1

Menu

Linkbuilding: 13 praktische tips om vandaag te starten

Linkbuilding uitbesteden of zelf doen? Je kunt heel makkelijk zelf aan de slag met deze 13 praktische tips. Schakel ons in als je meer hulp nodig hebt.

Veel professionele linkbuilding-tools zijn erg duur. Nu kun je duizenden euro’s per maand in linkbuilding-software steken, maar je kunt ook beginnen met deze 12 tips.

Het doel van linkbuilding is om uiteindelijk hogere posities te krijgen in de zoekmachines op relevante zoektermen. Een lastig proces, waarbij er vaak fouten worden gemaakt. Met alleen linkbuiding kom je er namelijk niet. Zoekmachineoptimalisatie stoelt op drie pijlers: content, techniek en autoriteit. Linkbuilding vergroot de autoriteit en is daarmee de belangrijkste bouwsteen van de laatste pijler. Toch is het vooral een een-tweetje tussen content en linkbuilding. Zonder goede content is het lastig om te linkbuilden.

Wil je uiteindelijk linkbuilding liever uitbesteden? Stormachtig heeft de beste SEO-experts in huis. Naast het schrijven van content verzorgen wij ook linkbuilding voor tientallen bedrijven. Neem contact op als je hier meer over wilt weten.

linkbuilding tips

Uit een analyse van Backlinko blijkt dat het aantal inkomende links een belangrijke rankingfactor is. Des te meer links, des te hoger staat een website in Google

Tip 1: koop geen links en wissel geen links uit met dubieuze sites

Ontvang je wel eens een mail om een link te kopen op een discutabele website? Nooit doen. Wissel ook geen gratis links uit met andere partijen, waarbij het enkel en alleen draait om meer inkomende links krijgen. De kans is groot dat de andere partij vraagt om naar site A te linken en dat jij dan een link vanaf site B krijgt. Site B is dan vaak een site met een hoge spamscore, terwijl site A betere inkomende links ontvangt. Onder aan de streep levert het jou niks op en kan het juist negatief uitwerken.

En hoe zit het dan met startpagina’s? Op sommige relevante startpagina’s (bijv. onderwerp.startpagina.nl) is het slim om een link te krijgen, maar er zijn ook allerlei dubieuze startpagina’s (te herkennen aan vreemde domeinen als nr1start.nl, b9.nl, m4n.nl). Probeer links op deze startpagina’s te voorkomen.

Tip 2: schrijf goede content

Wist je dat sommige bedrijven geen tijd en energie in linkbuilding steken? Je vraagt je misschien af: hoe dan? Deze websites schrijven zoveel goede en nuttige content, dat er vanzelf een prima backlinkprofiel ontstaat. Dit heeft ermee te maken dat bezoekers de content waarderen en de link daarom doorplaatsen op sociale media of op hun eigen websites. Dit is de reden waarom nieuwssites vaak hoog staan in Google op zoekwoorden.

De kunst is om content te creëren waar je bezoekers echt iets aan hebben. Dit artikel is een goed voorbeeld. Ik deel mijn kennis over linkbuilding en daarmee maak ik concurrenten misschien slimmer of voorkom ik dat potentiële klanten bij mij aankloppen voor linkbuilding, omdat zij zelf aan de slag gaan. Aan de andere kant laat ik zien dat wij als online marketingbureau kennis in huis hebben over linkbuilding en ontvangen we hierdoor meer bezoekers op de site, die mogelijk geïnteresseerd zijn in onze dienstverlening.

Tip 3: reageer op fora

Geeft een pagina op jouw website antwoord op een vraag? Ga dan linkbuilden op plaatsen waar dit antwoord nodig is. Stel, je hebt een pagina geschreven met een antwoord op de vraag: ‘Welke medicijnen helpen tegen hoofdpijn?’ Ga dan naar gezondheidsfora en zoek of er topics zijn waar mensen hoofdpijnklachten delen. Vervolgens geef je als nieuw forumlid een reactie, waarin je schrijft dat je onderzoek hebt gedaan naar medicijnen om vervolgens een link te delen naar je website. Ik ken bedrijven die op positie 1 in Google staan op concurrerende zoektermen door bijv. op het forum van Tros Radar (een website met veel autoriteit) of Tweakers (ook veel autoriteit) reacties te plaatsen.

Tip 4: reageer op blogs

Naast reageren op fora kun je op veel websites ook onder blogs reageren. Blijf relevant en probeer inhoudelijk aan te haken op discussies van andere bezoekers. Zo voorkom je dat jouw reactie als spam wordt gezien en uiteindelijk wordt verwijderd.

Tip 5: uitgaande links zijn ook belangrijk

Vergeet niet om zelf ook te linken naar websites met veel autoriteit. Een website met een gezond linkprofiel heeft goede inkomende én uitgaande links. Probeer op pagina’s met veel content door te linken naar minimaal 3 websites, bijv. Wikipedia, nieuwssites of wetenschappelijke papers.

