2

Menu

Plaatsnamen in jouw Google Ads-advertenties? Zo werkt het!

Maak jij al gebruik van advertentieaanpassers in Google Ads? Het is een slimme manier om advertenties nóg beter te maken. Een van de beste advertentieaanpassers is de mogelijkheid om een dynamisch advertentie-element te gebruiken, zoals een plaatsnaam.

Stel, je opereert landelijk, maar je wilt wel graag overkomen als een lokale speler om de kans op een sale te vergroten. Hoe pak je dat aan? Je kunt natuurlijk vele honderden verschillende advertentieteksten schrijven met allerlei verschillende targetlocaties, maar het kan veel slimmer. Upload een feed met daarin alle locaties en Google toont de juiste plaatsnaam aan de juiste bezoeker.

Een inwoner van Heerenveen ziet niet ‘Gratis thuisbezorgd’, maar ‘Gratis thuisbezorgd in Heerenveen’. Of: ‘Gratis inmeten en montage in Heerenveen’, ‘Binnen 1 minuut een offerte in Heerenveen’, ‘Beste restaurant in Heerenveen’, etc…

Zo upload je een feed

Ga in Google Ads naar ‘Tools en instellingen’ (rechtsboven) en klik onder ‘Instellen’ op ‘Bedrijfsgegevens’. Klik op de blauwe ronde knop met een plus-teken en klik op ‘Advertentieaanpassersgegevens’. Geef deze feed een naam. Voor nu zou ik de naam ‘geo’ gebruiken. Upload vervolgens een CSV-bestand met locaties.

Voor jou hebben we al enkele spreadsheets gemaakt met locaties. Deze kun je gemakkelijk downloaden als CSV door in het menu naar ‘Bestand’ -> ‘Downloaden als’ -> ‘Door komma’s gescheiden waarden (.csv, huidig blad)’ te gaan.

Stel, je adverteert alleen in Nederland, kies dan de Benelux als feed. Je kunt ook alle plaatsnamen ter wereld uploaden bij Google, maar dit duurt qua verwerking iets langer (15-20 minuten).

Hoe werkt het?

In de feed kun je een kolom ‘Targetlocatie’ terugvinden. Als de targetlocatie overeenkomt met de daadwerkelijke locatie van een bezoeker, dan kan er data uit die regel getoond worden. Dit doe je door een dynamisch advertentie-element te plaatsen. Dit ziet er zo uit:
{=geo.Naam}

Geo is de naam van de feed. Als het goed is heet deze feed ‘geo’ (zie de eerste stap). Zo niet, kies dan de naam die jij hebt gegeven. Achter de punt komt de naam van de kolom, waaruit je een veld wilt gebruiken. Zoals je hieronder ziet wil ik de plaatsnaam gebruiken en dat is de derde kolom, namelijk ‘Naam’. Stel, ik wil de landcode tonen in de advertentie, dan gebruik ik de code: {=geo.Landcode}.

TargetlocatieCriteria IDNaamParent IDLandcodeTargettypeStatus
St Helier,United Kingdom1006454St Helier2826GBCityActive


Maak nu een advertentie met een advertentieaanpasser

Heb je de feed geupload en weet je welke kolom je wilt gebruiken in de advertentietekst? Voeg een nieuwe advertentie toe en gebruik een dynamisch advertentie-element in de titel of de omschrijving.

Houd er rekening mee dat je per advertentie maar één feed kunt gebruiken. Daarnaast werken dynamische advertentie-elementen (helaas) nog niet in responsieve advertenties.

Controleer of een advertentieaanpasser werkt

Tip: gebruik de functie ‘Advertentievoorbeeld’ in Google Ads om te controleren of de juiste plaatsnamen worden getoond. Je kunt een locatie kiezen en zien hoe de advertentie eruitziet.

The sky is the limit

Je kunt meer dan je denkt met advertentieaanpassers. In plaats van een plaatsnaam kun je bijvoorbeeld ook een unieke omschrijving per plaats maken bijv.:

  • Targetlocatie: Amsterdam, The Netherlands – Naam: Amsterdam – Tekst: op 3 minuten lopen van de Dam – Code: POLLOSAMS
  • Targetlocatie: Rotterdam, The Netherlands – Naam: Rotterdam – Tekst: naast de Euromast en in de Markthal – Code: POLLOSROT

Stel, ik maak nu de volgende tekst:
Lekker kip eten bij Los Pollos Hermanos in {=geo.Naam}. Bij jou in de buurt {=geo.Tekst}. Nu 5% korting met code #{=geo.Code}.

In Amsterdam is nu de volgende advertentietekst te zien:
Lekker kip eten bij Los Pollos Hermanos in Amsterdam. Bij jou in de buurt op 3 minuten lopen van de Dam. Nu 5% korting met code #POLLOSAMS.

Je kunt de feed dagelijks of wekelijks automatisch laten ophalen door Google Ads. Zo kun je in een spreadsheet werken en daar je aanpassingen doorvoeren en hoef je – in principe – niet meer in de Google Ads-omgeving te komen. Google downloadt iedere dag de nieuwste versie van de feed en voert de aanpassingen door in advertentieteksten.

Vergeet ook niet om andere dynamische functies te gebruiken, zoals de IF-functie (bijv. andere tekst tonen op mensen op een mobiel apparaat), aftellen (bijv. nog x dagen en dan is de SALE voorbij) en het (inmiddels eeuwenoude) Keyword Insertion.

Populaire berichten

Heb je een vraag?
Wil je meer weten of heb je een vraag? Onze collega Tim Kraaijvanger staat voor je klaar!

Misschien vind je dit ook interessant...

502 Bad Gateway in WordPress: wat kan ik hieraan doen?

Je typt de URL van je website in, maar wordt verrast met een akelige foutmelding: …

Beeldextensies in Google Ads: boost je advertenties!

Sinds kort heeft Google een nieuwe functie geïmplementeerd in Google Ads, namelijk: de beeldextensies. Het …

Google Shopping optimaliseren: 10 tips voor meer omzet

Wil jij meer uit Google Shopping halen? In dit blog delen we enkele slimme ideeën …