Regelmatig tweakt Google het eigen algoritme, waardoor er grote verschuivingen plaatsvinden. Websites winnen veel posities of verliezen er een aantal. Grote kans dat jij dit ook merkt op je eigen website, bijvoorbeeld aan een plotselinge stijging of daling van het aantal organische bezoekers.
Graag begin ik dit artikel eerst met twee goede tips om jezelf goed voor te bereiden op toekomstige updates. Je kunt natuurlijk dagelijks in Google Analytics kijken of het aantal bezoekers stijgt of daalt, maar je kunt ook een aangepaste melding instellen. Je ontvangt dan automatisch een mail als het aantal bezoekers plotseling stijgt of daalt. Dit kan te maken hebben met een algoritme-update. Ga naar Google Analytics -> kies een weergave -> Klik in het linkermenu op ‘Aanpassing’ -> Aangepaste meldingen.
Maak bijvoorbeeld de onderstaande aangepaste melding in Google Analytics:
Je krijgt nu een e-mail als in een week tijd het aantal bezoekers vanuit zoekmachines (vooral Google, maar ook bijvoorbeeld Bing) meer dan 10% is gedaald ten opzichte van een week eerder. Als dit gebeurt, zoek dan even in Google of er sprake is van een nieuwe update. Controleer welke bestemmingspagina’s hard zijn gedaald (het kan zijn dat een populaire pagina verwijderd is en dat daardoor het aantal bezoekers vanuit Google veel lager is) en houd vinger aan de pols of de daling een week later nog steeds aanhoudt.
Een andere manier om posities in de gaten te houden is met een zoekwoordentool. Ook hier kun je alerts instellen als er sprake is van een plotselinge stijging of daling. Voorbeelden van goede zoekwoordentools zijn SE Ranking en SEMrush.
Hierboven zie je een grafiek van de zichtbaarheid in Google op 60 zoektermen. De zichtbaarheid van deze klant is op een bepaald moment (net na 12 maart) fors verbeterd, waardoor er nu meer bezoekers organisch op de site landen. Dit komt door een Google-update.
De laatste grote updates
Eind september 2019 kondigde Google de BERT-update aan. De BERT-update beïnvloedt tien procent van alle zoekopdrachten. Google kan nu langere zinnen beter ontleden en let daarbij beter op woorden als ‘voor’ en ‘naar’ in een zoekopdracht. Het is één van de vele updates om het gebruik van voice search te verbeteren. Wie voice search gebruikt (bijv. Google Assistant), die spreekt vaak langere zinnen uit met meer spreektaal. Vergelijk de volgende zoekopdrachten maar eens: de een is voice search, de ander niet: “Ik zoek een tapasrestaurant op tien minuten loopafstand van Utrecht Centraal, oh ja, graag alleen vegetarisch” versus “vegetarisch tapasrestaurant Utrecht.” Dankzij BERT is er meer oog voor de context. Onze verwachting: vooral websites met weinig tekst (of slecht geschreven tekst) of sites die geen gestructureerde data gebruiken krijgen het lastiger.
Op 3 juni 2019 is de June 2019 Core Update doorgevoerd. Inmiddels is er meer bekend over de update van juni 2019. Vooral gok-websites zijn hard geraakt, maar ook financiële sites (vooral websites op het gebied van cryptocurrencies) en gezondheidswebsites zagen hun posities veranderen. Vreemd is bijvoorbeeld dat The Daily Mail (een grote Britse tabloid) is gekelderd, terwijl Mirror Online enorm is gestegen. Er wordt nog druk gespeculeerd over waarom de ene site hard is geraakt en de andere site de vruchten plukt van de nieuwe update. Mogelijke oorzaken: teveel advertenties, politiek gekleurde content en matige sitesnelheid. Sowieso lijkt de update van juni minder grote gevolgen te hebben voor Nederlandse websites, waarschijnlijk omdat het Nederlandse taalgebied kleiner is.
Op 12 maart 2019 rolde Google de Florida 2-update uit. We merken dat deze algoritme-update voornamelijk een invloed heeft gehad op websites die in 2018 zijn getroffen door de EAT-update. Enkele websites in ons klantenbestand die vorig jaar hard zijn getroffen zagen in maart 2019 weer stijgende posities (zie de grafiek hierboven). In onze ogen werden deze websites onterecht gestraft en het lijkt alsof Google deze ‘foute’ beoordeling heeft gecorrigeerd.
Op 1 augustus 2018 kwam Google met een flinke update. Deze update is de derde grote update van 2018 en treft voornamelijk websites die EAT-problemen hebben, waarbij EAT staat voor expertise, autoriteit en trust (vertrouwen). Kan een gebruiker er op vertrouwen dat de informatie op de website klopt? Zo niet, dan is de kans groot dat een website flink is gedaald na 1 augustus. De update heeft een grote invloed gehad op relatief veel verschillende websites, maar vooral gezondheidssites en -blogs kwamen in zwaar weer terecht.
Begin 2018 waren er twee grote algoritme-updates, namelijk op 9 maart 2018 en op 16 april 2018. Beide updates waren gericht op de relevantie van content. Websites met fantastische, relevante content werden beloond met betere posities. Google geeft overigens aan dat websites altijd relevantie verliezen – hoe goed content ook is – en dat het daarom belangrijk is om een website altijd relevanter proberen te maken. Breid pagina’s regelmatig uit met extra alinea’s, voeg video’s toe en onderzoek of er technisch nieuwe mogelijkheden zijn om er meer uit te halen.
Oudere Google updates
In het verleden zijn diverse andere grote updates geweest, zoals de Panda-update (23 februari 2011 met gedurende heel 2011 meerdere updates) en de Penguin-update (24 april 2012).
De Panda-update strafte contentfarms af, bijv. websites met automatisch gegenereerde content of content van slechte kwaliteit.
De Penguin-update richtte zich op websites met over-optimalisatie, bijv. sites met onnatuurlijk linkgedrag en teveel zoekwoorden op de pagina.
Wil je de volledige lijst zien met Google-updates? Op Search Engine Journal staat een compleet overzicht.