1

Menu

Storytelling: waarom het vertellen van een goed verhaal echt werkt! 

Storytelling is iets wat de mensheid al vanaf het begin der tijden doet. Denk maar eens aan de muurschilderingen uit de oertijd, de ontwikkeling van de boekdrukkunst in de Middeleeuwen of de schilderijen van Rembrandt en Vermeer tijdens de Gouden Eeuw. 

Wat is storytelling?

Verhalen vertellen. Iedereen wil verhalen vertellen. Je wilt vertellen wat je gedaan hebt afgelopen weekend, je wilt vertellen over die leuke Netflix serie van gisteravond, over wat je plannen zijn voor de zomer, je wilt vertellen over die sportles en je wilt vertellen wat voor nieuw product je hebt ontwikkelt. Storytelling is een krachtig middel om te communiceren, informatie te verspreiden en te inspireren. Om het interessant te houden voor je publiek moet je allereerst de aandacht trekken. Je moet nieuwsgierigheid opwekken, empathie creëren en ervoor zorgen dat je publiek zich helemaal vastbijt in jouw verhaal. Maar hoe houd je het interessant? Dat is de ultieme uitdaging! 

Hoe werkt dat dan? 

De kracht van storytelling zit hem vooral in de werking op het menselijk brein. Allereerst hangt storytelling samen met het proces van Neural Coupling. Dit proces zorgt ervoor dat de luisteraar of kijker het verhaal omzet in zijn eigen ideeën en ervaring. Daarnaast zorgt het ervoor dat ons brein dezelfde activiteit vertoont als het brein van de storyteller. Ons brein maakt dopamine aan wanneer we sterke emoties ervaren. Dit maakt het voor het brein makkelijker om de ervaring zo nauwkeurig mogelijk te herinneren. Daarnaast wordt ook de stof oxytocine aangemaakt. Deze zorgt voor gevoelens van compassie, betrouwbaarheid en vrijgevigheid. Tot slot is er de activiteit in de cortex.  Meerdere delen van ons brein worden geactiveerd bij het zien en horen van verhalen waardoor de werking van het verhaal vele malen effectiever is dan wanneer er enkel feitelijke informatie wordt gegeven. Informatie die verstrekt wordt met behulp van beelden kan 60 keer sneller door het brein verwerkt worden.   

Storytelling beïnvloedt ons gedrag

Dit is natuurlijk waar het uiteindelijk om gaat. Het stimuleren van een bepaalde actie. Goede storytelling kan leiden tot het gewenste gedrag. In veel gevallen is dit natuurlijk dat het publiek je product koopt of gebruik gaat maken van je diensten en services. Goede storytelling is dan ook een fundamenteel onderdeel in marketing. Onze maatschappij draait nu eenmaal op snelheid en bakken vol van informatie. De hele dag door zijn er overal prikkels die ons moeten stimuleren. Omdat het er (te) veel zijn moet ons brein alles heel snel verwerken. Het is dus voor merken de uitdaging op te vallen in het mediacircus. De zogenaamde oorlog om aandacht is dan ook in volle gang. Wanneer het je lukt de aandacht van de consument voor je te winnen, kun je het gedrag beïnvloeden en je producten verkopen. De aandacht trekken? Dát doe je met goede storytelling!

storytelling

Online marketing: zet storytelling in!

Het is dus wel duidelijk dat storytelling erg effectief is. Maar hoe kun je het precies inzetten? Hier zijn enkele manieren waarop je storytelling kunt gebruiken binnen online marketing:

 • Vertel het verhaal van je merk: beschrijf hoe het is ontstaan, wat je missie is en waarom je doet wat je doet. Dit helpt bij het opbouwen van een connectie met je klanten.
 • Waardevolle content: Creëer content die verhalende elementen bevat. Blogs, video’s, podcasts en infographics kunnen allemaal worden gebruikt om verhalen te vertellen die je producten of diensten ondersteunen.
 • Reviews en casestudies: Laat tevreden klanten hun verhalen delen over hoe jouw product of dienst hun leven heeft verbeterd. Dit geeft geloofwaardigheid en kan potentiële klanten inspireren.
 • Social media storytelling: Gebruik social media platforms om korte verhalen te delen die relevant zijn voor je merk. Instagram Stories, Facebook-posts en tweets kunnen allemaal worden gebruikt voor storytelling.
 • E-mailmarketing: In je e-mailcampagnes kun je verhalen gebruiken om de aandacht van de ontvangers te trekken en hen aan te moedigen om verder te lezen of actie te ondernemen.
 • Landingpagina’s: Gebruik storytelling op je landingspagina’s om potentiële klanten te overtuigen en ze aan te moedigen om actie te ondernemen, zoals het invullen van een formulier of het doen van een aankoop.
 • Video’s: Videocontent is bij uitstek geschikt voor storytelling. Maak video’s die een verhaal vertellen over je merk, producten of klanten.
 • Interactive storytelling: Betrek je publiek actief bij het verhaal. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door quizzen, polls of interactieve video’s te gebruiken waarin kijkers beslissingen kunnen nemen die het verloop van het verhaal beïnvloeden.
 • Achter de schermen kijken: Laat je publiek een kijkje achter de schermen nemen in je bedrijf. Dit helpt bij het opbouwen van authenticiteit en vertrouwen.
 • Gebruik visuele elementen: Beelden en grafische elementen kunnen je verhaal versterken en aantrekkelijker maken voor je publiek.
 • Feedback en interactie: Moedig interactie aan door vragen te stellen of feedback te vragen over je verhaal. Dit kan waardevolle inzichten opleveren en de betrokkenheid vergroten.

Het belangrijkste is om verhalen te creëren die boeiend en relevant zijn voor je doelgroep. Door storytelling effectief in te zetten, kun je de connectie met je (potentiële) klanten versterken en hen aanmoedigen om actie te ondernemen, zoals het kopen van je producten of diensten.

Kun je wat hulp gebruiken?

Geen enkel probleem, wij helpen je graag om storytelling in te zetten in je online marketing strategie. We schrijven ijzersterke content met een goed verhaal erachter. Heb je hulp nodig bij het maken van teksten voor je website, landingspagina’s, social media posts en andere content? Maak vrijblijvend een afspraak om kennis te maken met ons. Wij vertellen graag wat we voor jou kunnen betekenen.

Afspraak maken

Populaire berichten

Heb je een vraag?
Heb je een vraag of heb je hulp nodig? Onze collega Rianne Rijnbrand staat voor je klaar!
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vind je dit ook interessant...

Online marketing: SEO trends 2024
Wil jij jouw online zichtbaarheid vergroten en hoger in de Google zoekresultaten komen? Dan is ...
Google Ads campagnes uitbesteden? Dat kan bij ons!
Stormachtig is gespecialiseerd in zoekmachine-adverteren via Google Ads (vroeger AdWords) en Microsoft Bing. Google Ads-beheer ...
Hoger in Google komen met je website? De 18 allerbeste tips voor 2024!
Je vindt dat je die eerste plek op een bepaalde zoekterm verdient, maar op dit ...

Stel een vraag

Stel je vraag via onderstaande formulier. We proberen je bericht zo snel mogelijk te beantwoorden!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.