2

Menu

Welk CMS moet ik kiezen? Bekijk de beste CMS systemen in 2023!

Heb je een goed idee, ben je pas een eigen bedrijf begonnen óf kan je bestaande website wel een opfrisbeurt gebruiken? Dan is het tijd voor een nieuwe website! De eerste stap in het opzetten van je nieuwe website of webshop is het kiezen van een CMS. Maar welk CMS kan je anno 2023 het beste kiezen?

Wat is een CMS?

Een CMS (content management systeem) is eigenlijk de basis van je nieuwe website. Vroeger werd een CMS puur gebruikt voor het plaatsen of aanpassen van de tekst en afbeeldingen op een website. Tegenwoordig zijn ze dusdanig ontwikkeld dat je hier véél meer mee kunt dan alleen content plaatsen. Zo is het goed mogelijk om zonder verstand van code of programmeren een hele nieuwe website op te zetten.

Dit komt vooral door de mogelijkheden van thema’s en plugins. Dat zijn uitbreidingen van het CMS die door andere partijen zijn opgezet, om zo extra mogelijkheden toe te voegen aan het bestaande systeem. Met een thema kun je bijvoorbeeld de website precies vormgeven zoals jij dit graag wilt. Met plugins voeg je vervolgens functies toe die het standaard CMS niet heeft. Denk aan beveiliging, contactformulieren of iDeal betalingen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Het beste CMS kiezen in 2023

Inmiddels begrijp je wel: het kiezen van een CMS is een belangrijke keuze. Kies je namelijk voor een bepaald systeem, dan kan het lastig zijn om dit later nog te veranderen. Bovendien kan het een hoop tijd, geld en moeite schelen als je direct de juiste keuze maakt! Kortom, oriënteer je goed op de keuzemogelijkheden voordat je definitief een CMS kiest.

De eerste tip die we je kunnen geven? Spiek bij je directe concurrentie om te kijken welk CMS zij gebruiken! Gebruik bijvoorbeeld de extensie WhatRuns in je browser om te zien welk systeem en welke functionaliteiten je concurrenten gebruiken. Twijfel je nog? Dan hebben we de meest gebruikte CMS in 2023 voor je op een rij gezet!

#1 WordPress

Absolute koploper in dit lijstje is WordPress, inmiddels het meest gebruikte CMS ter wereld. Het is een open source syteem, wat betekent dat het gratis is te gebruiken. Origineel is het opgezet voor bloggers, om makkelijk en overzichtelijk berichten te kunnen publiceren. Inmiddels is het echter uitgegroeid tot een multifunctioneel platform, geschikt voor zowel content gedreven websites als webshops. Dit laatste wordt vaak gedaan met de plugin WooCommerce, al heeft deze veel bijkomende plugins nodig om optimaal te kunnen functioneren. Ten slotte heeft WordPress een uitstekende reputatie op SEO-gebied en zijn er veel plugins beschikbaar die het leven van een online marketeer een stuk makkelijker maken!

Ga je WordPress gebruiken als CMS voor je nieuwe website of webshop? Vergeet dan niet onze blogs over WordPress te lezen! Voor het kiezen van een thema kan je het beste terecht bij Themeforest, of kies een gratis thema uit de WordPress bibliotheek.

Tip: zoek je een goede WordPress-hosting? Siteground is onze favoriet, omdat Siteground speciaal geoptimaliseerde servers voor WordPress heeft. Hierdoor draait jouw toekomstige site extra snel. Ook onze eigen website draait bij Siteground. Klik hier om een server bij Siteground (met korting) te kopen.

WordPress-website laten bouwen?

Bij Stormachtig maken we WordPress-websites voor kleine en middelgrote bedrijven. Een gemiddelde WordPress-website kost 750 euro tot 2.000 euro, afhankelijk van je wensen en natuurlijk wat je zelf wilt doen (tekst aanleveren, etc.). Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een prijsindicatie!

De officiële WordPress thema bibliotheek

#2 Joomla

Joomla wordt wereldwijd nog steeds veel gebruikt, maar het gebruik hiervan neemt wel geleidelijk af. Dit heeft ook te maken met de sterke opkomst van WordPress. Joomla is vergelijkbaar met WordPress, het is namelijk ook een open source systeem. Daarnaast zijn er veel gratis en betaalde thema’s beschikbaar voor de uitstraling van je nieuwe website. Plugins in Joomla heten Extensions en over het algemeen gratis te installeren. Voordeel van Joomla is de uitgebreide community die erachter zit, er is zelfs een Nederlandse community. Heb je vragen of problemen, dan zijn er altijd wel vrijwilligers te vinden binnen de community die je op weg helpen.

Zelf raden wij Joomla niet aan, omdat het systeem beperkte mogelijkheden heeft én niet makkelijk te customizen is. Wil je dus je eigen uitstraling en unieke mogelijkheden? Dan kun je beter kiezen voor WordPress.

#3 Shopify

Ga je online producten verkopen? Dan is Shopify een hele verstandige keuze! Wil je een CMS als WordPress of Joomla namelijk geschikt maken voor online verkoop, dan heb je veel plugins of zelfs maatwerk nodig om dit werkend te krijgen. Shopify is er dan ook op gericht om makkelijk en snel een webshop te kunnen starten.

