1

Menu

Hoe het gebruik van Hotjar je kan helpen om jouw website te optimaliseren

Dat het gebruik van Google Analytics je helpt bij het inzichtelijk maken van statistieken en bepaalde resultaten van websites wist je waarschijnlijk al. Zo geeft Google Analytics inzicht in hoe je websitebezoekers ‘binnenkomen’. Waar het echter geen inzicht in geeft is in het gedrag van jouw websitebezoekers. Een handige tool die je daarbij kan helpen is Hotjar. Hoe het precies werkt en wat deze gebruikerstesten voor jouw website kunnen betekenen? We vertellen je er graag meer over.

Hotjar installeren

Voordat je aan de slag kunt gaan met het het uitvoeren van gebruikerstesten en het verzamelen van data over het gedrag van jouw websitebezoekers met Hotjar moet je een aantal stappen doorlopen. Allereerst moet je Hotjar installeren op jouw website. Hiervoor moet je verschillende stappen doorlopen.

Stap 1 Account maken

Maak een nieuw account aan bij Hotjar. Dit doe je gemakkelijk door in te loggen met je Google account maar mocht je die niet hebben dan kun je je ook met een ander e-mailadres aanmelden.

Stap 2 Installeer de code

Om het voor Hotjar mogelijk te maken data te verzamelen is het noodzakelijk om het zogeheten Hotjar script in jouw website te plaatsen. Je plakt het script in decode op elke pagina van je website. Dit kun je doen via het CMS van je website zoals bijvoorbeeld WordPress of via Google Tag Manager. Kom je er toch niet helemaal uit? Op de site van Hotjar vind je diverse installation guides. Wanneer je de code hebt geïnstalleerd klik je op de groene knop om te checken of de installatie gelukt is.

 

Stap 3 Blokkeer je eigen IP-adres

Om te voorkomen dat je jouw eigen gedrag analyseert is het belangrijk om je eigen IP-adres te blokkeren. Bekijk de video om erachter te komen hoe je dit kunt doen.

Verschillende functies van Hotjar

Binnen Hotjar vind je verschillende functies die je kunnen helpen bij het optimaliseren van jouw website. Zo kun je gebruik maken van bijvoorbeeld Heatmaps, Recordings en Funnel tracking. We leggen je graag uit wat deze verschillende tools doen en hoe ze je kunnen helpen bij het optimaliseren van jouw website.

Heatmaps

Met Heatmaps kun je zien hoe mensen zich op jouw website gedragen. Hoe ver scrollen ze naar beneden? Waar klikken ze op de website? en nog veel meer. Door gebruik te maken van Heatmaps breng je als het ware de “hotspots” van je website in kaart. In het voorbeeld zie je verschillende kleuren op de pagina terugkomen. Hoe donkerder de kleur hoe meer verkeer en klikken.

Om een heatmap aan te maken klik je op “+ new heatmap”. Geef een herkenbare naam op voor de pagina die je volgt. Selecteer vervolgens het aantal pageviews en geef bij page targeting op welke pagina je wilt bekijken. Voer hiervoor de URL in en je hebt je eerste heatmap gemaakt. Per URL maakt Hotjar automatisch drie type heatmaps.

  1. Click: Waar klikken jouw bezoekers op?
  2. Move: Hoe bewegen bezoekers met de muis over de pagina heen?
  3. Scroll: Hoe ver scrollen bezoekers naar onder?

Recordings

Met de functie recordings kun je het muisgedrag van jouw websitebezoekers zien. Zo geeft het inzicht in de tijd die websitebezoekers besteden op een pagina, welke browser ze gebruik, met welk apparaat ze dit gedaan hebben en nog veel meer informatie.

Funnels

Ben je nieuwsgierig hoe vaak bezoekers vanaf de homepage de contactpagina aanklikken of hoe vaak websitebezoekers het winkelwagentje vanaf de productpagina bekijken? Dan kan de functie Funnels je meer inzicht geven. Hiermee kun je conversies meten en zien waar websitebezoekers afhaken.

Forms

Forms biedt de mogelijkheid om formulieren op jouw website te analyseren. Voer de URL van de pagina waarop het formulier zich bevindt en krijg inzicht in het aantal sessies, conversies en bij welke velden een bezoeker afhaakt. Vervolgens kun je deze data gebruiken bij het optimaliseren van de formulieren om ze zo nog gebruiksvriendelijker te maken.

Feedback

De naam verklapt het eigenlijk al maar met de Feedback tool kun je websitebezoekers direct om response over de website ervaring vragen. Rechts op de pagina wordt een feedback label toegevoegd. Wanneer de bezoeker deze aanklikt kunnen ze door middel van het kiezen van een emoticon hun feedback achterlaten.

 

Meten is weten

Bij het gebruik van Hotjar ben je automatisch op zoek naar inzichten. Zorg er wel voor dat je hierin niet te snel conclusies trekt. Een enkele heatmap of recording zegt namelijk nog niet zoveel over al je websitebezoekers. Wacht dus tot je voldoende bezoekers en dus data hebt voordat je conclusies trekt en je gaat richten op het optimaliseren van jouw website.

Doe A/B testen

Aan de hand van de gebruikerstesten van Hotjar kun je gericht A/B testen uit gaan voeren. A/B testen is een methode die veel gebruikt wordt binnen online marketing waarbij twee versies van webpagina’s met dezelfde inhoud willekeurig aan verschillende gebruikers getoont worden. Door bijvoorbeeld te kijken naar de klikfrequentie, conversie of de tijd die wordt doorgebracht op de pagina kun je gerichte keuzes maken in hoe je jouw content weergeeft en welke versie jouw websitebezoekers het prettigst vinden. Voorheen kon je gemakkelijk A/B testen uitvoeren met Google Optimize. Helaas is Google Optimize vanaf 1 oktober 2023 niet meer beschikbaar. Lees meer over de alternatieve voor het doen van A/B testen als aanvulling op gebruikerstesten.

Het doen van gebruikerstesten wordt door gebruik van tools zoals Hotjar gemakkelijk en overzichtelijk. Daarnaast is het een goede voorbereiding op het doen van A/B testen. Door eerst uitgebreide gebruikerstesten te doen en daarmee data te verzamelen kun je specifieke A/B testen doen.

Zie je het toch niet zitten om gebruikerstesten en de bijbehorende website optimalisatie zelf op je te nemen en besteed je jouw tijd liever anders? Bij Stormachtig nemen we dit graag voor je uit handen. Neem gerust contact op om de mogelijkheden voor het optimaliseren van jouw website te bespreken.

Contactformulier

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vind je dit ook interessant...

Kijk uit met online beeldmateriaal: een boete ligt zo op de mat

Beelden in Google Afbeeldingen kun je niet zomaar kopiëren en op je eigen site gebruiken. …

Relevante voice ads: ben jij er klaar voor?

Kunnen bedrijven als Amazon en Google straks ook geld verdienen met hun Echo en Home-apparaten? …

Eindelijk! Adobe stopt met ondersteuning Flash

In 2001 had iedere zichzelf respecterende webmaster een kekke Flash-intro op zijn site. Maar tijden …