1

Menu

Gratis webshop beginnen: onze ervaringen met Shopify, Wix en MijnWebwinkel

Wil je graag jouw eigen webshop starten? Er zijn inmiddels veel websites waar je gemakkelijk en goedkoop een shop begint. In dit blog bespreken we de beste mogelijkheden en zetten we Wix, MijnWebwinkel en Shopify naast elkaar.

Tien jaar geleden kostte een gemiddelde webshop bouwen minstens 10.000 euro. Er waren nog weinig goede open source-systemen, waardoor internetbureaus vertrouwden op eigen (dure) maatwerksoftware. Tegenwoordig maken veel webshops gebruik van open source-software als Magento en Woocommerce (WordPress). Toch wordt vaak onderschat hoeveel geld er uiteindelijk in zo’n systeem gaat zitten. Een professionele Woocommerce of Magento-webshop onderhouden kost ook al snel duizenden euro’s per jaar, omdat er regelmatig beveiligingsupdates doorgevoerd moeten worden.

Een gratis webshop bestaat niet…

Niets in het leven is gratis (zonder addertjes onder het gras). Een gratis webshop bestaat dus (helaas) niet. Wel kun je anno 2019 vrij goedkoop een webshop beginnen. In dit artikel bespreken we drie bekende ‘goedkope’ opties, namelijk Shopify, MijnWebwinkel.nl en Wix. Voor niet meer dan 30 euro per maand krijg je een volledige webshop met alles er op en er aan.

Hieronder zie je hoe deze drie partijen scoren. Wil je de uitgebreide ervaringen lezen? Scroll dan verder naar onderen!

#1 is Shopify

Het meest fijne pakket is Shopify. Via deze link kun je Shopify 14 dagen gratis proberen. Daarna kun je een abonnement afsluiten voor 29 dollar per maand, omgerekend zo’n 26 euro per maand. Voor iets meer dan 300 euro per jaar heb je een complete webshop. Eigenlijk een bizar lage prijs, als je je beseft dat drie uur onderhoudswerkzaamheden bij een willekeurig internetbureau ook ongeveer 300 euro kost.

Ik adviseer startende webshops om met een pakket als Shopify te beginnen. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar je betaalt je nog niet blauw aan ontwikkelingskosten. Als je webshop een succes is, dan kun je later upgraden naar professionele maatwerksoftware en een op maat gemaakte webshop. Tegen die tijd schrik je niet meer van een bedrag als 20.000 euro als investering voor een nieuwe webshop. Toch kun je in een later stadium ook gewoon Shopify blijven gebruiken. Ik heb enkele klanten op platforms als Shopify en MijnWebwinkel die meerdere tonnen per jaar verdienen met hun webshop.

Waarom Shopify?

Bij Shopify krijg je voor 29 dollar per maand een eigen online winkel, inclusief e-commerce website en blog. Een voorbeeld van een standaard Shopify website is Well-e shop. Hiervoor is een simpel, maar overzichtelijk thema gebruikt. Daarnaast kun je een onbeperkt aantal producten toevoegen, kortingscodes aanmaken, klanten die hun winkelwagen verlaten mailen en producten verkopen via andere kanalen (bijv. Facebook, Messenger, Instagram en Amazon). Natuurlijk krijg je ook een gratis SSL-certificaat.

Een voorbeeld van een productpagina in Shopify. De lay-out is volledig aan te passen.

De belangrijkste reden om Shopify te kiezen is het beheersysteem. Je kunt als eigenaar van je winkel heel makkelijk producten toevoegen. Persoonlijk vind ik het systeem vele malen gebruiksvriendelijker dan Magento of Woocommerce. Dit geldt vooral voor het toevoegen van configurabele producten (oftewel producten met verschillende opties). Deze opties voeg je op productniveau toe. Je kunt dan ook diverse plaatjes uploaden. Als een bezoeker het product in een andere kleur kiest, verandert de afbeelding.

Daarnaast heeft Shopify een eigen appwinkel, waar je apps kunt downloaden of kopen. Je betaalt vaak eenmalig of maandelijks voor extensies en koppelingen. Stel, je wil bestellingen in Exact Online krijgen, dan koop je de extensie ‘Exact Online’. Je hoeft de orders daarna niet meer handmatig in Exact Online te verwerken. Benieuwd naar de beste apps voor Shopify winkels? Dit lees je binnenkort op Stormachtig.nl.

In de App Store van Shopify vind je uitbreidingen voor jouw webshop.

Wat zijn alternatieven?

MijnWebwinkel.nl is een bekend alternatief. Het beheersysteem is iets minder gebruiksvriendelijk dan Shopify, maar de prijs is slechts 19 euro per maand (excl. btw). Houd er wel rekening mee dat er minder mogelijkheden zijn dan bij Shopify. Je kunt geen eigen designwijzigingen doorvoeren (Custom CSS) en er staat reclame op jouw site. Daarnaast betaal je per bestelling een iets hoger bedrag. Tenslotte kun je ‘slechts’ 2.500 producten toevoegen. Wil je meer producten toevoegen, geen reclame op je webshop of een eigen design gebruiken, dan betaal je 49 euro per maand.

Een groot voordeel van MijnWebwinkel.nl is dat het een Nederlandse partij is. Als je een vraag hebt, kun je bellen. Shopify heeft Engelstalige support. Als je geen Engels spreekt, is dit lastiger. Aan de andere kant: MijnWebwinkel.nl biedt geen support via chat, terwijl het bij Shopify mogelijk is om snel met een medewerker te chatten.

Een ander alternatief is Wix. Via Wix kun je eenvoudig een webshop maken. Het instappakket is 17 euro per maand (excl. btw). Je kunt dan 20 GB aan foto’s toevoegen. Dat is vaak meer dan genoeg. Heb je meer opslag nodig, dan betaal je 25 euro per maand (35 GB) of 35 euro per maand (50 GB). Bij de duurdere pakketten krijg je daarnaast een professioneel logo van Wix.

Wix heeft als groot nadeel dat het lang duurt om een pagina bij te werken. Dit komt door de WYSIWYG-editor. Als een website veel pagina’s heeft, kan de editor crashen. Als dit bij jou gebeurt, dan merk je dat de support bij Wix belabberd is. Het duurt soms dagen voordat een e-mail wordt beantwoord. Als het je lukt om het mailadres te vinden, want alle contactmogelijkheden zijn goed verborgen in het Wix Help Center.

Hulp nodig?

Wil je aan de slag met één van deze drie systemen en heb je hulp nodig? Neem contact met ons op. We helpen je graag met het inrichten van jouw webwinkel. Lees daarnaast ons artikel met tientallen handige tips voor (startende) webshops. Zo weet je zeker dat je direct goed uit de startblokken sprint.

Misschien vind je dit ook interessant...

Geld verdienen met een blog zonder Adsense? 13 alternatieve verdienmodellen!

Kun je eigenlijk geld verdienen met een eigen blog? Ja, maar alleen AdSense levert echt …

De 3 beste tools om gratis mockups te maken

Hoe kun je een poster, logo of nieuwe website op de allerbeste manier presenteren? Met …

Zou jij betalen om een privacyvriendelijke zoekmachine te gebruiken?

Met een marktaandeel van 95% is Google heer en meester onder de zoekmachines in Nederland. …