De basis van Shopify is niet gratis. Je betaald een vast bedrag per maand om je webshop in de lucht te houden. Voordeel hiervan is wel dat je geen webhosting hoeft te regelen, je hebt alleen een domeinnaam nodig! Daarnaast zijn er een aantal gratis thema’s en app’s (plugins) beschikbaar, waar je al heel veel dingen mee kunt bereiken. Heb je een klein beetje verstand van programmeren, dan kun je zelfs heel makkelijk wijzigingen doen in je eigen thema.

O.a. Amerikaanse gigant Budweiser gebruikt Shopify voor haar webshop

Als we toch één nadeel moeten noemen van Shopify is het de URL-structuur. Deze is namelijk opbouwd uit pages en collections en moeilijk te customizen. Vooral op SEO-gebied zorgt dit voor wat uitdagingen als je wilt gaan voor een optimale URL-structuur.

#4 Drupal

Heb je totaal geen verstand van programmeren? Dan kun je deze tekst het beste overslaan. Drupal is namelijk een populair CMS onder internetbureau’s en webdesigners, omdat het volledig naar je eigen hand gezet kan worden. Het nadeel? Dit kun je alleen doen door maatwerk programmering en code toe te voegen.

Drupal is vooral uniek omdat de beheeromgeving volledig is te customizen. Systemen als WordPress en Shopify maken gebruik van een standaard beheeromgeving. Er zijn wel mogelijkheden om deze aan te passen, maar voor de functionaliteit is dit niet nodig. Drupal werkt met een custom beheeromgeving die je zelf zult moeten opzetten.

#5 Wix

Inmiddels niet meer zo aanwezig, maar een aantal jaar geleden was Wix bezig aan een enorme opmars. Het CMS was en is bedoeld voor mensen die geen verstand hebben van programmeren. Alles in Wix is gefocust op het drag & drop principe. Met een paar klikken bouw jij je eigen website op met een eigen uitstraling.

Vooral in de SEO-wereld heeft Wix nogal wat over zich heen gekregen. Nadeel van drag & drop functionaliteiten is namelijk dat het zorgt voor ontzettend veel onnodige code. Aangezien zoekmachines de code van je website bekijken en niet het uiteindelijke resultaat, was het vroeger erg moeilijk om goed te scoren met een Wix website. Uit een recent onderzoek bleek echter dat Wix ook stappen heeft gezet qua SEO en dat het goed mogelijk is om tegenwoordig goed te ranken met een Wix website.

#6 Magento

Zei je 10 jaar geleden webshop? Dan was de kans erg groot dat een webbouwer Magento naar voren schoof als hét CMS voor jouw nieuwe online store. Vandaar dat er nog steeds erg veel webshops op Magento draaien. De basis van Magento is ook erg goed en ideaal voor online verkoop. Het systeem heeft alle functionaliteiten voor een webshop standaard ingebouwd, zoals filtering, verzending en Google Shopping feeds. Bovendien kun je met een passend thema snel en eenvoudig je producten te koop aanbieden.

Tegenwoordig is Magento vooral in het nieuws gekomen vanwege het stoppen van de ondersteuning van Magento 1. Heb je dus een webshop die gebruik maakt van Magento 1, dan zal deze vanaf juni 2021 geen beveiligingsupdates meer ontvangen. Omdat je webshop hiermee ontzettend kwetsbaar is voor hackers wordt aangeraden om tegen die tijd over te stappen op Magento 2 of een ander CMS.

#7 Maatwerk CMS

Kun je niet kiezen voor één van de bovenstaande systemen? Dan heb je altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor een maatwerk CMS. Zo zijn er in Nederland veel internetbureau’s die een eigen CMS hebben ontwikkeld, bij gebrek aan beter of om maatwerk functionaliteiten te kunnen aanbieden.

Het grote nadeel van een maatwerk CMS? De naam zegt het al: het is maatwerk. Het ontwikkelen van de website of webshop zul je moeten uitbesteden aan een internetbureau en zal (waarschijnlijk) duurder zijn dan een bestaand CMS. Daarnaast ben je eigenlijk gebonden aan de partij waar je voor kiest; overstappen naar een andere partij met een maatwerk CMS is eigenlijk niet mogelijk.

Welk CMS moet ik kiezen?

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een idee gekregen van welke content management systemen er zijn om uit te kiezen. Ons advies is eigenlijk altijd hetzelfde. Ga je een website opzetten met basis-functionaliteiten? Kies dan voor WordPress. Ga je online producten verkopen in een webshop? Kies dan voor Shopify of eventueel WordPress met WooCommerce. Heb je hulp nodig bij het kiezen van een CMS of wil je eens sparren over de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via de chat rechts onderin of verstuur een bericht via het contactformulier.

Misschien vind je dit ook interessant...

Connecties uitnodigen voor je LinkedIn bedrijfspagina: zo doe je dat!

Update: Helaas heeft LinkedIn de mogelijkheid om connecties uit te nodigen voor een LinkedIn-bedrijfspagina geschrapt. …

Weer en omzet uit Google Analytics weergeven op een dashboard?

Is het mogelijk om (historische) temperatuurgegevens en de omzetgegevens uit Analytics naast elkaar te leggen, …

Hoe het gebruik van Hotjar je kan helpen om jouw website te optimaliseren

Dat het gebruik van Google Analytics je helpt bij het inzichtelijk maken van statistieken en …