Wil je een SEO-concurrentieanalyse laten uitvoeren? Natuurlijk is het mogelijk om hiervoor aan te kloppen bij een online marketingbureau, maar je kunt er ook zelf achterkomen op welke zoekwoorden jouw concurrent zichtbaar is in Google. Dit is waardevolle informatie om zelf beter te scoren.
Onze favoriete tool voor een SEO-concurrentieanalyse is SE Ranking. Dit is een alles-in-één SEO-tool met o.a. een fantastische concurrentieanalyse. Je kunt hier de website van een concurrent of een zoekwoord invoeren en vervolgens geeft SE Ranking je een kijkje in de keuken van een concurrent. Klik op deze link op SE Ranking 14 dagen gratis te proberen.
Als voorbeeld laten we hieronder de concurrentiegegevens zien van Nu.nl en vertellen we per afbeelding wat we zien. Deze handleiding kun je gebruiken om beter te begrijpen wat alle cijfers precies betekenen. Succes met je business en heb je vragen? Je weet ons te vinden!
1. De belangrijkste kerncijfers van je concurrent
Direct bovenaan de pagina zien we de belangrijkste kerncijfers, zoals het totaal aantal verwijzende domeinen en het aantal backlinks. In het groen staat het verschil met een maand eerder. Zo zie je dat Nu.nl de afgelopen maand circa 203.300 extra backlinks kreeg. Daarnaast zie je hoeveel bezoekers per maand Nu.nl inkoopt via Google Ads. In het geval van Nu.nl gaat het om slechts drie betaalde bezoekers. Daar tegenover staan 10,9 miljoen organische bezoekers – oftewel gratis bezoekers via Google – die twee miljoen verschillende zoekwoorden gebruikten. Stel, Nu.nl zou moeten betalen om deze bezoekers binnen te hengelen, dan zou dit een waarde vertegenwoordigen van 8,9 miljoen euro aan campagnebudget in Google Ads. Daarnaast wordt de Domain Trust genoemd (een door SE Ranking berekende kwaliteitsscore van het domein op een schaal van 1 tot 100) en de Page Trust (kwaliteitsscore van de landingspagina).
2. Uit welke landen komen de bezoekers?
Het volgende blok toont uit welke landen de meeste bezoekers komen. In het geval van Nu.nl komt 93,9% van alle bezoekers uit Nederland. Rechts staat het totale verkeer over een periode van vijf jaar. Door op de tabbladen te klikken kun je hier wisselen naar andere statistieken, zoals het totaal aantal zoekwoorden per maand, de totale kosten van het verkeer of het aantal backlinks.
3. Op welke zoekwoorden scoort jouw concurrent?
Het volgende blok is eigenlijk veel interessanter. Hier zie je de populairste zoekwoorden waar Nu.nl een hoge positie op heeft. Zo staat Nu.nl op het zoekwoord ‘Nu’ niet geheel verrassend op de eerste plek. Maandelijks zoeken 4,1 miljoen mensen op dit zoekwoord in Google. Volgens SE Ranking klikken 1,33 miljoen mensen door naar Nu.nl. Dit zie je als je op de knop ‘Bekijk het gedetailleerde rapport’ klikt. Dit is natuurlijk een schatting – in werkelijkheid zal dit aantal op een branded zoekwoord wat hoger zijn – maar op die manier probeert SE Ranking te berekenen hoeveel organische bezoekers Nu.nl in totaal heeft. Op het zoekwoord ‘Facebook’ wordt vaker gezocht (7,5 miljoen keer per maand), maar hier staat Nu.nl pas op positie 4 en dat is – door die lagere positie – goed voor naar schatting 605.880 bezoekers per maand. Rechts zie je de distributie van organische zoekwoord rankings, oftewel op hoeveel procent van de zoekwoorden heeft Nu.nl een positie in de top 5 (1-5) of lager.
