Zoek jij nieuwe werknemers? Maak gebruik van Google for Jobs. Deze week is Google for Jobs in Nederland gelanceerd, waardoor werknemers en werkgevers elkaar makkelijker kunnen vinden. Wel is het belangrijk dat je jouw website aanpast. We geven je 6 tips om direct aan de slag te gaan!
Tip 1 – Maak aparte vacaturepagina’s
Heb je alle vacatures op één pagina staan? Begin met het opsplitsen van je site. Gebruik één pagina voor iedere functie. Hierdoor kun je namelijk iedere pagina optimaliseren voor een specifieke functie.
Tip 2 – De juiste structured data
Breid jouw vacaturepagina’s uit met structured data. Dit kun je niet makkelijk zelf doen, want je kunt structured data niet zien aan de voorkant van de site. Het is namelijk schematische opmaak die in de broncode van jouw website wordt gezet. Google leest deze gestructureerde gegevens en begrijpt zo de context en betekenis van een pagina. Voorbeeld: in de broncode van een pagina op Allerhande.nl staat het volgende stukje code:
@context":"https://schema.org","@type":"Recipe","author":"Allerhande","cookTime":"30","recipeIngredient":["220g Koh Thai rice noodles","2liter kokend water","1undefined limoen","4el ketchup","4el vissaus","2el donkere basterdsuiker","300g kipfilethaasje","50g gezouten pinda's","3undefined middelgrote eieren","3el arachideolie","400g Thaise wokgroente","125g taugé"],"name":"Snelle pad thai","ratingValue":2.60456,"reviewCount":488
Google weet hierdoor precies dat dit een recept is, dat het recept ‘Snelle pad Thai’ heet, welke ingrediënten er in deze pad Thai gaan en dat de score een 2,6 is.
Dit geldt ook voor vacatures. Het is belangrijk dat je de volgende 6 punten verplicht opneemt in de schematische opmaak van een vacaturepagina:
- Publicatiedatum: eerste datum waarop de vacature verscheen.
- Omschrijving: beschrijving van vacature, incl. werkzaamheden en vereisten.
- Werkgever: naam van het bedrijf.
- Locatie: volledig adres van de locatie van het bedrijf.
- Functienaam: functietitel, het liefst zo duidelijk mogelijk.
- Einddatum: voor welke datum moet er gereageerd worden?
Dan zijn er nog enkele ‘nice to haves’. Wil je maximaal scoren in Google for Jobs, dan adviseren we om basissalaris en dienstverband te noemen. Minder belangrijk zijn: interne referentie, woonplaats kandidaat (in welke plaats moet een kandidaat wonen?) en type locatie (alleen invullen als kandidaten 100% op afstand werken).
Tip 3 – Gebruik een Structured data-plugin
Heb je een WordPress-website. Dan kun je makkelijk zelf een plugin installeren en de juiste structured data koppelen aan de vacaturepagina’s. Dit kan bijvoorbeeld met de plugin Schema Pro. Deze plugin kost 79 dollar per jaar, maar via Stormachtig kunnen we deze plugin aanbieden voor 39 euro per jaar. Daarnaast kunnen we je helpen met het koppelen van gestructureerde gegevens aan vacaturepagina’s.
Heb je geen WordPress? Dan kun je het beste contact opnemen met jouw internetbureau. De kans is groot dat de schematische opmaak door een ontwikkelaar in je website geprogrammeerd moet worden.
Tip 4 – Voer een klein zoekwoordenonderzoekje uit
Wat is de beste functienaam? Ons advies is om een klein zoekwoordenonderzoekje uit te voeren. Wordt er maandelijks meer gezocht op ‘online marketeer’ of ‘internet marketeer’. Een fijne tool is Ubersuggest. Via deze site kun je opzoeken hoeveel mensen maandelijks zoeken op bepaalde zoektermen. Kies de populairste functienaam, dan weet je dat je daarmee de meeste werknemers bereikt. Wil je direct meer duidelijkheid geven, gebruik dan woorden als junior, medior of senior.
Gebruik secundaire woorden in je omschrijving. Door zoveel mogelijk synoniemen te gebruiken komt jouw vacature op verschillende termen naar boven. Natuurlijk weet Google ook dat bepaalde termen bij elkaar horen, aangezien de zoekmachine leert van het zoekgedrag van andere mensen (machine learning).
Tip 5 – Schrijf een boeiende intro
Google for Jobs toont alleen het eerste deel van een vacaturetekst. Probeer je introtekst dus zo boeiend mogelijk te maken. Uiteindelijk is het belangrijk dat je de werkzoekende op de ‘lees meer’-knop laat drukken. Ook de rest van de vacature moet natuurlijk goed in elkaar zitten, want Google neemt de gemiddelde tijd dat een bezoeker op jouw site aanwezig is mee als rankingfactor. Kortom: als meer mensen lang op jouw site blijven, scoor je mogelijk beter in Google for Jobs. Weet je niet hoe je een goede vacaturetekst schrijft? Lees dan deze tips van Monsterboard.
Tip 6 – Laagdrempelig solliciteren
Tegenwoordig is er krapte op de arbeidsmarkt en moet je als werkgever blij zijn dat je reacties krijgt. Verwacht je dat potentiële werknemers een uitgebreide sollicitatiebrief sturen met CV? Think again! Maak solliciteren zo laagdrempelig mogelijk en je zult zien dat je veel meer reacties krijgt. Zet een chatbot in, plaats een kort contactformulier op een vacaturepagina of laat mensen een bericht sturen via Whatsapp. Uiteindelijk kun je de meest interessante kandidaten alsnog vragen om een CV te delen of een motivatiebrief te schrijven.