Glasconcept: vier keer meer leads dankzij chatbot

Gebruik jij nog ouderwetse formulieren op je site? Zet een chatbot in en verhoog de conversie. Dankzij een chatbot is het aantal leads op Glasconcept.nl in korte tijd met een factor vier toegenomen.

Op Glasconcept.nl kunnen bezoekers een offerte aanvragen voor een douchedeur op maat, stalen deur of glazen binnendeur. Het nadeel van een offerte aanvragen is dat bezoekers meer dan tien velden moeten invullen, waaronder de afmetingen van een deur en het gewenste type glas. Op mobiel vormde dit voor veel bezoekers een drempel.

Het lange formulier ‘offerte aanvragen’. Een bezoeker is een tijdje bezig om het in te vullen. Daarnaast moeten alle maten ingevuld worden en die zijn niet altijd direct voor handen.

Het bedrijf schakelde de online marketeers van Stormachtig in om de vindbaarheid in Google te verbeteren, om Google Ads-campagnes op te starten, om marketing automation in te richten (e-mailmarketing), maar ook om de website te verbeteren. In de eerste maanden hebben we een chatbot geplaatst: een kleine en goedkope aanpassing, maar wel één met grote gevolgen.

Een chatbot is een geautomatiseerde gesprekspartner op een site. Een bezoeker denkt dat hij gebruik maakt van een livechat, maar hij krijgt automatische antwoorden van een robot. In het geval van Glasconcept.nl stelt de robot een bezoeker direct een vraag: “Mag ik u een scherp prijsvoorstel doen of heeft u een vraag?” Dit nodigt uit tot interactie. De antwoorden komen per mail binnen bij Glasconcept. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de normale livechat, waarbij gesprekken zo snel mogelijk (het liefst binnen 20 seconden) moeten worden opgevolgd, anders verlaten bezoekers de website. Ondernemers binnen kleinere organisaties hebben daar niet altijd tijd voor, waardoor een chatbot veel handiger is.

Zo ziet de chatbot er aan de voorkant uit. Bezoekers krijgen direct een paar opties voorgeschoteld en gaan sneller over tot een aankoop.

Een kijkje achter de schermen. Hier zie je hoe we het eerste deel van de chatbot hebben opgebouwd. Bezoekers worden snel en direct geholpen.

In vergelijking met begin van het jaar is het aantal aanvragen op Glasconcept.nl vertienvoudigd. Dit komt niet alleen door de chatbot, maar ook door de gloednieuwe Google Ads-campagne op de juiste zoektermen. Gaan we het heel eerlijk vergelijken – dus zonder dat we het verkeer vanuit Google Ads meenemen – dan is het aantal leads bijna verviervoudigd.


Het totale aantal leads is in vijf maanden vertienvoudigd, o.a. door de Google Ads-campagne en de nieuwe chatbot.

Het conversiepercentage in augustus 2019 was 5,58%. Oftewel: 5,58% van de bezoekers vroeg een offerte aan. Dat is vrij hoog voor een website in deze branche. Dit percentage was begin dit jaar slechts 1,6%. Vorig jaar was het conversiepercentage iets hoger – namelijk ruim 4% – maar toen werden klikken (of tikken) op het telefoonnummer en het e-mailadres nog meegenomen als leads. Dit zijn echter geen keiharde leads, dus die worden er nu uitgefilterd. Met deze zachte leads erbij zou het conversiepercentage nu makkelijk de 10% aantikken.


Het conversiepercentage is inmiddels bijna 6%.

Alle leads komen automatisch in de Mailchimp-lijst van Glasconcept terecht. Hierdoor groeit deze lijst maandelijks met veel nieuwe e-mailadressen en gaat het maandelijkse digitale inspiratiemagazine naar steeds meer abonnees.

De komende jaren hopen we Glasconcept nog veel verder te brengen. Op het populaire zoekwoord ‘douchedeur op maat’ wordt maandelijks 1600 keer gezocht. Onze online marketeers zorgde ervoor dat Glasconcept al flink wat plaatsen steeg van 7 naar 4, maar het uiteindelijke doel is een nummer 1-positie op deze term. In totaal optimaliseren we op 80 verschillende zoektermen. We zijn begonnen op plek 44 en inmiddels staat Glasconcept op een mooie gemiddelde 29e positie op deze 80 termen in een zeer competitieve markt. Op naar meer groei!

Scroll naar boven