“Is mijn bouncepercentage niet veel te hoog?” Het is een vraag die wij geregeld van klanten horen. Een hoog bouncepercentage zou immers kunnen betekenen dat potentiële klanten direct je website verlaten en dat er iets mis is met je website. In Google Analytics 4 is bouncepercentage vervangen door het betrokkenheidspercentage (‘engagement rate’). In dit artikel leggen we uit wat dit betekent en waarom het betrokkenheidspercentage meer vertelt dan het bouncepercentage en hoe je een rapport maakt om per landingspagina het betrokkenheidspercentage te zien.
Wat is een bouncepercentage?
Het bouncepercentage is het percentage bezoekers dat een website betreedt en direct weer verlaat. Als het bouncepercentage 30% is, dan betekent dit dus dat drie op de tien bezoekers niet meer dan één pagina bekijkt.
Waarom zegt een bouncepercentage niet alles?
Een hoog bouncepercentage is niet altijd slecht. Het kan zijn dat een bezoeker de juiste informatie vindt op jouw website en vervolgens de website verlaat en iets anders gaat doen. Wat wel schadelijk is, is als een bezoeker niet tevreden is met de inhoud op jouw website en direct teruggaat naar Google en op een ander resultaat klikt. Als teveel bezoekers dit doen, zal de betreffende pagina op bepaalde zoekwoorden gaan dalen. Zorg er dus voor dat de inhoud aantrekkelijk is en dat de vraag van een bezoeker zo goed mogelijk wordt beantwoord.
Betrokkenheidspercentage in Analytics 4
In Analytics 4 is het bouncepercentage vervangen door het betrokkenheidspercentage (oftewel: hoeveel procent van de bezoekers is betrokken). Als een bezoeker langer dan tien seconden op jouw website blijft, minimaal twee pagina’s bezoekt óf minimaal één conversiegebeurtenis voltooid, dan vindt Google hem of haar een betrokken bezoeker. Als het betrokkenheidspercentage 80% is, dan betekent dit dat 20% van je websitebezoekers binnen tien seconden weg is zonder een waardevolle actie op je website uit te voeren.
Omdat het betrokkenheidspercentage rekening houdt met verschillende interacties, vinden wij deze dimensie waardevoller dan het bouncepercentage. Stel, een bezoeker komt binnen op de contactpagina van je website, vult een contactformulier in en verlaat de site. In Universal Analytics is dit een bounce (als een bezoeker niet op een bedanktpagina landt), terwijl deze bezoeker wel een waardevolle actie heeft uitgevoerd. In Analytics 4 wordt deze bezoeker wel gezien als een betrokken bezoeker. Of je hebt een long read geschreven en een bezoeker neemt de tijd om dit artikel te lezen en verlaat dan de website. Ook in dat geval is er sprake van een bounce, terwijl de desbetreffende bezoeker wel betrokken is.
Je vindt het engagement rate als je naar ‘Rapporten’ -> ‘Acquisitie’ -> ‘Gebruikersacquisitie’ gaat. Je kunt hier het betrokkenheidspercentage per kanaal zien. In het voorbeeld hieronder zie je dat het gemiddelde betrokkenheidspercentage 67% is. Bezoekers via betaald zoekverkeer (Paid Search) vertonen een hogere betrokkenheid (bijna 72%) dan organische bezoekers (57%).
Het liefst zie je het betrokkenheidspercentage per landingspagina’s. Dan krijg je inzicht in welke landingspagina’s goed presteren en welke landingspagina’s verbeterd kunnen worden. Als een pagina een laag betrokkenheidspercentage heeft, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de tekst op de site te verbeteren of uit te breiden. Helaas heeft Analytics 4 geen standaard landingspagina-rapport. Je moet dit rapport dus eerst eenmalig aanmaken. Volg het stappenplan hieronder of neem contact met ons op als je wil dat wij het instellen.
- Ga naar ‘Betrokkenheid’ -> ‘Pagina’s en schermen’ en klik rechtsboven op het potloodje (rapport aanpassen)
- Klik in het rechtermenu op ‘Dimensies’, vervolgens op ‘+ Dimensie toevoegen’ en kies ‘Landingspagina’. Klik op de drie puntjes achter ‘Landingspagina’ en kies ‘Instellen als standaard’. Daarna kun je op de blauwe knop ‘Toepassen’ klikken.
- Klik nu op ‘Waarden’ en vervolgens op ‘+ Waarde toevoegen’. Kies hier ‘Betrokkenheidspercentage’ en druk op ‘Toepassen’.
- Belangrijk: klik daarna rechtsboven op ‘Opslaan om het rapport op te slaan. Kies: ‘Opslaan als nieuw rapport’ en noem het rapport ‘Landingspagina’s’.
- Ga nu naar ‘Rapporten’ en klik linksonder op ‘Bibliotheek’. Hier vind je het zojuist aangemaakte rapport. Klik op ‘Collectie bewerken’ onder ‘Levenscyclus’. Scroll in de tweede kolom helemaal naar onderen (‘Gedetailleerde rapporten’) en daar vind je het rapport. Sleep het naar de linkerkolom (bijv. onder ‘Pagina’s en schermen’) en klik op Opslaan.
- Nu staat ‘Landingspagina’s’ in het menu bij Rapporten. Hier zie je ook direct het betrokkenheidspercentage per pagina, zodat je weet welke pagina’s je moet verbeteren. Je kunt ook segmenteren op soorten bezoekers (klik bovenaan op ‘Vergelijking toevoegen +’).
Nu heb je een eigen rapportage op maat gemaakt in Analytics en weet je meer over het betrokkenheidspercentage. P.s. wil je meer weten over Analytics 4? Lees dan het blog van mijn collega Joris. Wil je overstappen van Universal Analytics naar Analytics 4 en heb je daarbij hulp nodig? Neem contact met ons op!