1

Menu

Eindelijk! Adobe stopt met ondersteuning Flash

In 2001 had iedere zichzelf respecterende webmaster een kekke Flash-intro op zijn site. Maar tijden zijn (gelukkig) veranderd. Momenteel bevatten slechts 4.229 van de 100.000 best bezochte sites ter wereld nog Flash-elementen. Dit aantal neemt dagelijks af. Tijd voor Adobe om de handdoek in de ring te gooien. Eerder vandaag kondigde de Amerikaanse softwareproducent aan dat Flash na 2020 niet meer wordt ondersteund.

“Dankzij Flash konden we twintig jaar lang video’s afspelen, spelletjes spelen en applicaties draaien op het web”, schrijft productmanager Anthony Laforge van Google Chrome. “De laatste jaren werd Flash minder gebruikt. Drie jaar geleden kwam tachtig procent van alle Chrome-desktopgebruikers dagelijks op een Flash-website. Tegenwoordig is dat nog maar zeventien procent.”

Eigenlijk ook wel logisch. Er zijn inmiddels betere en snellere manieren om games te spelen of interactieve elementen te maken. Denk aan open standaarden als HTML5, WebGL en WebAssembly. Alle belangrijke browsers ondersteunen deze standaarden, waardoor de noodzaak om Flash te gebruiken verdwijnt.

Onveilig
Nog belangrijker is het feit dat Flash niet veilig is. “Flash is een gewild doelwit voor hackers, omdat zoveel gebruikers de plugin hebben geïnstalleerd”, schreef Tijs Hofmans in 2015 in Computeridee. “Adobe patcht zich suf, maar Flash vormt nog steeds een groot veiligheidsrisico.”

Cashen maar
We hoeven overigens geen medelijden te hebben met Adobe. Het bedrijf verdient lekker aan Creative Cloud-abonnementjes. Afgelopen boekjaar harkte Adobe een nieuw recordbedrag binnen: 5,85 miljard dollar. De omzet steeg met 22 procent, wat o.a. kwam door tientallen miljoenen nieuwe Creative Cloud-klanten. Door de Flash-tak af te stoten kan Adobe zich straks volledig focussen op winstgevende software om zo de Creative Cloud nog verder uit te bouwen.


Ook op de beurs gaat het stormachtig goed met Adobe. In vijf jaar tijd is een aandeel vijf keer zoveel waard geworden. Kijk, dat is nog eens een goede investering!

Transformeer jouw site
Heb jij momenteel nog een Flash-website of bevat jouw site Flash-elementen? Neem contact op met je huidige internetbureau. Adobe adviseert bedrijven om Flash-content over te zetten naar andere standaarden.

Misschien vind je dit ook interessant...

Storytelling: waarom het vertellen van een goed verhaal echt werkt! 

Storytelling is iets wat de mensheid al vanaf het begin der tijden doet. Denk maar …

Welke bedrijven bezoeken mijn website? 3 handige tools!

Benieuwd welke bedrijven jouw site bezoeken? Er zijn tegenwoordig veel slimme tools die bezoekers identificeren.

Google Ads uitbesteden? 6 goede redenen om dit te doen!

Schakel voor een Google AdWords-campagne altijd een specialist in. Je verdient de investering vaak al …