Menu

Geld verdienen met een blog zonder Adsense? 13 alternatieve verdienmodellen!

Kun je eigenlijk geld verdienen met een eigen blog? Ja, maar alleen AdSense levert echt niet voldoende op. Wie durft te experimenteren met verdienmodellen, kan wat leuks verdienen.

Sinds 2009 exploiteren Caroline (mijn vrouw) en ik de populair-wetenschappelijke blog Scientias.nl. Iedere maand verwelkomen we zo’n 400.000 unieke bezoekers, wat neerkomt op zo’n 20.000 tot 25.000 unieke bezoekers per dag. Dit resulteert in circa een miljoen pageviews per maand. Regelmatig krijg ik de vraag: hoeveel verdienen jullie daar nu mee?

Stel dat we alleen afhankelijk zouden zijn van Google AdSense, dan zou mijn antwoord zijn: niet genoeg. Gemiddeld verdienen we zo’n 2 euro per duizend views. Bij een miljoen views komt dat neer op zo’n 2.000 euro per maand. Maar houd er rekening mee dat daar alles nog van af moet. Onze server kost 200 euro per maand en freelancers krijgen een vergoeding voor artikelen. Wat er dan overblijft is het salaris voor Caroline voor het schrijven van blogs, wat zou neerkomen op zo’n 1.500 euro per maand. Dat is echt te weinig voor een journalist, zeker gezien de matige arbeidsomstandigheden (365 dagen per jaar werken, ziek zijn is er niet bij, met mij getrouwd zijn).

Een voorbeeld van een Google Adsense-advertentie. Heb je een eigen blog? Plaats dan het Adsense-script en je verdient direct aan weergaven & klikken.

Daar komt nog eens bij dat de advertentiemarkt flink onder druk staat. De tarieven dalen, omdat steeds meer adverteerders aan programmatic buying doen. Dat wil zeggen: ze betalen niet twintig euro per duizend views om op NRC.nl te staan – zoals vroeger – maar kopen op grote schaal en geautomatiseerd advertenties tegen een zo laag mogelijke prijs.

Daarnaast is het moeilijk om een groter publiek te bereiken met een Nederlands blog. Er zijn ongeveer 24 miljoen Nederlandstaligen, die onmogelijk allemaal te bereiken zijn. Op een bepaald moment bereikt een weblog een plafond en stijgen bezoekerscijfers niet sterk meer, zeker in het kleine Nederlands taalgebied.

Gelukkig zijn we met Scientias al jaren niet meer afhankelijk van Google Adsense en zijn er genoeg andere bronnen van inkomsten. Hieronder noem ik een aantal alternatieve verdienmodellen. Wellicht kom je op een interessant idee om geld te verdienen buiten je weblog.

1] Abonnement

Heb je een nicheblog met een trouwe doelgroep? Bied dan abonnementen aan. Op Scientias kunnen mensen Scientias Hero worden. Voor 25 euro per jaar ontvangen ze vier populair-wetenschappelijke e-books. Bezoekers vinden het leuk om de site te steunen en ontvangen toch iets leuks. Ook Tweakers heeft abonnementen. Abonnees zien geen advertenties meer en krijgen een labeltje bij hun naam. Bij De Correspondent betaal je als bezoeker zes euro per maand om hoogwaardige artikelen te lezen.
 Heb je al een flinke achterban, bijvoorbeeld een database met tienduizenden e-mailadressen? Benader deze lijst dan direct met een mooi voorstel voor een abonnement of lidmaatschap. Geef unieke voordelen, zoals premium content (alleen te lezen voor abonnees) of unieke e-magazines.

Abonnement afsluiten bij De Correspondent.

Er zijn WordPress-plugins om een ‘gate’ te bouwen. Volgens Dream Inc is er één winnaar, namelijk iThemes Exchange in combinatie met de membership add-on. Voor nog geen 200 euro kunnen bezoekers lid worden van jouw site en is het mogelijk om herhaalde betalingen te activeren.

Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Koppel je blog dan aan Blendle. Download de Blende-plugin en installeer deze op jouw site. Bezoekers betalen een klein bedrag om een artikel te lezen op jouw blog, bijvoorbeeld een 10 of 20 cent. Ook is het mogelijk om een abonnement te nemen, waardoor een abonnee alle artikelen kan lezen. Lang niet iedereen gebruikt Blendle, dus wellicht sluit je hiermee wel bezoekers uit, die jouw content niet kunnen lezen.

2] Eigen advertenties verkopen

Je kunt natuurlijk ook eigen advertenties gaan verkopen op je site of in je nieuwsbrief. Vanuit Scientias versturen we iedere vrijdag een magazine naar 34.000+ abonnees. Iedere week nemen we maximaal één adverteerder mee. Deze adverteerder betaalt gemiddeld zo’n 300-400 euro (excl. btw), indien het onderwerp aansluit bij de content in de mailing. Voor een adverteerder een klein bedrag, want hij bereikt direct een relevante doelgroep, die anders niet of nauwelijks op deze manier te bereiken is.

3] Samenwerken met een mediabureau

Wanneer je blog een aardig bereik heeft, is het goed om aan te kloppen bij mediabureaus, zoals Adfactor. Adfactor koopt premium advertenties in, waar je uiteindelijk meer aan verdient dan met Google Adsense. Tevens verkoopt zo’n bureau advertorials.

