Menu

Moz introduceert Brand Authority: hoe wordt dit berekend?

Hoe sterk is jouw merk? Moz geeft inzicht met de nieuwe ‘Brand Authority’: een metric om de waarde van je merk te bepalen.

Domain Authority – oftewel domeinauroriteit – is al langer een bekende SEO-term en geeft de waarde van je domein aan. Vaak is het zo dat des te meer hoogwaardige websites naar jouw site linken, dat dit op termijn zorgt voor een hogere domeinautoriteit.

Brand Authority – oftewel merkautoriteit – werkt iets anders. Als iemand zoekt op ‘Apple’, bedoelt hij of zij dan een ‘appel’ of het merk ‘Apple’? Op het moment dat iemand vaker op zoek is naar een nieuwe iPhone, iPad of Macbook dan naar een stuk fruit, dan betekent dit dat de merkwaarde erg hoog is. Ook aanverwante zoektermen tellen mee. Als iemand zoekt op ’iPhone’, dan ziet Moz dit als een zogenoemd ‘branded’ zoekwoord. ‘Apple’ staat dan wel niet in de zoekopdracht, maar Moz weet dat iPhone onder Apple valt en opnieuw een indicatie is van een sterk merk.

Je kunt hier de lijst met top 500 merken in de Verenigde Staten vinden. Google, YouTube en Facebook staan bovenaan en hebben een merkautoriteit van 100. Google rankt op ruim 14 miljoen zoekwoorden. Deze zoekwoorden zijn allemaal gemarkeerd als ‘branded’ en zorgen gezamelijk voor een hoge score voor Google. Ook Amazon en Walmart hebben een perfecte score met respectievelijk 36,5 en 30,3 miljoen ranking zoekwoorden. Daarna volgen Target (98), Yahoo (98), HomeDepot (96), Walgreens (94) en FoxNews (94).

Hoe verhoog ik mijn merkautoriteit?

Nee, handelen in backlinks heeft geen zin. Wil je jouw merkautoriteit verhogen, dan moet je ervoor zorgen dat meer mensen gaan zoeken op jouw merk (en producten/diensten van jouw merk). Zorg er dus voor dat je bekend bent. Ga adverteren – zowel offline als online – en het liefst in een vroeg stadium van de customer journey. Dit levert misschien niet direct meer omzet op, maar zorgt wel voor meer naamsbekendheid.

Wat is mijn merkautoriteit?

Moz heeft op dit moment alleen Amerikaanse data gebruikt om de merkautoriteit van domeinen te bepalen. Nederlandse en Belgische bedrijven hebben voorlopig nog niets aan deze score. Wil je de score bekijken, dan moet je een abonnement afsluiten op Moz Pro. Niet de moeite waard als je jouw merkautoriteit wil laten bepalen.

Daarnaast moet je de score met een korrel zout nemen, net als de domeinautoriteit. De waarde van een merk kan onmogelijk teruggebracht worden naar een schaal van 1 tot 100. Op dit moment kijkt Moz voornamelijk naar branded zoekwoorden en zoekvolumes. Online merken zullen hierdoor sowieso een hogere merkautoriteit hebben dan offline merken. En zeg nu zelf… wat maakt een merk sterk? Is het zoekvolume of is het toch merkpositionering, geschiedenis, bekendheid, omzet of iets anders…?

We kunnen natuurlijk op iedere slak zout leggen… Wat vind jij van de nieuwe metric van Moz? Ga jij proberen om je merkautoriteit verhogen?

Populaire berichten

Heb je een vraag?
Heb je een vraag of heb je hulp nodig? Onze collega Tim Kraaijvanger staat voor je klaar!
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vind je dit ook interessant...

Google Ads campagnes uitbesteden? Dat kan bij ons!
Stormachtig is gespecialiseerd in zoekmachine-adverteren via Google Ads (vroeger AdWords) en Microsoft Bing. Google Ads-beheer ...
Hoger in Google komen met je website? De 18 allerbeste tips voor 2024!
Je vindt dat je die eerste plek op een bepaalde zoekterm verdient, maar op dit ...
Online marketing: SEO trends 2024
Wil jij jouw online zichtbaarheid vergroten en hoger in de Google zoekresultaten komen? Dan is ...

Stel een vraag

Stel je vraag via onderstaande formulier. We proberen je bericht zo snel mogelijk te beantwoorden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.