1

Menu

Gratis een e-book of e-magazine maken: zó pak je dat aan

Om een e-book te maken heb je geen dure software en licenties nodig, zoals InDesign en Shutterstock. Er zijn genoeg alternatieven op de markt. Dit zijn mijn favorieten.

Een e-book is de perfecte manier om kennis te delen. Je kunt deze kennis delen op een landingspagina, maar een e-book geeft jou nog meer ruimte om artistiek en creatief verrassend uit de hoek te komen. Kruip in de huid van een bladenmaker en bedenk je eigen rubrieken. Je kunt ook de hulp inschakelen van een collega, die bijvoorbeeld journalistiek heeft gestudeerd.

Tekst
Een e-book staat of valt bij de geschreven artikelen. Probeer jouw zakelijke content zoveel mogelijk te mixen met luchtige content. Hierdoor ontstaat de perfecte ‘editorial mix’. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen van bedrijven die hun magazine of e-book teveel de zakelijke kant op sturen. Die worden direct weggegooid in de digitale of fysieke prullenbak, omdat niemand zit te wachten op bedrijfspropaganda. Ja, misschien de directeur zelf, wellicht een paar werknemers, maar dan houdt het op.

Stel, je bent distributeur van aardappelen en je wilt graag een e-book maken, denk dan groter dan jouw eigen bedrijf. Wat voor verhalen willen lezers nu echt lezen? Misschien wel een artikel over de toekomst van de aardappel (o.a. over genetische manipulatie), hoe de aardappel rijst verdringt in ontwikkelingslanden, sterrenkoks die creatieve recepten presenteren met aardappelen en een interview met de grote baas van McDonalds over de patatjes. Kies een spannend citaat en zet die op de cover van het e-book. Of een interessant feitje. Wat dacht je van…

Kruip in de huid van de doelgroep voor wie het magazine is. Bedenk goed: een lezer kan zijn tijd maar één keer besteden, dus jouw e-magazine concurreert automatisch met Netflix, Spotify, tijdschriften, kranten, films, etc. Als het magazine niet de moeite waard is, haakt een lezer direct af. Wees je daar bewust van. Persoonlijk denk ik dat een magazine in eerste instantie draait om de artikelen. Fotografie en vormgeving zijn natuurlijk ook belangrijk, maar uiteindelijk opent iemand een e-book of magazine om de verhalen te lezen.

Beeld en foto’s
Een magazine of e-book wordt voor circa vijftig procent gevuld met beeldmateriaal. Probeer eigen foto’s te mixen met hoogwaardige stockfoto’s. Je kunt naar een site als Shutterstock, maar daar betaal je al snel een paar tientjes voor één foto. Er zijn tegenwoordig veel websites waar je gratis stockfoto’s kunt downloaden. Een persoonlijke favoriet is Pexels. Typ een onderwerp en je ziet direct het aanbod gratis beeldmateriaal. Een andere site met een flinke database is Pixabay. Let op: kies niet alleen maar stockbeelden. Soms vraagt een artikel om echt beeld, bijvoorbeeld een interview met een persoon. Huur dan een fotograaf in of maak zelf foto’s (als je hier goed in bent).

Software
Oké, je hebt de teksten en de beelden. Welk programma is geschikt om het e-book te maken? Ik raad beginners aan om Canva.com te gebruiken. Op deze site kun je gratis een magazine maken met dertig pagina’s. Wil je meer pagina’s? Maak dan meerdere e-books (1-30, 31-60, 61-90, etc), download de verschillende pdf-bestanden en ga naar PDF Merge om de bestanden samen te voegen.

Bij Canva kun je een lay-out kiezen voor jouw magazine, waardoor je niet alles zelf hoeft te bedenken. De templates die Canva aanbiedt zijn zeer professioneel. Daarnaast kun je een bestand delen met collega’s, zodat meerdere personen aan een tof e-magazine kunnen werken. Ook kun je jouw huisstijl en fonts uploaden, al betaal je dan wel een tientje per maand voor Canva Premium. Wanneer je een e-book downloadt, vink je de optie ‘bijsnijdmarkeringen en afloop’ aan. Dan heb je direct een drukklaar bestand.

Een screenshot van Canva.com

Canva is niet zo uitgebreid als Adobe InDesign. Professionele designers geven de voorkeur aan het laatste programma. Wil je echter snel en gemakkelijk een magazine in elkaar klikken? Dan is Canva de nummer 1 tool!

Een alternatief is iBooks Author van Apple. Dit programma werkt alleen op Mac, maar je kunt jouw creaties wel direct publiceren in de iBooks Store.

Een screenshot van iBooks Author

Vragen
Hopelijk lukt het je nu om een e-book te maken. Ik heb in het verleden al tientallen e-books gemaakt voor verschillende organisaties. Heb jij een vraag? Stuur mij een mail op tim@stormachtig.nl en ik probeer je te helpen.

Populaire berichten

Heb je een vraag?
Wil je meer weten of heb je een vraag? Onze collega Tim Kraaijvanger staat voor je klaar!

Misschien vind je dit ook interessant...

Pinterest voor bedrijven: hoe je deze tool optimaal kunt inzetten
Pinterest is een visuele zoekmachine voor het vinden van ideeën zoals recepten en inspiratie voor ...
Geef bestaande landingspagina’s wat extra liefde
Vetplanten zijn fantastische planten. Ze zijn haast niet dood te krijgen. Toch hebben zelfs vetplanten ...
Thuisbezorgd plugin? Zo maak je een link naar je bestelpagina!
Zoek je een Thuisbezorgd-plugin waarmee je een link maakt van je website naar jouw Thuisbezorgd-pagina? ...