Je wilt op die ene zoekterm graag op de eerste plek staan in Google. Wat kun je doen om snel bovenaan te komen? Hoeveel kost het en kan het ook gratis?
Miljoenen Nederlanders gebruiken dagelijks Google om te zoeken naar relevante informatie, diensten of producten. Wie bovenaan staat in Google op een populaire zoekterm, die profiteert waarschijnlijk van veel bezoekers.
Er zijn twee manieren om hoog in Google te komen. Je kunt adverteren. Het voordeel is dat je dan vrijwel direct bovenaan staat in Google. Het nadeel is dat je voor iedere klik moet betalen. Een andere mogelijkheid is zorgen dat je organisch (dus onbetaald) hoog in Google komt. Het voordeel is dat je dan niet voor iedere klik betaalt, al moet je in eerste instantie wel investeren in een SEO-bureau en een tekstschrijver. Een nadeel van zoekmachineoptimalisatie is dat er veel concurrentie kan zijn op zoektermen. Dit betekent dat het een tijdje kan duren om hoger in Google te komen. Soms duurt het jaren.
Een slimme aanpak is om te kiezen voor een combinatie, dus zoekmachineadverteren én zoekmachineoptimalisatie. Op korte termijn ben je goed zichtbaar in Google dankzij de advertenties en op lange termijn scoor je dankzij de organische verbeteringen.
Breng interessante zoekwoorden in kaart
Voordat je begint is het goed om te weten op welke zoekwoorden je wilt adverteren. Een fijne tool hiervoor is Ubersuggest van Neil Patel. Vul een zoekterm in – bijvoorbeeld ‘letselschade advocaat’ – en je ziet hoe vaak er op deze term wordt gezocht en hoeveel je gemiddeld voor een klik betaalt. Je kunt ook de Zoekwoordplanner van Google gebruiken.
Ik adviseer om de score bij ‘SEO Difficulty’ te negeren. Neem het voorbeeld hierboven. Ubersuggest zegt dat de SEO Difficulty ‘gemiddeld’ is, maar ik kan je vertellen dat ‘letselschade advocaat’ één van de meest competitieve zoektermen is als het gaat om zoekmachineoptimalisatie. Vaak geldt: des te hoger de klikprijs, des te groter is de SEO-concurrentie.
Maak een berekening
Als je gaat adverteren in Google, dan is het belangrijk dat je de kosten minimaal terugverdient. Geef antwoorden op de volgende vragen:
– Hoeveel kost een klik op een zoekterm?
– Hoeveel procent van mijn bezoekers wordt uiteindelijk klant?
– Hoeveel euro wil ik betalen om een nieuwe klant te krijgen?
Die laatste vraag is misschien lastig te beantwoorden, maar doe eens een poging. Je kunt bijvoorbeeld een bepaald percentage van de prijs van het product of dienst reserveren als marketingbudget (een gangbaar percentage is 10%). Houd ook rekening met de loyaliteit van een klant. Stel, je bent een kapper, dan levert een nieuwe klant in eerste instantie misschien niet veel op, maar dat verandert als een klant regelmatig terugkeert in de zaak.
Stel, ik ben een kweker en verkoop perenbomen. Een gemiddelde klant betaalt 750 euro voor een aantal perenbomen. 20% van de klanten keert binnen één jaar terug om meer bomen te kopen. Ik besluit om 10% van de gemiddelde orderwaarde van klanten in één jaar tijd in te zetten als klikbudget. Omdat 1 op de 5 klanten na een jaar terugkomt, kom ik uit op 12% (10% + 2% extra van terugkerende klanten binnen één jaar) van de gemiddelde orderwaarde, oftewel 90 euro.
Als ik dan kijk naar de advertentiekosten voor zoektermen als ‘perenboom kopen’ en ‘perenboom’, dan blijkt dit mee te vallen. Ik ga gemiddeld 0,19 tot 0,23 euro per klik betalen.
Op dit moment wordt één procent van de bezoekers op mijn website een klant. Stel, er komen honderd bezoekers op mijn website op de termen ‘perenboom’ en ‘perenboom kopen’, dan zou dit dus één klant moeten opleveren. Gezien de prijzen voor adverteren betaal ik dus 19 tot 23 euro voor een klant. Dat is minder dan het plafond van 90 euro, dus het lijkt rendabel om te adverteren in Google.
Speciaal voor lezers heb ik een spreadsheet gemaakt in Google, waarmee je zelf aan de slag kunt. Vul de cellen in en de formule berekent automatisch of het slim is om te adverteren (=groen) of onverstandig (=rood). Klik hier om het bestand te zien.
Let op: in de praktijk kan het anders uitpakken. Het kan zijn dat Google Ads-verkeer van een mindere kwaliteit is dan normaal verkeer en dat het conversiepercentage tegenvalt. Een andere mogelijkheid is dat het conversiepercentage lokaal veel hoger is dan landelijk, omdat klanten niet ver willen reizen voor een perenboom.
Tip: je kunt SE Ranking ook gebruiken om snel inzicht te krijgen in hoe concurrenten presteren of om te zien hoeveel zoekvolume er is op bepaalde zoekwoorden. Gebruik daarvoor de onderstaande zoekbalk.
Start met adverteren
Blijkt het rendabel om te adverteren in Google? Start dan met adverteren in Google. Je kunt dit natuurlijk zelf doen (tip: volg wel eerst het cursusprogramma van Google) of uitbesteden aan een online marketingbureau. Schakel Stormachtig in: wij zorgen dat jouw Google Ads-campagne binnen één dag is ingericht. Daarnaast kunnen we jouw Google Ads-campagne maandelijks optimaliseren en verbeteren, zodat je steeds meer aanvragen of sales krijgt.
Starten met zoekmachineoptimalisatie
Wil je liever gratis bovenaan in Google staan? Dan adviseren we om te starten met zoekmachineoptimalisatie. We hebben een uitgebreid artikel geschreven met de dertien allerbeste tips om hoger in Google te komen. Maak perfecte landingspagina’s aan op relevante zoektermen, verleid de bezoeker om met jou in zee te gaan en zorg ervoor dat de site technisch goed in elkaar zit. Start daarna ook met linkbuilding, zodat er voldoende inkomende links zijn van hoge kwaliteit.