2

Menu

Hoe haal je informatie uit de datalayer met Google Tag Manager?

Wil je bepaalde acties of conversies op je website meetbaar maken? Dan is Google Tag Manager een super krachtige tool om dit voor elkaar te krijgen. Het kan echter soms een flinke uitdaging zijn om de gewenste informatie te achterhalen. In dit artikel vertel ik je alles over de datalayer – of gegevenslaag in het Nederlands – van je website en hoe je hier informatie uit kunt halen met Google Tag Manager.

Wat is een datalayer?

Ongemerkt gebeurd er veel meer binnen je website dan je op het eerste oog ziet. Met javascript worden bepaalde scripts uitgevoerd of er lopen processen aan de achterkant in de vorm van cronjobs. De datalayer is zo’n stukje Javascript wat onzichtbaar voor het oog binnen je website wordt ‘afgevuurd’. Dit wordt ook wel een object genoemd.

Je kunt de datalayer het beste vergelijken met een barcode achterop je favoriete product uit de supermarkt. Kijk je wel eens naar de cijfers op de barcode? Waarschijnlijk niet. Je aandacht zal vooral uitgaan naar het merk, de prijs en eventueel de verpakking van het product. Terwijl de barcode heel waardevol is. De barcode bevat namelijk een unieke EAN-code, waardoor het kassasysteem bijvoorbeeld in één keer alle informatie van het product kan ophalen bij het afrekenen.

De datalayer werkt volgens hetzelfde principe. Wanneer je een website bezoekt klik je op links en voer je bepaalde acties uit. De inhoud van de datalayer is met het blote oog niet te zien maar kan een systeem als Google Tag Manager van alles vertellen over jou als bezoeker. Denk bij een webshop aan het bedrag van je bestelling, of de unieke artikelcodes van producten die je hebt besteld. Bij een diensten website kun je denken aan de totale waarde van een offerte aanvraag.

Hoe maak je een datalayer?

Zoals eerder aangegeven gaat het om een stukje Javascript wat wordt ‘afgevuurd’ tijdens het laden van een pagina binnen je website. In het geval van de datalayer wordt dit gedaan met de .push () methode, ook wel een datalayer push genoemd. Wanneer de pagina wordt geladen, of een bepaald element binnen de pagina, kan er zo’n datalayer push plaatsvinden. Deze push bevat vervolgens de informatie die je wilt doorgeven aan een systeem als Google Tag Manager. In dit voorbeeld hieronder een push gemaakt in de datalayer met als event offerteaanvraag en als value de waarde van de offerte aanvraag, in dit geval €200.

window.dataLayer = window.dataLayer || [];
window.dataLayer.push({
  'event': 'offerteaanvraag',
  'value': '200.00'
});

In de afbeelding eerder in dit artikel zie je dat er een wisselwerking is tussen de gegevenslaag en Tag Manager. Dat komt omdat je ook een datalayer push kunt doen vanuit Google Tag Manager. Zo kun je bepaalde acties of conversies binnen je website als trigger instellen voor een datalayer push, om die vervolgens op een later moment weer op te pikken en richting bijvoorbeeld Google Analytics te sturen in de vorm van een gebeurtenis.

Informatie uit de datalayer halen met Tag Manager

Laten we uitgaan van het voorbeeld hierboven. Het gaat hierbij om een website waar je online een offerte aanvraag kunt doen. We willen graag terugzien in Analytics wanneer er een aanvraag wordt gedaan, maar ook wat de waarde van de offerte is. Om dit meetbaar te maken moeten we in Tag Manager drie dingen instellen: een variabele, een trigger en een tag.

1. Variabele

We starten met het instellen van de variabele, in dit geval de waarde van de offerte aanvraag. Ga hiervoor naar je Tag Manager container en ga aan de linkerkant naar Variabelen. Klik rechts achter Door de gebruikers gedefinieerde variabelen op Nieuw en kies voor Variabele voor gegevenslaag. Vul onder de naam de waarde value in. De overige instellingen kun je laten voor wat het is. Vergeet niet je variabele op te slaan en deze een unieke naam te geven, zoals Offerte – value.

