2019 alleen een betaalde versie van deze SEO-tool beschikbaar. Voor 10 dollar krijg je 100.000 credits (oftewel 100.000 zoekwoorden controleren). Valt mee, toch?

Scroll naar top