2

Menu

Hoe snel werkt SEO? En waarom duurt het zo lang?

Als je jouw website wil optimaliseren voor Google heb je ruwweg twee mogelijkheden: starten met adverteren (SEA) of de website optimaliseren om beter organisch vindbaar te worden (SEO). Als je start met adverteren, dan merk je dit vaak al binnen enkele dagen. Dit geldt niet voor SEO. Hoe komt dit? En hoe lang moet je wachten?

Het grote verschil tussen SEA en SEO is dat je in het geval van SEO niet betaalt om getoond te worden bij zoekresultaten. Kies je er wel voor om te betalen, dan zie je sneller resultaat, maar betaal je wel voor iedere klik naar je website. SEO is dus veel duurzamer, maar je moet er wel meer voor doen om een toename in bezoekers te realiseren. Zo start je met een zoekwoordenonderzoek, pas je bestaande content op de website aan, voeg je nieuwe content toe om beter gevonden te worden op zoektermen, verbeter je de website (zowel qua techniek als qua usability) en investeer je in hoogwaardige linkbuilding. Als je meer wil weten over hoe je bovenaan in Google komt, raden we het artikel ‘Hoger in Google komen‘ aan. Daar staan alle tips op een rij.

Ben je eenmaal gestart met SEO, dan hoop je natuurlijk dat je snel een verbetering merkt in posities of in bezoekers.

Maar wanneer merk ik het verschil?

Meestal zijn de eerste SEO-resultaten binnen 3 tot 6 maanden zichtbaar. Het bedrijf Ahrefs plaatste een poll op LinkedIn en Facebook en vroeg aan duizenden online marketeers en website-eigenaren hoe lang het duurt voordat er SEO-resultaten zichtbaar zijn. 45,6% stemde 3-6 maanden, 21,1% vinkte 6-9 maanden aan en 17,1% koos voor de optie 12+ maanden.

In een markt met weinig concurrentie is het mogelijk dat je binnen drie maanden de posities ziet verbeteren. In een markt met veel concurrentie kan het echter veel langer duren. Dit komt doordat concurrenten ook proberen om goed vindbaar te worden op jouw zoekwoorden. Daarnaast zijn er nog andere factoren die een verschil maken. Focus jij je wel op de juiste zoektermen? Hoe oud is de domeinnaam? Wat is de domeinautoriteit? Hoeveel tijd en energie steek je in het SEO-traject? Je begrijpt dat 2 uur SEO per maand minder snel resultaten oplevert dan 10 uur SEO per maand.

Hoe maak ik een SEO-traject succesvol en meetbaar?

Kleine stapjes vooruit is beter dan focussen op grote sprongen. Stel, je bent een hypotheekadviseur uit Arnhem, dan is het onrealistisch om te verwachten dat je ooit op 1 staat op ‘hypotheek’. Denk kleiner en richt je eerst op zoektermen als ‘Hypotheekadvies Arnhem’ of ‘Hypotheekadviseur Arnhem’. Dit zijn zoekwoorden met minder zoekvolume, maar ook minder concurrentie dan ‘hypotheek’. Ook is de kans op een match tussen jou en een zoeker groter, omdat een zoeker graag een bedrijf in Arnhem zoekt. De kans is daarom groter dat je beter gaat scoren. Gebruik daarnaast een SEO-tool – zoals SE Ranking – om posities op zoekwoorden dagelijks of wekelijks bij te houden. Op die manier maak je kleine stappen omhoog goed meetbaar. Installeer Google Analytics, zodat je ook precies ziet hoeveel bezoekers op je website landen. Dit alles zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft om energie te steken in SEO en dat zal uiteindelijk leiden tot nog betere resultaten.

Heb je hulp nodig met het beter vindbaar worden in Google? De online marketeers van Stormachtig werken graag met jou samen. Je kunt SEO volledig uitbesteden aan ons of samenwerken binnen een hybride-traject waarbij wij de lijnen uitzetten en jij bijvoorbeeld de content schrijft. We horen graag van je!

Populaire berichten

Heb je een vraag?
Wil je meer weten of heb je een vraag? Onze collega Tim Kraaijvanger staat voor je klaar!

Misschien vind je dit ook interessant...

Geef bestaande landingspagina’s wat extra liefde

Vetplanten zijn fantastische planten. Ze zijn haast niet dood te krijgen. Toch hebben zelfs vetplanten …

Facebook Lead Ads: 7 tips om meer uit je lead advertenties te halen

Het is natuurlijk dé manier om snel resultaat te behalen op social-media. Met Facebook lead …

Hoe houd je de klanttevredenheid op topniveau?

Klanten hebben steeds hogere verwachtingen van bedrijven. Zeven tips om de klanttevredenheid te verbeteren. #1 …