Menu

Kijk uit met deze spammails verstuurd door ‘Facebook’

Heb jij een mail ontvangen van Facebook met als titel ‘De inhoud in uw advertentie schendt de advertentiebeleidsregels van Facebook’? De kans is groot dat dit een nepmail is, verstuurd door een spammer.

We hebben veel Facebook en Instagram-klanten die de laatste maanden phishing mails ontvangen van een persoon die zich voordoet als Meta (het moederbedrijf van deze sociale media sites). Mogelijk heb jij zelf ook zo’n mail ontvangen? Gelukkig is er niets aan de hand. Geen reden om in paniek te raken!

De spammer gebruikt verschillende koppen. Variaties die wij voorbij zien komen:

  • Account beperkt vanwege schending van het advertentiebeleid.
  • Waarschuwing: schending van het advertentiebeleid van Facebook – actie vereist
  • De inhoud in uw advertentie schendt de advertentiebeleidsregels van Facebook
  • Kennisgeving van schending van het advertentiebeleid: actie vereist

Klik niet op de link in de mail en vul ook niet jouw gegevens in. Heb je wel per ongeluk de gegevens ingevuld? Pas dan snel je wachtwoord aan op Facebook (en andere websites waar je het wachtwoord gebruikt), zodat de spammer niet kan inloggen.

Hoe weet ik zeker dat het geen mail van Meta is?

  • Het lijkt alsof de mails verzonden zijn door ‘Meta for Business’, maar controleer ook het e-mailadres. In het geval van spammail is dit vaak een outlook.com-adres.
  • Controleer goed de URL van de pagina waar je naartoe wordt geleid. De URL zie je in de adresbalk. Meestal kom je terecht op een vage URL zoals bijvoorbeeld ‘https://ticket-19a6d.web.app’.
  • Check of je Facebook-campagne ook echt daadwerkelijk niet meer werkt. Als het een phishing mail is van een hacker, dan betekent dit dat jouw Facebook-campagne op dit moment gewoon nog in de lucht is.

Twijfel je over de echtheid van een mail? Je kunt voor de zekerheid de supportafdeling van Meta benaderen. Iemand van de klantenservice zal waarschijnlijk snel reageren op je chatbericht en duidelijkheid geven.

Ik heb ook Messenger-berichten ontvangen!

Klopt, de spammers versturen ook berichten via Messenger met titels als ‘Your Business Page Has Been Disabled’. Zie hieronder een voorbeeld. Deze Messenger-berichten komen echt over, omdat er een link naar Facebook in staat, maar deze chatberichten worden voornamelijk gebruikt om twijfel te zaaien. Als je hierna namelijk een e-mail ontvangt van de spammer, dan ben je sneller geneigd om hier in te trappen door het eerdere chatberichtje. Je kunt de Messenger-berichten negeren. Het is ook altijd mogelijk om even op de profielfoto te klikken om te zien wie de afzender is. Ook dan zie je dat het niet Meta is.

Let op: heb je onverhoopt toch op een link of bericht van Facebook of Meta geklikt en zijn je gegevens in handen van een hacker? Neem dan contact op met de support van Meta. Wij kunnen in het geval van een hack of beveiligingslek helaas niets voor je betekenen.

Misschien vind je dit ook interessant...

De 26 beste (gratis) SEO-tools van 2024
Ga je actief aan de slag met zoekmachineoptimalisatie, dan heb je natuurlijk goed gereedschap nodig. ...
Hoger in Google komen met je website? De 18 allerbeste tips voor 2024!
Je vindt dat je die eerste plek op een bepaalde zoekterm verdient, maar op dit ...
Google Ads campagnes uitbesteden? Dat kan bij ons!
Stormachtig is gespecialiseerd in zoekmachine-adverteren via Google Ads (vroeger AdWords) en Microsoft Bing. Google Ads-beheer ...