4] Advertorials

En juist advertorials zijn de toekomst. Steeds meer mensen hebben een adblocker geïnstalleerd, waardoor advertenties niet zichtbaar zijn. Content is echter niet of nauwelijks te blokkeren. Op Scientias hebben we regelmatig advertorials – oftewel gesponsorde artikelen – over duurzame innovaties, bijvoorbeeld over elektrische auto’s en groene stroom. Uiteraard hangen deze artikelen wel onder het labeltje ‘advertorial’, zodat er wel sprake is van een scheiding tussen echte journalistieke content en betaalde content. Soms worden de advertorials toch geblokkeerd door adblockers, maar dan zetten bezoekers ze uit, omdat ze per se een advertorial willen lezen. Kijk, dan gaat het goed.

Stella Lux-advertorial op Scientias.nl.

5] Partners zoeken

Heb jij als weblog een duidelijke boodschap? Dan kun je partners proberen te vinden, die jouw initiatief steunen. Stel, ik heb een weblog over energiebesparing, dan kan ik vragen aan grote energieleveranciers om partner te worden en bijvoorbeeld maandelijks een donatie te doen.

6] Artikelen doorverkopen

Schrijf jij steengoede artikelen? Verkoop ze dan door aan bladen of tijdschriften. Op Scientias verkopen we regelmatig artikelen door aan uitgeverijen van schoolboeken, die de teksten opnemen in lesboeken.

7] Crowdfund jouw blog

Heb je op korte termijn geld nodig om jouw blog uit te breiden? Start met crowdfunding en stel doelen. Zet bijvoorbeeld Patreon in.

8] Affiliatelinks naar webshops

Je kunt in jouw blogs doorlinken naar webshops om geld te verdienen. Dit is voor sommige weblogs erg makkelijk, bijvoorbeeld als je een blog hebt over wooninspiratie. Dan kun je veel accessoires delen en doorlinken naar de desbetreffende woonsites. Uiteindelijk vang je dan al snel vier tot zes procent van de verkoop van een product. Bekende affiliatesites zijn TradeTracker, Tradedoubler en Awin (het vroegere Zanox).

9] Organiseer een beurs of evenement

In marketingland gebeurt dit al volop. Er worden de nodige evenementen, opleidingen en beurzen georganiseerd. Superleuk natuurlijk en een mooie manier om geld te verdienen. Houd er wel rekening mee dat het wel veel tijd en geld kost om een goed evenement te organiseren. De vraag is of je dit bedrag terug gaat verdienen.

10] Donaties

Heel simpel, maar vraag om donaties. Het is wel krachtiger om iets weg te geven. Vraag dus niet alleen om een donatie, maar geef ook iets kleins, bijvoorbeeld een petje, een agenda of een t-shirt.

11] Vacatures

En dan kun je natuurlijk nog verdienen aan vacatures. Als je blogt voor een specifieke branche – bijvoorbeeld de transportsector – dan is het logisch om een vacaturesite op te richten die ernaast draait. De relevante bezoekers komen immers dagelijks naar jouw weblog.

Het weblog Frankwatching verdient flink aan vacatures.

12] Weblog als visitekaartje

Natuurlijk verdien je niet alleen direct, maar ook indirect aan je blog. Dankzij een weblog haal je automatisch meer werk binnen, omdat het een perfect visitekaartje is. Het laat zien dat je ondernemend, volhardend, creatief en een goede schrijver bent. Anders kun je immers geen goedlopend weblog runnen. Dankzij een eigen blog ben je op de hoogte van nieuwe technische trends, zeker wanneer je de site op een eigen server draait. Opdrachtgevers en werkgevers waarderen dit. Stel, je bent psychotherapeut, maar onderhoudt daarnaast tevens een weblog, dan laat dit aan potentiële werkgevers zien dat je passie hebt voor je vak.

13] Word influencer

Als gezicht van een blog kun je – net als een vlogger of een Instagram-beroemdheid – ‘influencer’ worden. Dit betekent dat je breder dan je blog gaat opereren en bijvoorbeeld op Instagram regelmatig berichten plaatst voor volgers. Je verdient dan geld door producten te gebruiken of ingehuurd te worden door bedrijven (bijvoorbeeld als dagvoorzitter op een evenement). Let op: influencer zijn is hard werken en vereist dat je veel weg geeft van je privéleven.

Overigens gaat dit ook wel eens mis

14] Start een eigen webshop

Dankzij een blog ontvang je al veel bezoekers, dus waarom start je geen webshop naast jouw blog? Verkoop producten die gelieerd zijn aan jouw artikelen. Schrijf je over drinkwater, start dan een webwinkel met waterflesjes en doppers. Pak het slim aan. Ga niet allerlei producten inkopen, maar werk samen met leveranciers en doe aan dropshipment. Zo zit je er zelf niet tussen, maar pak je wel een flinke winst.

Heb jij meer briljante tips? Stuur ze via chat of mail mij op tim@stormachtig.nl.

Populaire berichten

Heb je een vraag?
Heb je een vraag of heb je hulp nodig? Onze collega Tim Kraaijvanger staat voor je klaar!
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vind je dit ook interessant...

Google Ads campagnes uitbesteden? Dat kan bij ons!
Stormachtig is gespecialiseerd in zoekmachine-adverteren via Google Ads (vroeger AdWords) en Microsoft Bing. Google Ads-beheer ...
Online marketing: SEO trends 2024
Wil jij jouw online zichtbaarheid vergroten en hoger in de Google zoekresultaten komen? Dan is ...
Hoger in Google komen met je website? De 18 allerbeste tips voor 2024!
Je vindt dat je die eerste plek op een bepaalde zoekterm verdient, maar op dit ...

Stel een vraag

Stel je vraag via onderstaande formulier. We proberen je bericht zo snel mogelijk te beantwoorden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.