4. Wie zijn de grootste concurrenten van jouw concurrent (of jouw bedrijf)?
Daarna zie je wie de grootste concurrenten zijn, op welke zoekwoorden deze concurrenten elkaar overlappen (in het geel aangegeven), de Domain Trust per domein en het totaal aantal zoekwoorden waarop de concurrenten vindbaar zijn. In dit geval zie je dat Bol.com op de meeste zoekwoorden vindbaar is (ruim 6,7 miljoen), maar dat er minder overlap is dan met andere concurrenten (de vier nieuwssites). Rechts zie je visueel hoe de concurrenten elkaar op het gebied van zoekwoorden overlappen. Zo blijkt dat Ad.nl, Nu.nl en RTL Nieuws elkaar op 552.953 zoekwoorden overlappen.
Scrollen we iets verder dan zien we deze concurrenten in een grafiek. De horizontale as toont het aantal organische zoekwoorden, de verticale as het aantal organische bezoekers. Bol.com is op verreweg de meeste zoekwoorden zichtbaar én domineert als het gaat om het aantal organische bezoekers. AD.nl is op meer organische zoekwoorden zichtbaar dan Nu.nl, maar ontvangt iets minder organische bezoekers. Dat betekent dat Nu.nl gemiddeld gezien op meer zoekwoorden met een hoger zoekvolume gevonden wordt of betere posities heeft op deze zoekwoorden (en dus meer bezoekers ontvangt).
5. De toppagina’s en subdomeinen van jouw concurrent
Wat zijn de populairste pagina’s van Nu.nl in Google. Je ziet hier dat de homepage het best scoort, gevolgd door de TV Gids (naar schatting 985.000 organische bezoekers per maand) en het weer. Nu.nl heeft een aantal subdomeinen, maar de vindbaarheid stelt niet veel voor.
6. Wat doet jouw concurrent in Google Ads?
Na de belangrijkste SEO-inzichten gaat SE Ranking over op informatie over betaald zoekverkeer. Op welke zoekwoorden adverteert je concurrent? Hoeveel mensen zoeken per maand op deze zoekwoorden? Wat is de concurrentie? Wat is de gemiddelde prijs per klik? In het geval van Nu.nl is er weinig te zien, want Nu.nl adverteert alleen op zoekwoorden als ‘Excel 365 cursus’ en ‘Office leren’. Als je overweegt om zelf te adverteren in Google, dan kan het interessant zijn om je concurrenten eens door SE Ranking te halen om precies te zien op welke zoekwoorden concurrenten adverteren. Stel, jouw concurrenten adverteren allemaal op dezelfde zoekwoorden, dan is de kans groot dat deze zoekwoorden ook voor jou interessant zijn.
Hier zie je wie de grootste betaalde concurrenten zijn. Deze bedrijven adverteren op de meeste zoekwoorden waar Nu.nl op adverteert. Heel logisch dat we hier spelers als Computrain.nl en en NCOI.nl tegenkomen, aangezien Nu.nl adverteert op zoekwoorden rondom cursussen.
7. Welke advertentieteksten gebruikt jouw concurrent?
Je kunt zelfs precies zien welke advertentieteksten jouw concurrent gebruikt. Per zoekwoord zijn de advertenties open te klikken en krijg je waardevolle inzichten. Gebruik deze inspiratie bijvoorbeeld voor je eigen advertentieteksten.
8. Uitgebreide rapporten
De eerste pagina toont een samenvatting van de belangrijkste cijfers, maar je kunt doorklikken naar andere uitgebreide rapporten. Ben je bijvoorbeeld benieuwd naar alle zoekwoorden waarop een concurrent zichtbaar is? Ga naar het uitgebreide rapport ‘Zoekwoorden’ en exporteer al deze woorden (bijv. naar een CSV). Zo kun je op een later tijdstip makkelijk filteren en/of grasduinen. Ontdek de tientallen uitgebreide rapporten en verbaas je over de hoeveelheid data in handen van SE Ranking.
Wil je zelf aan de slag met SE Ranking? Klik op deze link op SE Ranking 14 dagen gratis te proberen.