Tip 6: gastbloggen op andere websites

Is er in jouw branche een toonaangevende nieuwssite? In de marketingwereld is dat bijvoorbeeld Frankwatching of Marketingfacts. Benader zo’n website en vraag of je een gastblog mag schrijven. In dit gastblog link je natuurlijk naar je eigen site. Probeer dan wel een zo natuurlijk mogelijke tekst te schrijven en voorkom zoekwoordspamming. Plaats ook niet teveel links naar je eigen website.

Tip 7: controleer je linkprofiel

Misschien heb je momenteel een slecht linkprofiel. Om dit te doen, is het verstandig om een uitgebreide backlink-analyse te doen. Dit kan bijvoorbeeld met de backlinks verkenner van SE Ranking. Je ziet niet alleen vanaf welk domein er naar jouw website wordt gelinkt, maar ook met welk zoekwoord (anchor) en hoe betrouwbaar de website is (domein autoriteit, op een schaal van 0 tot 100). Probeer meer links te krijgen vanaf websites met een hoge domeinautoriteit, het liefst boven de 10.

Hieronder zie je een voorbeeld van een backlinks-rapport voor de webshop Verfwinkel.nl:

linkbuilding tips

Je kunt de domeinautoriteit van jouw website (en van concurrenten) snel controleren met de Link Explorer van Moz. Bij Moz kun je ook de spamscore controleren van een domein. Probeer links op websites met een hoge spamscore (hoger dan 50%) te voorkomen. Staat je link al op een website met een hoge spamscore, vraag dan of de link verwijderd kan worden. Hieronder zie je links naar onze websites vanaf sites met een hoge spamscore.

linkbuilding tips

Tip 8: vorm een alliantie

Werk samen met andere bedrijven en link naar elkaar. Een hypotheekadviseur en een makelaar in hetzelfde dorp kunnen elkaar versterken. Dit geldt ook voor een trouwfotograaf, juwelier en wedding planner. Niet alleen kunnen zij klanten naar elkaar verwijzen, maar zij kunnen ook naar elkaar linken in blogs. Of nog beter: start gezamenlijk een website met een overkoepelend thema. Een makelaar, hypotheekadviseur en woonwinkel in Hellevoetsluis kunnen samen een blog WoneninHellevoetsluis.nl starten en vanaf daar interessante content creëren naar hun eigen websites. De marketingkosten dalen omdat krachten worden gebundeld.

Tip 9: maak een infographic

Maak een infographic met interessante data over jouw branche. Vraag aan andere websites om jouw infographic te embedden of om de infographic te linken naar jouw website.

Tip 10: testimonial

Geef een testimonial. Bedrijven laten graag tevreden klanten aan het woord. Dit is een kans voor jou om een link te krijgen op de website van een bedrijf waar jij klant bent.

Tip 11: linkbuilding is een continu proces

Ga niet één maand intensief linkbuilden om vervolgens te stoppen. Het is beter om iedere maand een paar links erbij te krijgen, dan om in één keer honderd links te ontvangen. Dit is geen natuurlijk patroon en dat zal Google verdacht vinden.

Tip 12: deel gratis content

Door gratis content te delen – video’s, foto’s en informatie – op websites van derden, krijg je meer inkomende links. Je kunt namelijk inkomende links krijgen op Pixabay (een plek waar je foto’s kunt aanbieden) en Pexels (een site waar je stockvideo’s kunt plaatsen). Zo hebben we een Pixabay-pagina aangemaakt voor Gasfedershop.de, waarvandaan weer door wordt gelinkt naar de webshop in gasveren. Op Pexels heb ik een keer een video geplaatst, waar doorgelinkt wordt naar Stormachtig.nl. Dit werkt goed, want Pexels heeft een domeinautoriteit van 90+!

Tip 13: gebruik sociale media

Je kunt zelf via sociale media links naar jouw website plaatsen. Maak een bedrijfspagina aan op LinkedIn, start op Pinterest, creëer een account op Instagram, maak een Twitter-account en open een bedrijfspagina op Facebook. Volg relevante mensen in jouw branche en potentiële klanten, zodat je wat volgers erbij krijgt. Start vervolgens met het delen van de kroonjuwelen van jouw website, namelijk inhoudelijk sterke artikelen.

Je ziet het: er liggen nog genoeg kansen voor linkbuilding. Ga jij vandaag aan de slag? Mooi, want linkbuilding is simpelweg een kwestie van doen!

Populaire berichten

Heb je een vraag?
Wil je meer weten of heb je een vraag? Onze collega Tim Kraaijvanger staat voor je klaar!

Misschien vind je dit ook interessant...

Sendy: 50 keer goedkoper mailen dan via Mailchimp
Bij Mailchimp betaal je 500 dollar per maand om 100.000 mensen te bereiken. Zijn er ...
7 Instagram Stories tips voor bedrijven: van swipe-up-link tot Unfold
Gebruik jij al Instagram Stories voor jouw bedrijf? Via Stories deel jij jouw video's en ...
Google’s Core Web Vitals: wat zijn de nieuwe ranking factors?
De vindbaarheid van jouw website verbeteren? Met alleen content en linkbuilding ben je er niet. ...