Verwijzingsuitsluitingen in één keer toevoegen in Google Analytics

In Google Analytics is het mogelijk om verwijzingsuitsluitingen toe te voegen. Dit moet één voor één. Gelukkig is er een trucje om snel verwijzingsuitsluitingen toe te voegen.

Verwijzingsuitsluitingen toevoegen is zeer belangrijk, omdat je wil voorkomen dat de omzet van jouw webshop aan een verkeerde bron gekoppeld wordt.

Voorbeeld: je hebt een Google Ads-campagne lopen. In totaal is er 300 euro uitgegeven. De omzet bedraagt 3.000 euro. In Analytics is te zien dat daarvan 1.000 euro via Google Ads komt en 2.000 euro via verwijzingen (referrals). Wanneer je de lijst met verwijzingen opent, dan zie je allerlei banken terugkomen, zoals betalen.rabobank.nl en ideal.regiobank.nl. Dit heeft ermee te maken dat iemand tijdens het bestellen met iDeal of creditcard betaalt – en dus de webshop even verlaat – en later weer terugkomt op de bedankt-pagina. Google Analytics denkt dat een bezoeker dan afkomstig is van bijv. de website van de Rabobank, maar dit klopt natuurlijk niet.

Als je in Google Analytics naar Beheerder -> Trackinginfo -> Lijst met verwijzingsuitsluitingen gaat kun je deze uitsluitingen één voor één toevoegen. Dit is een flinke opgave, want in het Nederlands taalgebied zijn er tientallen verwijzingsuitsluitingen. Internationaal zijn er vele honderden.

Wij als online marketeers moeten dit voor iedere webshop instellen en dat is best frustrerend. Gelukkig is er een handige oplossing. Ga naar de website Realhe.ro en sleep de knop ‘GA Import domain exclusions 2.0’ naar je bladwijzerbalk. Vervolgens ga je naar de verwijzingsuitsluitingen in Google Analytics. Klik daarna op de knop in je bladwijzerbalk en kopieer en plak onderstaande lijst:

3d-secure-code.de
3dsecure.bw-bank.de
3dsecure-cardprocess.de
3dsecure.deutsche-bank.de
3dsecure.icscards.nl
aacsw.3ds.verifiedbyvisa.com
abnamro.nl
acs.airplus.com
acs1.3ds.modirum.com
acs2-3dsecure.cm-cic.com
adyen.com
arcot.com
bankieren.ideal.ing.nl
barclays.co.uk
bcr.girogate.be
belfius.be
belgium-3dsecure-uvg.wlp-acs.com
belgium-3dsecure.wlp-acs.com
belgium-uvj-3dsecure.wlp-acs.com
belgium-uvp-3dsecure.wlp-acs.com
betalen.rabobank.nl
bnpparibas.com
buckaroo.nl
deref-web-02.de
diensten.asnbank.nl
diensten.regiobank.nl
diensten.snsbank.nl
icepay.eu
ideal.asnbank.nl
ideal.bunq.com
ideal.ing.nl
ideal.knab.nl
ideal.moneyou.nl
ideal.regiobank.nl
ideal.snsbank.nl
ideal.triodos.nl
ideal.vanlanschot.com
iscards.nl
kbc.be
mastercardsecurecode.sparkassen-kreditkarten.de
pay.mollie.nl
mollie.com
multisafepay.com
pay.multisafepay.com
payment-web.sips-atos.com
payment-web.omnikassa.rabobank.nl
paypal.com
payv2.multisafepay.com
secure7.arcot.com
securecode.abnamro.nl
securesuite.co.uk
secureyou3d.ing.be
sips-atos.com
sofort.com
sparda.wlp-acs.com
tpeweb1.paybox.com
tsys.arcot.com
verifiedbyvisa.barclays.co.uk
verifiedbyvisa.com
visa.com
wlp-acs.com
zendesk.com

Vervolgens druk je op ‘Import’ en je bent klaar!

Dit zijn de meest voorkomende verwijzingsuitsluitingen. Er staan Nederlandse, Belgische, Engelse en Duitse banken tussen.

Als we nieuwe uitsluitingen tegenkomen, dan bewerken deze lijst. Toch is het goed om ook zelf goed te kijken naar de verwijzingen. Kom je nieuwe vreemde bronnen tegen, dan kun je die later altijd weer even toevoegen aan je lijst. Stuur ons een mailtje of chatbericht en deel deze verwijzingsuitsluiting met ons. Dan voegen we die toe aan bovenstaande lijst. Alvast bedankt!

Handig: alle verwijzingsuitsluitingen worden geimporteerd.
Scroll naar boven