Menu

Eindelijk! Adobe stopt met ondersteuning Flash

In 2001 had iedere zichzelf respecterende webmaster een kekke Flash-intro op zijn site. Maar tijden zijn (gelukkig) veranderd. Momenteel bevatten slechts 4.229 van de 100.000 best bezochte sites ter wereld nog Flash-elementen. Dit aantal neemt dagelijks af. Tijd voor Adobe om de handdoek in de ring te gooien. Eerder vandaag kondigde de Amerikaanse softwareproducent aan dat Flash na 2020 niet meer wordt ondersteund.

“Dankzij Flash konden we twintig jaar lang video’s afspelen, spelletjes spelen en applicaties draaien op het web”, schrijft productmanager Anthony Laforge van Google Chrome. “De laatste jaren werd Flash minder gebruikt. Drie jaar geleden kwam tachtig procent van alle Chrome-desktopgebruikers dagelijks op een Flash-website. Tegenwoordig is dat nog maar zeventien procent.”

Eigenlijk ook wel logisch. Er zijn inmiddels betere en snellere manieren om games te spelen of interactieve elementen te maken. Denk aan open standaarden als HTML5, WebGL en WebAssembly. Alle belangrijke browsers ondersteunen deze standaarden, waardoor de noodzaak om Flash te gebruiken verdwijnt.

Onveilig
Nog belangrijker is het feit dat Flash niet veilig is. “Flash is een gewild doelwit voor hackers, omdat zoveel gebruikers de plugin hebben geïnstalleerd”, schreef Tijs Hofmans in 2015 in Computeridee. “Adobe patcht zich suf, maar Flash vormt nog steeds een groot veiligheidsrisico.”

Cashen maar
We hoeven overigens geen medelijden te hebben met Adobe. Het bedrijf verdient lekker aan Creative Cloud-abonnementjes. Afgelopen boekjaar harkte Adobe een nieuw recordbedrag binnen: 5,85 miljard dollar. De omzet steeg met 22 procent, wat o.a. kwam door tientallen miljoenen nieuwe Creative Cloud-klanten. Door de Flash-tak af te stoten kan Adobe zich straks volledig focussen op winstgevende software om zo de Creative Cloud nog verder uit te bouwen.


Ook op de beurs gaat het stormachtig goed met Adobe. In vijf jaar tijd is een aandeel vijf keer zoveel waard geworden. Kijk, dat is nog eens een goede investering!

Transformeer jouw site
Heb jij momenteel nog een Flash-website of bevat jouw site Flash-elementen? Neem contact op met je huidige internetbureau. Adobe adviseert bedrijven om Flash-content over te zetten naar andere standaarden.

Populaire berichten

Heb je een vraag?
Heb je een vraag of heb je hulp nodig? Onze collega Tim Kraaijvanger staat voor je klaar!
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vind je dit ook interessant...

Hoger in Google komen met je website? De 18 allerbeste tips voor 2024!
Je vindt dat je die eerste plek op een bepaalde zoekterm verdient, maar op dit ...
De 26 beste (gratis) SEO-tools van 2024
Ga je actief aan de slag met zoekmachineoptimalisatie, dan heb je natuurlijk goed gereedschap nodig. ...
Google Ads campagnes uitbesteden? Dat kan bij ons!
Stormachtig is gespecialiseerd in zoekmachine-adverteren via Google Ads (vroeger AdWords) en Microsoft Bing. Google Ads-beheer ...

Stel een vraag

Stel je vraag via onderstaande formulier. We proberen je bericht zo snel mogelijk te beantwoorden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.