Menu

Waar is Alexa Rank gebleven?

Alexa Rank was een wereldwijde hitlijst van websites, die miljoenen websites rangschikte op populariteit. Een website met een Alexa Rank van 1 was de meest bezochte website ter wereld. Een website met een Alexa Rank van 100.000 was de 100.000ste best bezochte website ter wereld.

Alexa was in de beginjaren van het internet een redelijk populaire zoekmachine. Al snel kwam Amazon om de hoek kijken. Deze grote speler nam Alexa in 1999 over voor 250 miljoen dollar, waarna delen van het bedrijf langzaam werden afgestoten. Zo stopte Alexa Web Search in 2008. In 2021 besloot Amazon om Alexa volledig te stoppen. Een jaar later ging de site dan ook op zwart. Daarmee verdween ook de Alexa Rank.

De naam ‘Alexa’ zal niet verdwijnen. Alexa is namelijk de virtuele assistent van Amazon. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt door Amazon Echo-luidsprekers.

Is het goed dat Alexa Rank is gestopt?

Ja. Alexa bepaalde de populariteit van websites door de data te analyseren van gebruikers van de Alexa-toolbar. Miljoenen gebruikers hadden in de hoogtijdagen deze toolbar geïnstalleerd in hun internetbrowser.

De toolbar werd voornamelijk gebruik door Amerikaanse gebruikers, waardoor Amerikaanse websites vaak een hogere Alexa score hadden. Ook werd de Alexa toolbar vaak gebruikt door tech-savvy-gebruikers – vaak mensen met een eigen website – en ook dat had weer invloed op de rankings.

In de laatste jaren gebruikten steeds minder mensen de toolbaar, waardoor de Alexa Rank steeds minder betrouwbaar werd. Uiteindelijk besloot Amazon om de dienst uit te schakelen.

Is er een alternatief voor Alexa Rank?

Similarweb is een goed alternatief. Het voordeel van SimilarWeb is dat website-eigenaren Google Analytics kunnen verbinden, waardoor informatie wordt getoond die klopt. Similarweb toont de globale ranking en de landelijke ranking. In het geval van grotere websites ontdek je waar bezoekers vandaan komen, welke websites zij nog meer bezoeken, wat de belangrijkste zoekwoorden zijn en wie concurrenten zijn. Heel eerlijk: de informatie is (natuurlijk) niet zo betrouwbaar als in Google Analytics, maar de site geeft leuke inzichten.

Populaire berichten

Heb je een vraag?
Heb je een vraag of heb je hulp nodig? Onze collega Tim Kraaijvanger staat voor je klaar!
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vind je dit ook interessant...

Hoger in Google komen met je website? De 18 allerbeste tips voor 2024!
Je vindt dat je die eerste plek op een bepaalde zoekterm verdient, maar op dit ...
Google Ads campagnes uitbesteden? Dat kan bij ons!
Stormachtig is gespecialiseerd in zoekmachine-adverteren via Google Ads (vroeger AdWords) en Microsoft Bing. Google Ads-beheer ...
De 26 beste (gratis) SEO-tools van 2024
Ga je actief aan de slag met zoekmachineoptimalisatie, dan heb je natuurlijk goed gereedschap nodig. ...

Stel een vraag

Stel je vraag via onderstaande formulier. We proberen je bericht zo snel mogelijk te beantwoorden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.