1

Menu

Wat is IndexNow?

Wil je dat zoekmachines zo snel mogelijk jouw nieuwe landingspagina’s weergeven in de zoekresultaten? Dan kan het zinvol zijn om een sitemap te maken en deze te uploaden in Search Console. Maar… het kan nóg sneller. Zo maakt Microsoft Bing al gebruik van IndexNow, waardoor het bijna realtime mogelijk is om nieuwe content te laten indexeren.

Het verschil tussen een sitemap en IndexNow is ‘push’ en ‘pull’. In het geval van ‘pull’ (bijv. een sitemap), bezoekt een ‘robot’ van een zoekmachine jouw website om te controleren of er nieuwe content is. Deze robot komt vaak langs, wat zorgt voor meer dataverkeer en een hoger energieverbruik. In het geval van ‘push’ stuur je een bericht naar een zoekmachine dat er een aanpassing op de website is gedaan. Alleen dan bezoekt de zoekmachine jouw website. Dit nieuwe protocol heet IndexNow en is ee open-source initiatief. IndexNow stelt websites in staat actief veranderingen zoals nieuwe of geüpdatete pagina’s te melden aan zoekmachines, waardoor de content sneller in zoekresultaten verschijnt en de algehele efficiëntie van het internet verbetert.

Door IndexNow worden URL’s van nieuwe of aangepaste pagina’s direct ingediend bij alle deelnemende zoekmachines, waardoor het proces van indexatie versnelt. Dit is vooral van belang in een tijd waarin het steeds uitdagender wordt om nieuwe websites en pagina’s geïndexeerd te krijgen. Inmiddels maken er diverse zoekmachines gebruik van IndexNow, zoals Microsoft, Yandex en Seznam. Google experimenteert nog met IndexNow. We hopen dat Google het protocol snel gaat omarmen, aangezien Google het grootste marktaandeel heeft.

Voor website-eigenaren en online marketeers is het toepassen van IndexNow relatief eenvoudig en kan het via verschillende manieren, waaronder plugins voor WordPress-sites of integraties met Content Delivery Networks en website-audit tools zoals ContentKing. Hoewel Google nog niet volledig is overgestapt op IndexNow, is het protocol al breed beschikbaar en aan te raden voor snellere indexering en verbeterde zichtbaarheid in de zoekresultaten. Met het toenemende belang van snelle en efficiënte indexering in de digitale marketingwereld, lijkt IndexNow een waardevolle tool voor websitebeheer en SEO-optimalisatie.

Leestip: lees ook onze 18 tips om hoger in Google te komen.

Populaire berichten

Heb je een vraag?
Heb je een vraag of heb je hulp nodig? Onze collega Tim Kraaijvanger staat voor je klaar!
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vind je dit ook interessant...

Hoger in Google komen met je website? De 18 allerbeste tips voor 2024!
Je vindt dat je die eerste plek op een bepaalde zoekterm verdient, maar op dit ...
De 26 beste (gratis) SEO-tools van 2024
Ga je actief aan de slag met zoekmachineoptimalisatie, dan heb je natuurlijk goed gereedschap nodig. ...
Online marketing: SEO trends 2024
Wil jij jouw online zichtbaarheid vergroten en hoger in de Google zoekresultaten komen? Dan is ...

Stel een vraag

Stel je vraag via onderstaande formulier. We proberen je bericht zo snel mogelijk te beantwoorden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.