Het is natuurlijk dé manier om snel resultaat te behalen op social-media. Met Facebook lead ads kun je voor relatief lage kosten veel leads genereren voor je bedrijf of organisatie. Maar zoals bij alle marketing kanalen duurt het vaak even voordat je de sweet spot hebt gevonden. Daarom delen we 7 tips om meer resultaat uit je lead advertenties te halen.
De sweet spot. Elke marketeer verlangt ernaar. Dit is namelijk de plek waar kosten en resultaat, in dit geval leads, perfect in balans zijn. Je betaalt niet veel advertentiekosten en de leads die worden gegenereerd zijn van goede kwaliteit. Maar hoe kun je dat punt bereiken? We helpen je graag op weg!
1. Gebruik prikkelende visuals
Een veelgemaakte fout is het gebruik van saaie of platte afbeeldingen. Het proces van een lead genereren via Facebook lead ads begint met de aandacht grijpen van social-media gebruikers. Hoe kun je die gebruikers laten stoppen met scrollen en hen aanzetten om op je advertentie te klikken? Inderdaad, door een prikkelende banner, video of animatie te gebruiken.
Wij kiezen vaak voor een single banner of een carrousel. In beide gevallen kun je experimenteren met de inhoud. Kies bijvoorbeeld eens voor een geanimeerde single banner, waarbij het beeld of de tekst veranderd. Bij een carrousel kun je één visual in stukjes knippen en verdelen over de dia’s. Allebei manieren om op een effectieve manier de aandacht van je doelgroep te grijpen.

2. Wat heb je te bieden?
Ook dit zien we nog vaak fout gaan. Advertenties die gericht zijn op offerte aanvragen of gewoon contact opnemen. Veel gebruikers zullen wel geïnteresseerd zijn in je product of dienst, maar willen helemaal geen contact met je hebben. Hoe leuk je bedrijf of organisatie er ook uit ziet, zij willen eerst meer informatie. Maar wat heb je dan te bieden?
Probeer eens een lead ads campagne op te zetten rondom een brochure aanvraag, of bijvoorbeeld een nieuwsbrief inschrijving. Dit zijn voorbeelden van leads die vrij laagdrempelig binnenkomen. Deze potentiële klanten kun je vervolgens via andere kanalen, zoals e-mail marketing en/of retargeting, verder richting je doel bewegen: het doen van een aankoop. Je biedt de gebruikers meerwaarde, terwijl zij daar op het eerste gezicht niets voor hoeven te doen.
3. Facebook lead ads: keep it simple
Veel bedrijven en organisaties stellen veel eisen aan de kwaliteit van de leads. Een naam en e-mailadres is vaak het minimum, maar soms kan ook een telefoonnummer of adres nodig zijn. Hoe meer velden, hoe hoger de drempel voor potentiële leads om het formulier volledig in te vullen. Zoals je wellicht al wist worden veel velden van de lead advertenties automatisch ingevuld op basis van de data die Facebook al heeft. Maar ga bij jezelf goed na of alle informatie wel écht nodig is. Soms is een naam en e-mailadres al voldoende.
Gelukkig kun je dit ook goed testen. Probeer bijvoorbeeld voor een periode van 30 dagen een nieuw lead formulier, met maximaal 2 of 3 velden. Je kunt vervolgens controleren of het conversiepercentage (het aantal mensen dat converteert tot een lead) wordt verhoogd, maar ook wat de kwaliteit van je leads zijn.

4. Testen binnen je doelgroep
Het grote voordeel van Facebook advertising is wel dat er verschrikkelijk veel data beschikbaar is over je doelgroep. Probeer daarom eens je standaard doelgroep te verdelen over verschillende advertentiegroepen. Segmenteer je doelgroep bijvoorbeeld op geografisch gebied, op leeftijd of geslacht. Zie je dat er procentueel gezien meer mannen converteren tot lead? Dan kun je het budget iets meer verschuiven naar deze advertentiegroep.
5. Maak een lookalike doelgroep
Misschien wel één van de meest ondergewaardeerde functies van Facebook. De mogelijkheid om een lookalike doelgroep aan te maken. Op basis van websitebezoekers, eerdere lead conversies of misschien een bestand met e-mailadressen kun je een doelgroep klonen. Hiermee zorgt Facebook voor een doelgroep die qua kenmerken en interesses dichtbij je klanten of bezoekers liggen. Op deze manier kun je dus een potentieel interessante doelgroep bereiken, die je anders misschien zou missen!
6. Gebruik een CRM-systeem
Een lead is natuurlijk leuk. Maar het doel is om van deze potentiële koper een betalende klant te maken. Om beter inzichtelijk te krijgen welke leads binnenkomen en wat de status is raden we altijd aan om een CRM-systeem te gebruiken. Voorbeelden die wij gebruiken zijn o.a. ActiveCampaign, Teamleader en Salesforce. Deze hebben vaak een directe koppeling met Facebook of het is vrij gemakkelijk op te zetten via een tool als Zapier.

Binnen het CRM-systeem kun je precies zien welke leads er binnenkomen en wat de status ervan is. Daarna is het natuurlijk zaak om de lead warm te houden. Stel hier bijvoorbeeld een marketing automation flow voor in om de lead nogmaals op te volgen. Of gebruik je binnendienst (als je die hebt) om de lead nogmaals te benaderen. Op deze manier gaan de leads waar je zo hard voor hebt gewerkt niet verloren, maar probeer je de maximale waarde eruit te halen.
7. Opvolging
Deze tip spreekt eigenlijk voor zichzelf, maar is daarom niet minder belangrijk. De opvolging van je lead is namelijk cruciaal. Nog te vaak zien we ondernemingen die geld investeren in leads en deze vervolgens verwaarlozen door er geen goede opvolging aan te geven. Vraagt iemand een brochure aan? Zorg dat deze binnen een uur (liefst sneller) per mail is verzonden. Schrijft iemand zich in via de nieuwsbrief? Zorg dat zij direct een welkomstmail ontvangen. Vraagt iemand een prijs aan? Zorg dat je nog dezelfde dag de lead belt of mailt.
Op het moment dat iemand een lead formulier invult zit diegene hoog in zijn of haar aankoopintentie. Op dat moment is het product of de dienst relevant en hebben zij iets over om een stukje informatie te ontvangen. Krijgen ze pas na 3 werkdagen een brochure opgestuurd? Dan heb je kans dat zij ergens anders al een vervanger hebben gevonden. Zorg dat de opvolging van je lead naadloos aansluit bij je advertentie inspanningen. Het is namelijk zonde als je het hier laat liggen.