Menu

WordPress 5.5: nieuwe verbeteringen voor SEO

De nieuwste versie van WordPress is uitgekomen. Versie 5.5 brengt grote vernieuwingen, die vooral op het gebied van SEO een verschil gaan maken. Zo gaat de snelheid van jouw website omhoog, omdat afbeeldingen vertraagd worden ingeladen. Daarnaast bevat WordPress vanaf versie 5.5 standaard een sitemap.

Lazy-loading

Een populaire manier om websites sneller te maken is door gebruik te maken van lazy-loading. Afbeeldingen en foto’s die nog niet op het scherm worden getoond, worden pas geladen op het moment dat deze in beeld verschijnen. Dit scheelt veel laadtijd. Zeker voor websites met veel afbeeldingen of zware fotobestanden. Lazy-loading heeft nog andere voordelen. Er hoeft minder data geladen te worden, dus het datagebruik voor websitebezoekers daalt. Dit helpt de levensduur van de batterij van een smartphone te verlengen.

Lazy-loading is vanaf nu ingebakken in WordPress. Vroeger waren er al mogelijkheden om lazy-loading te activeren, maar dan moest je wel een plugin installeren, zoals Lazy Load – Optimize Images van WP Rocket.

Tip: wil je testen of je website snel laadt? Gebruik dan een tool als GTmetrix. Test niet alleen de homepage, maar ook andere populaire landingspagina’s van jouw website. Zorg ervoor dat de PageSpeed Score en YSlow Score zo hoog mogelijk zijn (liefst A of B) en dat de totale grootte van de pagina niet boven de 1 MB uitkomt.

Zo werkt lazy-loading

Sitemap

Daarnaast bevat de nieuwste versie van WordPress standaard een sitemap. Een sitemap is een soort inhoudsopgave voor zoekmachines. Zoekmachines lezen de inhoudsopgave en kunnen hierdoor precies zien waar alle pagina’s zich bevinden. Een sitemap vertelt Google of Bing wanneer een pagina is geüpdatet. Hierdoor worden nieuwe wijzigingen of kersverse pagina’s sneller in Google vertoond. Het is aan te raden om de sitemap nog wel even handmatig in te dienen bij Search Console (onder het kopje ‘Sitemaps’).

Automatisch updaten

Je kunt vanaf nu instellen dat plugins en thema’s automatisch worden bijgewerkt. Dit is een risico. Soms kan een nieuwe update van een plugin voor problemen zorgen. Auto-updates kun je gelukkig in- en uitschakelen.

Tip: vind je het spannend om jouw WordPress-omgeving te updaten? Bij Stormachtig bieden we een update-abonnement aan voor WordPress-websites. Voor 15 euro per maand updaten we wekelijks jouw WordPress-versie en plugins. Daarnaast maken we automatisch backups van jouw website (op de server van Amazon), zodat je altijd terug kunt naar een vorige versie als er iets mis gaat. Neem contact met ons op als je hierin geïnteresseerd bent.

Andere vernieuwingen

Er zijn nog veel kleinere vernieuwingen. Je kunt gebruik maken van nieuwe blokpatronen om complexe lay-outs te maken. De werking hiervan komt in de buurt van populaire Visual Composers, zoals Elementor. Daarnaast kun je direct vanuit het afbeeldingsblok foto’s inzoomen, roteren en bijsnijden. Tenslotte is er een nieuwe blok: bibliotheek. Hier kun je een nieuw bloktype installeren zonder de WordPress-editor te verlaten.

Vragen over WordPress of ben je toe aan een gloednieuwe WordPress-website? Wij helpen je graag verder!

Populaire berichten

Heb je een vraag?
Heb je een vraag of heb je hulp nodig? Onze collega Joris Spitholt staat voor je klaar!
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vind je dit ook interessant...

Hoger in Google komen met je website? De 18 allerbeste tips voor 2024!
Je vindt dat je die eerste plek op een bepaalde zoekterm verdient, maar op dit ...
De 26 beste (gratis) SEO-tools van 2024
Ga je actief aan de slag met zoekmachineoptimalisatie, dan heb je natuurlijk goed gereedschap nodig. ...
Online marketing: SEO trends 2024
Wil jij jouw online zichtbaarheid vergroten en hoger in de Google zoekresultaten komen? Dan is ...

Stel een vraag

Stel je vraag via onderstaande formulier. We proberen je bericht zo snel mogelijk te beantwoorden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.