Heb je een eigen webshop of wil je gaan verkopen via Bol.com? Het is mogelijk om producten op Bol.com te zetten. Je profiteert dan van de naamsbekendheid van Bol. Veel consumenten vertrouwen Bol, waardoor je een grotere kans hebt om jouw producten te verkopen dan via je eigen webshop.
Als jij je aan wil melden als nieuwe verkoper, dan ga je naar deze pagina. Er zijn geen opstartkosten. Je betaalt alleen voor wat er wordt verkocht. Wel zijn er een aantal voorwaarden. Zo moeten al jouw artikelen een EAN of ISBN hebben. Daarnaast moet je binnen 8 dagen kunnen leveren. De artikelen passen binnen één van de bestaande categorieën van Bol.com. Ook sta je ingeschreven bij de KvK of het Belgisch Handelsregister. Andere voorwaarden zijn dat je vragen van klanten binnen 24 uur beantwoordt en dat klanten artikelen binnen dertig dagen retour kunnen sturen.
Tip 1: Zet producten automatisch op Bol.com
Na het aanmelden kun je jouw producten uploaden. Dit kan handmatig, maar als je honderden of duizenden producten hebt, dan is het interessant om een feed te maken en een automatische koppeling op te zetten. We adviseren om Channable te gebruiken. Met Channable kun je jouw webshop koppelen aan honderden marktplaatsen en webshops, zoals Bol.com, Amazon en Marktplaats. Iedere dag worden de producten, prijzen en voorraden bijgewerkt.
Tip 2: Verhoog je prijzen t.o.v. je eigen webshop
Wist je dat je bij Bol.com een bemiddelingsbijdrage betaalt voor ieder verkocht product? Deze bijdrage verschilt per categorie en kun je hier zien. Houd rekening met gemiddeld 10 tot 15 procent met uitschieters naar boven (sieraden = 1 euro + 25% van productprijs) en naar onderen (robotmaaier = 1 euro + 5% van productprijs).
Het grote voordeel van Channable is dat je automatisch filters en regels kunt instellen. Stel, je verkoopt sieraden via Bol.com, dan kun je in Channable instellen dat de prijs op Bol hoger is. Hiermee voorkom je dat jouw marge verdampt door de bemiddelingsbijdrage. Het maakt niet uit als de prijzen duurder zijn dan op je eigen webshop. Steeds meer mensen gaan direct naar Bol.com (in plaats van Google) om een product te kopen en vergelijken dus niet. Daarnaast zijn consumenten bereid om iets meer te betalen als ze vertrouwen hebben in de webshop (en dat zit wel snor bij Bol).
Hulp nodig met Channable? Wij helpen gratis!
Heb jij hulp nodig met jouw producten geautomatiseerd op Bol.com zetten? Wij helpen je binnen één dag. Speciaal voor nieuwe Channable-klanten bieden we één uur gratis ondersteuning aan. Neem contact met ons op als je aan de slag wil met Channable: wij maken een account voor je aan en helpen je met de eerste stappen. Wil je zelf een account aanmaken en wil je graag één uur gratis ondersteuning? Gebruik dan de code STORMACHTIG_NL203 als je een nieuw account maakt op Channable.
Tip 3: Zorg voor een goede prestatiescore
Ga naar het tabblad ‘Prestaties’ om jouw prestatiescore te zien. In één oogopslag zie je hoe je hebt gepresteerd ten opzichte van de week ervoor. Als nieuwe verkoper begin je met een gemiddelde prestatiescore. Zorg dat je zo snel mogelijk naar ‘goed’ of ‘uitstekend’ gaat, want dan maak je meer kans op het koopblok. Dat wil zeggen: je hebt een grotere kans om bij een productpagina genoemd te worden als hoofdverkoper. Zelfs als je prijs iets hoger is dan die van een concurrent. Als je een betere prestatiescore hebt dan een concurrent (bijvoorbeeld een betere levertijd of meer positieve beoordelingen), dan vindt Bol dat waardevoller dan een euro prijsverschil.
Tip 4: Verrijk de productgegevens
Zorg dat je zoveel mogelijk productgegevens opstuurt naar Bol. Schrijf een goede omschrijving, vul de specificaties netjes in en verstuur meerdere foto’s. Door de productgegevens te verrijken, hebben consumenten minder vragen en neemt de koopbereidheid toe. Daarnaast vindt Bol het kwalijk als klanten teveel vragen stellen. Het aantal klantvragen moet onder de 5% blijven, anders beïnvloedt dit de prestatiescore negatief.
Ervaringen met Bol.com
Bij Stormachtig hebben we tientallen klanten geholpen om hun producten op Bol.com te krijgen. De ervaringen zijn wisselend. De meest succesvolle webshop ontving in de eerste week meer dan 150 bestellingen via Bol.com. De meeste klanten zitten in de eerste paar maanden op gemiddeld tien tot twintig bestellingen per week. Het hangt heel erg van het product af. Bied je jouw producten voor een scherpe prijs aan en ben je dus goedkoper dan veel andere bedrijven die hun producten op Bol aanbieden? Is er veel vraag naar jouw producten? Hoeveel producten staan er op Bol? Als de producten laag zijn geprijsd, er veel vraag is naar jouw producten en er veel producten op Bol staan, dan is de kans groot dat je veel gaat verkopen. Ik zou zeggen: probeer het eens. Wie niet waagt, wie niet wint.
Tip 5: Koop EAN-nummers
Wil je producten aanbieden die geen EAN-nummer hebben? Koop dan EAN-nummers en koppel die aan de artikelen. EAN-nummers zijn erg goedkoop. Je koopt duizend EAN-nummers voor niet meer dan vijftig euro. Noteer wel goed welke EAN-nummers je wel of niet hebt gebruikt. Dit kan bijv. in een Excel-bestand of Google Spreadsheet.
Tip 6: Houd de voorraad goed in de gaten
Als er geen koppeling is tussen Bol en een webshop, dan wordt de voorraad niet automatisch bijgewerkt. Houd dit dus goed in de gaten. Als een artikel niet geleverd kan worden, dan is dit kwalijk. Startende webshops kunnen de voorraad handmatig bijwerken, maar als je meer dan vijf bestellingen per week ontvangt, dan is het slim om dit proces te automatiseren. Met Channable is het mogelijk om voorraadgegevens te synchroniseren. Wordt er besteld via Bol.com, dan wordt er in de webshop één product van de voorraad gehaald. Handig!