Gebruik jij al Instagram Stories voor jouw bedrijf? Via Stories deel jij jouw video’s en foto’s voor 24 uur. De afgelopen jaren heeft Instagram de functionaliteiten van Instagram Stories flink uitgebreid. Zo kunnen klanten van jouw bedrijf interactie met je aangaan via Stories. In dit blog deel ik zeven handige tips.
Om even met een – minder leuke – tip te beginnen: het is belangrijk dat je Instagram Stories consequent gaat gebruiken. Het heeft weinig zin om een paar keer per jaar een story te delen, want dan ben je dus maar 1% van de tijd zichtbaar. Probeer iedere dag iets te plaatsen. Tijdrovend? Ja, maar je krijgt er veel voor terug. Jouw volgers zijn namelijk dol op tijdelijke content (wat in vakjargon ‘ephemeral content‘ wordt genoemd).
Wanneer een gemiddeld bedrijf een story plaatst, dan kijkt 10% tot 40% van de volgers van dat account naar deze story. Dit percentage is hoger als je iedere dag iets plaatst én als je aan storytelling doet. Met storytelling bedoel ik dat je jouw volgers bindt door een boeiend verhaal te vertellen. Vergelijk het met Goede Tijden Slechte Tijden: al bijna dertig jaar lang volgen cliffhangers en plottwists elkaar op, waardoor honderdduizenden mensen deze soap dagelijks volgen. Probeer dit op kleine schaal voor je onderneming te doen.
#1 Gebruik de swipe-up-link
De swipe-up-link is een slimme manier om een URL toe te voegen aan je Instagram Story. Als je een afbeelding toevoegt aan je story, dan moet je deze bewerken en dan verschijnt er een paperclip aan de linkerkant. Klik hierop, voeg een URL toe en je bent klaar. Kijkers van jouw story kunnen nu naar boven vegen om een link te openen. Op die manier krijg je meer bezoekers op jouw website. Introduceer je bijvoorbeeld een nieuw product via Instagram Stories, gebruik dan direct een link naar de productpagina van jouw webshop.
Zie je nog geen paperclip? Dan heb je waarschijnlijk minder dan 10.000 volgers. Heb je meer dan 10.000 volgers, controleer dan of je een geverifieerd bedrijfsprofiel hebt. Als je minder volgers hebt, tag dan jezelf in de Instagram story. Ons account is Stormachtig, dus dan zouden we @Stormachtig gebruiken in de story. Wanneer kijkers op deze link klikken, komen ze op ons bedrijfsprofiel, waar een link te vinden is naar de website. Pas deze link dagelijks aan (afhankelijk van het onderwerp / doel van de Instagram story).
#2 Kies hashtags
Hashtags toevoegen aan een story? Ja, doen! Op bepaalde hashtags wordt jouw verhaal toegevoegd aan een verzameling stories. De hashtags kun je ook weer gaan volgen. Stel dat bepaalde concurrenten deze hashtags gebruiken, dan weet je precies waar zij mee bezig zijn. Daarnaast kun je hashtags volgen om potentiële klanten te vinden. Een autorijschool kan de hashtag #17jaar volgen om te achterhalen wie rijles interessant vindt.
#3 Gebruik apps als Hype Type en Unfold
Er zijn allerlei apps om tekst op een leuke manier te animeren over video’s en foto’s. Een goed voorbeeld is Hype Type. Je kiest een lettertype en een effect en het resultaat mag er zijn.
En wat te denken van fotomontages, frames, polaroid-effects en GIFs? De app Unfold heeft veel sjablonen om de mooiste creaties te maken. Het lijkt net alsof jouw Instagram stories door een professioneel reclamebureau zijn gemaakt.
Oké, nog één app: InShot. Met InShot kun je video-effecten toevoegen aan foto’s en video’s, zoals glitch of een cinema-effect. Ook kies je gave achtergronden en is het mogelijk om een video te vertragen of te versnellen.
#4 Jouw Instagram Story verbergen voor concurrenten
Als je een irritante concurrent hebt, kun je jouw verhalen verbergen voor concurrenten. Hiermee voorkom je dat jouw concurrent goede ideeën kopieert. Ga naar de Instagram Story-camera door naar links te swipen (vanaf je tijdlijn) en klik op het tandwieltje. Daarna klik je op ‘Verhaal verbergen voor’ en je ziet een lijst van personen die onlangs jouw story hebben bekeken. Staat de concurrent hier tussen? Plaats een vinkje en je bent klaar. En het mooie is: jouw concurrent krijgt geen melding hiervan. Hij of zij denkt dat jij bent gestopt met Instagram Stories.

#5 Voeg een locatie toe
Voeg een locatie toe aan je verhaal. Dit is erg interessant, omdat sommige locaties eigen stories hebben. Deze vind je terug op de pagina ‘Discover’. Jouw story komt daar dan in terug, waardoor je potentiële volgers buiten je eigen netwerk bereikt. Stel, je staat op de Contacta-beurs in Goes en je deelt een story, dan is het dus mogelijk dat andere ondernemers jouw story zien. Zeker wanneer Instagram merkt dat de locatie tijdelijk populair is en de gebundelde verhalen van de locatie uitlicht (‘highlight’) in de regio.
#6 Breid je verhaal uit met een Q&A of een poll
Kondig een Q&A-sessie aan en laat mensen een vraag insturen. Stel, je bent een makelaar, dan kun je in Instagram Stories een sticker toevoegen met ‘Vragen’. In de eerste story roep je potentiële (ver)kopers op om vragen in te sturen van 18:00 uur tot 20:00 uur. Een dag later beantwoordt de makelaar deze vragen in een nieuwe story. Een goede manier om meer interactie te krijgen met klanten.
Of plaats een poll met als titel: “Waar woon je liever: wijk A of wijk B?” De resultaten kun je gebruiken om meer inzicht te krijgen in wat jouw achterban wil. Als er meer woningen te koop staan in wijk A, terwijl wijk B populairder is, dan moet je misschien de focus gaan verleggen.
#7 Ga live
Je kunt een video of foto delen, maar niets is zo spontaan als een live video. Als je live gaat, kun je allerlei toffe dingen doen. Om weer even terug te komen op makelaars: laat bijvoorbeeld live een huis zien. Zo kunnen veel mensen tegelijkertijd een huis bezichtigen en eventueel direct een afspraak maken.
Je kunt de live video ook gebruiken om kennis te delen. Demonstreer hoe een bepaald product gebruikt moet worden of laat zien wat er allemaal bij komt kijken.