2. Trigger

De trigger gaat af wanneer er een offerte aanvraag wordt gedaan. Ga naar Triggers en klik op Nieuw. Kies nu onder Overig voor Aangepaste gebeurtenis en vul als naam van de gebeurtenis offerteaanvraag in. Als je goed naar het voorbeeld hierboven kijkt zie je dat dit de naam is die achter ‘event’ staat. Die kan voor jouw eigen datalayer push dus anders zijn, controleer dit altijd zelf voor de zekerheid!

3. Tag

Nu moet je nog zorgen dat de informatie naar Analytics wordt verzonden. Ga hiervoor naar Tags en klik op Nieuw. Kies voor een Google Analytics – Universal Analytics tag en kies onder Trackingtype voor Gebeurtenis. Als categorie, actie en label kun je een eigen tekst invullen, zorg er altijd voor dat deze uniek is. Onder Waarde klik je op het variabele icoontje en kies je de eerder ingestelde variabele, of je vult {{Offerte – value}} in. Onder Triggers kies je de hierboven ingestelde trigger. Et voilà, je offerte aanvraag wordt nu als gebeurtenis naar Analytics geschoten én de waarde van de offerte wordt meegegeven! Maak er in Analytics een doel van en je kan voortaan in alle rapportages doelwaardes koppelen. Super handig om de effectiviteit van je online marketing kanalen inzichtelijk te maken.

Tips & tricks

Je weet nu wat een datalayer, of gegevenslaag, is en wat je ermee kunt doen. Hieronder geef ik je nog een paar handige tips en tricks om er nóg meer uit te halen!

  • De datalayer van je eigen (of eigenlijk elke) website inzien? Download dan de extensie dataslayer voor Google Chrome. Hij is gratis en makkelijk te gebruiken via je inspectie tool in Chrome.
  • Wil je een datalayer variabele meetbaar maken die qua hierarchie onder een andere variabele hangt? Zorg dat je bij de naam van de variabele in Tag Manager een punt tussen de variabelen zet. Bijvoorbeeld: event.item.item_price.
  • Bestaat je datalayer uit meerdere variabelen, zoals verschillende producten of diensten? Dan heb je kansen dat er een variabele als item in zit en alle items een eigen artikelnummer, prijs, beschrijving, etc. meekrijgen. Zorg dat je de variabele in Tag Manager een nummer meegeeft, om duidelijk te maken wélk artikel in de datalayer je bedoeld. Bijvoorbeeld:
    – event.item.0.item_price
    – event.item.1.item_price
    etc.

Met het meetbaar maken van conversies binnen je website kan je alle kanalen en marketing inspanning op waarde schatten. En hierbij geldt: hoe meer informatie, hoe beter! De datalayer en Google Tag Manager kunnen hier een belangrijke rol in spelen.

Wil je meer weten over Google Tag Manager of hoe je conversies binnen je website meetbaar kan maken? Neem dan contact op of maak een vrijblijvende afspraak. Onze online marketeers vertellen je er alles over en helpen je graag verder!

Populaire berichten

Heb je een vraag?
Wil je meer weten of heb je een vraag? Onze collega Joris Spitholt staat voor je klaar!

Misschien vind je dit ook interessant...

Content afschermen of openstellen? Open de poorten!

Je hebt waardevolle content, maar je wil dat bezoekers hun gegevens achterlaten om deze content …

Weer en omzet uit Google Analytics weergeven op een dashboard?

Is het mogelijk om (historische) temperatuurgegevens en de omzetgegevens uit Analytics naast elkaar te leggen, …

Zo splits je branded en unbranded SEA-verkeer in Google Analytics

Veel conversies uit Google Ads? Klinkt goed, maar mogelijk zoeken veel bezoekers op jouw bedrijfsnaam …