1

Menu

Kruimels opzuigen in Google Ads: hogere ROAS dan slimme biedstrategieën

Veel bedrijven maken tegenwoordig gebruik van slimme biedstrategieën in Google Ads, zoals conversiewaarde maximaliseren of conversies maximaliseren (met Doel-CPA). Verstandig, want zo voorkom je dat Google gaat bieden op irrelevante zoekwoorden of plaatsingen.

Het grote nadeel van slimme biedstrategieën is dat het algoritme steeds verder gaat filteren en trechteren. Voorbeeld: iemand die zoekt op ‘online appels kopen’ zal sneller online appels kopen dan iemand die zoekt op ‘appels’ of ‘appels kopen’. Gebruik je een slimme biedstrategie, dan wil je zoveel mogelijk bestellingen voor het campagnebudget dat je inzet. Aangezien de kans op een bestelling groter is op ‘online appels kopen’, laat Google de zoektermen ‘appels’ en ‘appels kopen’ links liggen. Aangezien de overgrote meerderheid van de bedrijven tegenwoordig een slimme biedstrategie gebruikt in Google Ads, worden de klikprijzen van waardevolle zoektermen opgedreven.

Nu ontstaat er een kans voor jou om goedkoper klikken in te kopen. Dit zijn zoekwoorden met een lagere koopintentie (zoals ‘appels’), maar dat is niet erg. De prijs per klik is namelijk zo laag, dat je dus veel meer klikken kan inkopen voor hetzelfde budget en de kans op een bestelling hierdoor alsnog toeneemt. Ik noem dit ook wel een stofzuigercampagne: je zuigt de kruimels weg die andere adverteerders laten liggen. Dit is een kleine campagne met een budget van 1 of 2 euro per dag en een ‘domme’ biedstrategie: klikken maximaliseren. Stel een max. cpc in die een factor 4-5 lager ligt dan de gemiddelde prijs per klik van de campagne met een slimme biedstrategie. Voeg zoekwoorden toe die wat minder interessant zijn (bijv. andere fase van de customer journey of geen 100% match met jouw site), maar die – door de lage max cpc – meer conversiewaarde kunnen opleveren dan duurdere zoekwoorden. Uiteraard is het wel goed om met uitsluitingszoekwoorden te werken om echte mismatches te filteren.

Resultaat: Amerikaanse webshop heeft hogere ROAS

We hebben dit voor een Amerikaanse klant uitgerold: twee dezelfde campagnes met dezelfde (brede) zoekwoorden – een met conversiewaarde maximaliseren en Doel-ROAS van 400% – en een ander met een klikken maximaliseren en een veel lagere max. klikprijs. Wat blijkt: kosten per klik zijn 7x zo laag in het geval van de klikken maximaliseren-campagne (0,25 vs 1,75 euro per klik gemiddeld). Conversiepercentage is vijf keerlager, maar uiteindelijk wordt er wel een veel betere ROAS behaald (circa 600% vs 400%). Toch een leuke bijvangst die anders misschien was gemist.

Ga jij zelf ook aan de slag met een stofzuigercampagne? Of wil je dat wij jou helpen om dit in te richten? Neem contact met ons op!

Populaire berichten

Heb je een vraag?
Heb je een vraag of heb je hulp nodig? Onze collega Tim Kraaijvanger staat voor je klaar!
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vind je dit ook interessant...

Hoger in Google komen met je website? De 18 allerbeste tips voor 2024!
Je vindt dat je die eerste plek op een bepaalde zoekterm verdient, maar op dit ...
Online marketing: SEO trends 2024
Wil jij jouw online zichtbaarheid vergroten en hoger in de Google zoekresultaten komen? Dan is ...
Google Ads campagnes uitbesteden? Dat kan bij ons!
Stormachtig is gespecialiseerd in zoekmachine-adverteren via Google Ads (vroeger AdWords) en Microsoft Bing. Google Ads-beheer ...

Stel een vraag

Stel je vraag via onderstaande formulier. We proberen je bericht zo snel mogelijk te beantwoorden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.