ChatGPT is de laatste tijd niet weg te denken uit het nieuws. Op blogs, social media, conferenties: iedereen heeft het erover. Is het echt zo goed? Wat zijn de voordelen en hoe kun je het slim gebruiken? Maar belangrijker: hoe zorg je dat je uniek blijft nu ChatGPT door bijna ieder marketingbureau wordt ingezet? En wat vindt Google er eigenlijk van? Kun je inderdaad een volledige Google Ads campagne opzetten met behulp van ChatGPT? En kan de online marketeer worden vervangen door ChatGPT? Lees snel verder om alles te weten te komen over de rol van ChatGPT op het gebied van online marketing.
Wat is ChatGPT nu precies?
Overal lees je over ChatGPT, maar wat is het nu precies? Kort gezegd: een superslim taalmodel, dat als chatbot fungeert. Met behulp van artificial intelligence kan ChatGPT je in heel korte tijd van nuttige informatie voorzien. Doordat machine learning wordt toegepast “leert” ChatGPT elke dag bij. Dat zorgt ervoor dat de tool steeds slimmer wordt.
Om output te krijgen waar je echt iets aan hebt, moet je wel de juiste input of prompts geven. Je kunt ChatGPT inzetten voor veel verschillende opdrachten. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een recept om vanavond te koken? Dan kun je daarom vragen. Wil je liever een andere suggestie of moet er rekening worden gehouden met dieetwensen, dan kun je dat aan ChatGPT vertellen en je krijgt een antwoord dat is aangepast aan jou nieuwe vraag. Het is zelfs mogelijk om vervolgvragen te stellen.
ChatGPT inzetten voor SEO en Google Ads
Als online marketeer ben je dagelijks bezig met onder meer het creëren van content of het opzetten van Google Ads campagnes. ChatGPT kan een online marketeer niet vervangen. Het inzicht, de ervaring en kennis van het vak die een online marketeer heeft, vind je niet terug in ChatGPT. Wél kun je deze tool slim gebruiken om jouw werkzaamheden nog beter en efficiënter uit te voeren.
Om te beginnen moet je weten hoe je tegen ChatGPT moet “praten”: hoe slimmer jij je vraag stelt, hoe beter de output is die door de chatbot wordt gegeven. Door te leren hoe je jouw prompts kan verbeteren, kun je dus steeds waardevollere content terugkrijgen. Zo kun je ChatGPT dus gebruiken als een handige tool voor SEO en SEA werkzaamheden.
Met de juiste vraagstelling kun je een volledige campagnestructuur inclusief koppen en beschrijvingen laten genereren. Met behulp van deze tool wordt het opzetten van een Google Ads campagne dan ook behoorlijk efficiënter. Dat wil overigens niet zeggen dat je alles klakkeloos kunt overnemen. ChatGPT kent jouw klant en het bedrijf immers niet, heeft niet het inzicht, het menselijke inlevingsvermogen en de kennis en ervaring die een online marketeer wél heeft.
Zowel voor SEA als SEO zijn zoekwoorden de basis. Bij het vinden van nieuwe zoekwoorden kun je natuurlijk gebruik maken van ChatGPT. Ook voor het schrijven van content kun je ChatGPT inzetten. En ja, ook deze blog is mede tot stand gekomen door het gebruik van deze tool. Het is namelijk eenvoudig om de informatie die je nodig hebt voor het schrijven van een artikel te vinden via ChatGPT. De tool haalt de informatie overal van het internet en dat in slechts een fractie van de tijd die je daar zelf voor nodig zou hebben. Je zou wel gek zijn als je daar geen gebruik van maakt toch? Natuurlijk is het wel belangrijk dat je checkt of het antwoord dat je krijgt inhoudelijk juist is. Internet staat vol met foutieve informatie die dus ook de basis kan zijn voor het antwoord dat ChatGPT jou geeft.
Waarvoor kun je ChatGPT niet gebruiken?
Wat ChatGPT niet is, is een vervanging van mensen. Hoewel de chatbot zeker steeds betere content creëert, heeft deze geen menselijke touch. Die is wel nodig om door Google relevant te worden gevonden. Hoewel de eerste pagina’s die volledig door ChatGPT zijn geschreven inmiddels online staan, worden deze herkend als door AI gegenereerd. Hieraan wordt geen voorrang gegeven bij vertoning in zoekresultaten.
De kennis en ervaring, strategisch inzicht en het analytisch vermogen van een online marketeer zijn zaken die ChatGPT niet kan vervangen. Daar is de tool overigens ook niet voor ontwikkeld. Het is een taalmodel dat “menselijke interacties na kan bootsen en natuurlijke taal kan genereren”, zoals de chatbot zelf zegt als je ‘t hem vraagt.
Onverslaanbare combinatie ChatGPT en online marketeer
Onze Stormtroopers weten inmiddels precies hoe zij ChatGPT moeten gebruiken. Daar profiteren onze klanten van, want zij stijgen harder dan ooit tevoren in Google. Wil jij weten hoe wij ChatGPT kunnen inzetten om jouw online zichtbaarheid te verbeteren en omhoog te knallen in de zoekmachines? Neem dan zeker even contact met ons op om kennis te maken en de mogelijkheden te bespreken.