Menu

502 Bad Gateway in WordPress: wat kan ik hieraan doen?

Je typt de URL van je website in, maar wordt verrast met een akelige foutmelding: 502 Bad Gateway. Heel vervelend natuurlijk. Gelukkig zijn er oplossingen om dit probleem op te lossen. In dit artikel leggen we uit wat je kunt doen om je website weer in de lucht te krijgen!

Wat betekent 502 Bad Gateway?

Als je een website wil bezoeken, dan stuurt je browser een verzoek naar de server waar de website gehost is. Deze server vindt de pagina en stuurt deze terug naar de browser met een statuscode. Meestal zie je deze statuscode niet, omdat websitepagina’s vaak worden weergegeven. Gaat er iets mis, dan zie je deze code wel. Denk aan: 404 (niet gevonden), 403 (toegang verboden) en 503 (service is niet beschikbaar). In het geval 502 Bad Gateway duurt je verzoek te lang voor de server om te reageren. Dit betekent dat er ergens sprake is van ruis op de lijn.

Waar wordt 502 Bad Gateway door veroorzaakt?

Het is mogelijk dat teveel mensen je website proberen te bezoeken. Als er sprake is van een bezoekerspiek, dan kan dit zorgen voor een tijdelijke hapering. De server is dan namelijk niet krachtig of snel genoeg om pagina’s uit te serveren. Toch kan er ook iets anders aan de hand zijn. Wellicht zit er een fout in een WordPress-thema of plugin. Verschijnt de melding na een (mislukte) plugin of WordPress-update? Dan weet je dat je het in die hoek moet zoeken. De laatste mogelijkheid is dat er sprake is van een verkeerde serverconfiguratie.

Wat kan ik doen om 502 Bad Gateway op te lossen?

Er zijn enkele mogelijkheden om 502 Bad Gateway op te lossen, zoals:

  • Vernieuw je website. Soms verdwijnt het probleem vanzelf na een paar minuten. Als de melding op onregelmatige tijden terugkeert, dan kun je overwegen om een beter hostingpakket af te sluiten.
  • Wis je browsercache. Wellicht wordt de pagina nog opgeslagen in je browser, terwijl het probleem al is opgelost. Druk de Ctrl + F5 toetsen tegelijkertijd in (Windows / Linux) of probeer CMD + Shift + R (Mac) en vernieuw daarna de pagina.
  • Schakel de WordPress-plugins uit. Het is slim om de WordPress plugins via FTP één voor één te deactiveren. Dit kun je doen door de naam van de map van de plugin (in /wp-content/plugins) te hernoemen. Verander de mapnaam van de plugin in ‘.renamed’. Bijv.: de map ‘akismet’ wordt ‘akismet.renamed’. De plugin wordt dan automatisch uitgeschakeld. Bezoek na iedere uitgeschakelde plugin of je website werkt. Zo ja, dan heb je de boosdoener gevonden. Je kunt de plugin dan handmatig updaten via WordPress of permanent uitschakelen en een alternatieve plugin zoeken.
  • Schakel het WordPress-thema uit en switch naar een standaard geïnstalleerd thema, zoals Twenty One, Twenty Two of Twenty Three. Op die manier ontdek je of het een fout in het thema is. Je kunt daarna het WordPress-thema updaten. Hopelijk verdwijnt 502 Bad Gateway dan.
  • Zet een back-up terug. Hopelijk sla je regelmatig (bijv. dagelijks) automatisch back-ups op van je website. Je kunt dan eenvoudig een back-up herstellen en controleren of dat het probleem oplost.
  • Neem contact op met je hostingpartij. Als alle bovenstaande stappen niet werken, is het verstandig om contact op te nemen met je hostingpartij. Wellicht dat de server verkeerd geconfigureerd is. De technische specialisten kunnen dit controleren en verhelpen.

Populaire berichten

Heb je een vraag?
Heb je een vraag of heb je hulp nodig? Onze collega Tim Kraaijvanger staat voor je klaar!
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vind je dit ook interessant...

Google Ads campagnes uitbesteden? Dat kan bij ons!
Stormachtig is gespecialiseerd in zoekmachine-adverteren via Google Ads (vroeger AdWords) en Microsoft Bing. Google Ads-beheer ...
De 26 beste (gratis) SEO-tools van 2024
Ga je actief aan de slag met zoekmachineoptimalisatie, dan heb je natuurlijk goed gereedschap nodig. ...
Hoger in Google komen met je website? De 18 allerbeste tips voor 2024!
Je vindt dat je die eerste plek op een bepaalde zoekterm verdient, maar op dit ...

Stel een vraag

Stel je vraag via onderstaande formulier. We proberen je bericht zo snel mogelijk te beantwoorden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.