1

Menu

Zou jij betalen om een privacyvriendelijke zoekmachine te gebruiken?

Met een marktaandeel van 95% is Google heer en meester onder de zoekmachines in Nederland. De grote vraag is of Google de komende decennia marktleider blijft. Betere alternatieven springen namelijk als paddenstoelen uit de grond, zoals Neeva, maar zijn consumenten bereid om te betalen om gebruik te maken van een beter alternatief?

Neeva is een privacyvriendelijke zoekmachine, waarbij er geen advertenties worden getoond. De beste resultaten staan bovenaan. In Google is dit niet altijd het geval, omdat er advertenties bovenaan de pagina staan. Deze advertenties zijn vaak minder relevant dan de organische (onbetaalde) zoekresultaten. Google is echter afhankelijk van advertentie-inkomsten om de zoekmachine draaiende te houden. Neeva heeft geen advertentie-inkomsten nodig, want deze zoekmachine laat gebruikers een klein bedrag per maand betalen om de zoekmachine te gebruiken. Dit biedt verregaande voordelen. Het businessmodel van Neeva is 180 graden anders dan Google, waardoor Neeva zoekers echt kan helpen.

Een voorbeeld: jij surft naar Google.nl en typt het zoekwoord ‘Telegraaf’ in. Vervolgens zie je verschillende resultaten. Je klikt op het eerste resultaat, namelijk de website van De Telegraaf. Logisch? Nou nee, niet helemaal. Het is eigenlijk onnodig om de resultatenpagina te tonen. Waarschijnlijk wist je al precies dat je naar De Telegraaf wil, dus waarom stuurt Google je na het intypen van ‘Telegraaf’ dan eerst naar de resultatenpagina? Dat is hoofdzakelijk om de kas van Google te spekken. Op de resultatenpagina staan namelijk advertenties en daar verdient de zoekgigant aan.

Neeva hoeft dit niet te doen. Deze nieuwe zoekmachine heeft onlangs FastTap geïntroduceerd, waardoor het mogelijk is om direct naar websites door te klikken. Als iemand zoekt op ‘calorieën cola zero’, dan kan een zoeker direct naar een website gaan. Het is natuurlijk ook nog steeds mogelijk om naar de resultatenpagina te gaan om alternatieve resultaten te bekijken.

Een ander mooi voorbeeld is Shopping. Als je zoekt op ‘beste hoofdtelefoons’ in Google, dan toont Google eerst Shopping-advertenties. Vaak winnen de best betalende webwinkels de veiling, al speelt relevantie ook een rol. Neeva toont ook producten, maar deze zijn geselecteerd door productkenners. Stel, CNET publiceert een artikel met de beste hoofdtelefoons van 2021, dan worden deze producten automatisch in een carrousel gezet bovenaan de resultatenpagina. Op die manier worden consumenten echt op weg geholpen.

Ook is Neeva te koppelen aan allerlei apps, zoals Gmail, Google Drive, Slack, Dropbox en Github, waardoor je direct kunt zoeken naar notities, berichten of documenten.

Wordt Neeva een concurrent van Google?

De grote vraag is: zijn consumenten bereid om 4,95 dollar per maand te betalen om een betere zoekmachine dan Google te gebruiken? De tijd zal het leren. Veel Nederlanders zijn bereid om maandelijks te betalen om een betere ervaring te krijgen. Denk aan Spotify (versus illegaal downloaden), Netflix (versus lineaire televisie), HelloFresh (versus boodschappen kopen) en PlayStation Plus (versus games kopen). Waarom dan niet betalen voor online zoeken? We zien best een markt voor Neeva, al is de kans klein dat Neeva op korte termijn marktleider wordt in Nederland.

Wil je Neeva drie maanden gratis gebruiken? Meld je aan op de website van Neeva. Op dit moment is er een wachtlijst, dus je zult even geduld moeten hebben. Daarnaast werkt Neeva nog niet in Nederland, maar daar zal de komende jaren ongetwijfeld verandering in komen.

Populaire berichten

Heb je een vraag?
Heb je een vraag of heb je hulp nodig? Onze collega Tim Kraaijvanger staat voor je klaar!
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vind je dit ook interessant...

Online marketing: SEO trends 2024
Wil jij jouw online zichtbaarheid vergroten en hoger in de Google zoekresultaten komen? Dan is ...
Google Ads campagnes uitbesteden? Dat kan bij ons!
Stormachtig is gespecialiseerd in zoekmachine-adverteren via Google Ads (vroeger AdWords) en Microsoft Bing. Google Ads-beheer ...
Hoger in Google komen met je website? De 18 allerbeste tips voor 2024!
Je vindt dat je die eerste plek op een bepaalde zoekterm verdient, maar op dit ...

Stel een vraag

Stel je vraag via onderstaande formulier. We proberen je bericht zo snel mogelijk te beantwoorden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.