2

Menu

Zou jij betalen om een privacyvriendelijke zoekmachine te gebruiken?

Met een marktaandeel van 95% is Google heer en meester onder de zoekmachines in Nederland. De grote vraag is of Google de komende decennia marktleider blijft. Betere alternatieven springen namelijk als paddenstoelen uit de grond, zoals Neeva, maar zijn consumenten bereid om te betalen om gebruik te maken van een beter alternatief?

Neeva is een privacyvriendelijke zoekmachine, waarbij er geen advertenties worden getoond. De beste resultaten staan bovenaan. In Google is dit niet altijd het geval, omdat er advertenties bovenaan de pagina staan. Deze advertenties zijn vaak minder relevant dan de organische (onbetaalde) zoekresultaten. Google is echter afhankelijk van advertentie-inkomsten om de zoekmachine draaiende te houden. Neeva heeft geen advertentie-inkomsten nodig, want deze zoekmachine laat gebruikers een klein bedrag per maand betalen om de zoekmachine te gebruiken. Dit biedt verregaande voordelen. Het businessmodel van Neeva is 180 graden anders dan Google, waardoor Neeva zoekers echt kan helpen.

Een voorbeeld: jij surft naar Google.nl en typt het zoekwoord ‘Telegraaf’ in. Vervolgens zie je verschillende resultaten. Je klikt op het eerste resultaat, namelijk de website van De Telegraaf. Logisch? Nou nee, niet helemaal. Het is eigenlijk onnodig om de resultatenpagina te tonen. Waarschijnlijk wist je al precies dat je naar De Telegraaf wil, dus waarom stuurt Google je na het intypen van ‘Telegraaf’ dan eerst naar de resultatenpagina? Dat is hoofdzakelijk om de kas van Google te spekken. Op de resultatenpagina staan namelijk advertenties en daar verdient de zoekgigant aan.

Neeva hoeft dit niet te doen. Deze nieuwe zoekmachine heeft onlangs FastTap geïntroduceerd, waardoor het mogelijk is om direct naar websites door te klikken. Als iemand zoekt op ‘calorieën cola zero’, dan kan een zoeker direct naar een website gaan. Het is natuurlijk ook nog steeds mogelijk om naar de resultatenpagina te gaan om alternatieve resultaten te bekijken.

Een ander mooi voorbeeld is Shopping. Als je zoekt op ‘beste hoofdtelefoons’ in Google, dan toont Google eerst Shopping-advertenties. Vaak winnen de best betalende webwinkels de veiling, al speelt relevantie ook een rol. Neeva toont ook producten, maar deze zijn geselecteerd door productkenners. Stel, CNET publiceert een artikel met de beste hoofdtelefoons van 2021, dan worden deze producten automatisch in een carrousel gezet bovenaan de resultatenpagina. Op die manier worden consumenten echt op weg geholpen.

Ook is Neeva te koppelen aan allerlei apps, zoals Gmail, Google Drive, Slack, Dropbox en Github, waardoor je direct kunt zoeken naar notities, berichten of documenten.

Wordt Neeva een concurrent van Google?

De grote vraag is: zijn consumenten bereid om 4,95 dollar per maand te betalen om een betere zoekmachine dan Google te gebruiken? De tijd zal het leren. Veel Nederlanders zijn bereid om maandelijks te betalen om een betere ervaring te krijgen. Denk aan Spotify (versus illegaal downloaden), Netflix (versus lineaire televisie), HelloFresh (versus boodschappen kopen) en PlayStation Plus (versus games kopen). Waarom dan niet betalen voor online zoeken? We zien best een markt voor Neeva, al is de kans klein dat Neeva op korte termijn marktleider wordt in Nederland.

Wil je Neeva drie maanden gratis gebruiken? Meld je aan op de website van Neeva. Op dit moment is er een wachtlijst, dus je zult even geduld moeten hebben. Daarnaast werkt Neeva nog niet in Nederland, maar daar zal de komende jaren ongetwijfeld verandering in komen.

Populaire berichten

Heb je een vraag?
Wil je meer weten of heb je een vraag? Onze collega Tim Kraaijvanger staat voor je klaar!

Misschien vind je dit ook interessant...

16 tips om meer uit bestaande klanten te halen

Je hebt al een flinke klantenkring en denkt dat hier meer uit te halen is. …

Hoe houd je de klanttevredenheid op topniveau?

Klanten hebben steeds hogere verwachtingen van bedrijven. Zeven tips om de klanttevredenheid te verbeteren. #1 …

Een live chat op je site: dé manier om klanten snel te binden

“I need it, everything now,” zingt Win Butler van Arcade Fire op het nieuwste album. …