In vrijwel alle SEO-scans en rapporten komt het naar voren: je website snelheid moet worden verbeterd. Dit is namelijk nadelig voor je SEO resultaten in zoekmachines als Google, Yahoo en Bing. Maar is dat wel zo? Gaat je website beter presteren in de zoekresultaten met een optimale laadtijd? Tijd om dat uit te zoeken!
Een trage website, daar heeft niemand wat aan. Beheerders moeten onwijs veel geduld opbrengen tijdens het doorvoeren van wijzigingen en bezoekers irriteren zich mateloos, of nog erger: verlaten de website. En dan is er natuurlijk nog de derde, zeker niet onbelangrijke, groep met gebruikers. De zoekmachines.
Website snelheid en SEO
De missie van Google is letterlijk om alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken. Kortom, een overzicht te creëren van alle gegevens op het wereldwijde web en deze zo goed mogelijk voorschotelen richting haar bezoekers. Onder goed kun je natuurlijk verschillende dingen verstaan. Maar zou jij zelf een vriend of kennis verwijzen naar een hele langzame website?
‘Hey, heb je die nieuwe website al gecheckt? Die is gaaf joh! Ik zou er wel even een bakje koffie voor zetten, want hij laadt nogal langzaam’. Nee, natuurlijk ga je dat niet zeggen. Zo kun je eigen de verhouding tussen de laadtijd van je website en de zoekmachines vergelijken. Hoe langzamer een website is, hoe slechter de ervaring is voor de gebruiker. Hoe slechter de ervaring voor de gebruiker, hoe lager de kans dat Google deze website gaat aanbevelen in haar zoekresultaten. Daar gaan je SEO resultaten, ondanks dat je te gekke content hebt geschreven.
Website snelheid meten
Oké, een optimale laadtijd is dus belangrijk. Maar hoe kom je erachter hoe snel je website is én hoe je dit kunt verbeteren? Als je gebruik maakt van tools als Analytics en Search Console heb je geluk. Daar zitten namelijk standaard rapporten in verwerkt voor het meten van je pagina snelheid. Via Analytics heet dit Site Speed (Gedrag –> Sitesnelheid –> Overzicht) en via Search Console heet dit Snelheid (Optimalisaties –> Snelheid).
Er zijn echter twee tools die universeel door heel veel webbouwers en SEO-specialisten worden aangeraden. De eerste is opnieuw een tool van Google (gek hé?) die speciaal is ontwikkeld voor het testen van je laadtijd binnen één oogopslag: PageSpeed Insights. Het voordeel van deze tool is dat deze heel snel werkt en je direct een lijst met verbeterpunten krijgt te zien. Daarnaast krijg je de scores van je laadtijd te zien voor zowel een mobiele gebruikers als een desktop gebruikers. De tweede tool is GTmetrix. Als je geluk hebt is het niet druk en heb je binnen enkele minuten een uitgebreid rapport over je website snelheid, inclusief waterval grafiek met de verschillende elementen.

Website snelheid verbeteren
Stel, je hebt de snelheid van je website gecontroleerd en die is te langzaam. Wat doe je dan? Zoals gezegd bieden zowel PageSpeed Insights als GTmetrix handige tips & tricks om direct aan de slag te gaan met het verbeteren van de laadtijd. Hieronder hebben we de meest voorkomende optimalisaties voor je op een rijtje gezet.
1. Afbeeldingen verkleinen
Zoekmachines vinden afbeeldingen niet leuk. Sowieso kunnen ze niet zien wat er op een afbeelding is te zien, aangezien ze alleen code kunnen lezen. Maar grote(re) afbeeldingen hebben ook nog eens een grote impact op de laadtijd van je website. Kortom, zorg dat je afbeeldingen nooit groter zijn dan nodig om ze juist af te beelden. Daarnaast is het slim om vooral gebruik te maken van JPEG afbeeldingen, aangezien die vaak kleiner zijn dan PNG afbeeldingen.
Je kunt afbeeldingen handmatig verkleinen met bijvoorbeeld Photoshop of Illustrator. Heb je een WordPress website? Dan heb je geluk, want er bestaat een hele range aan plugins om automatisch je afbeeldingen te verkleinen. Onze keuze valt hierin vaak op Smush, een gratis plugin die je afbeeldingen automatisch verkleind bij het uploaden. Goede alternatieven zijn TinyPNG en EWWW Image Optimizer.
2. Browser caching toepassen
Je hebt vast wel eens van caching, of cache, gehoord. Eigenlijk betekent het dat je browser bepaalde informatie van een website opslaat, om deze later nog een keer te kunnen gebruiken. Hoe meer informatie er wordt opgeslagen en hoe langer dit blijft bewaard, hoe sneller je website wordt geladen door de bezoeker. Deze informatie kan o.a. bestaan uit afbeeldingen, HTML, CSS en Javascript op je website.
Gebruik je WordPress als CMS, dan heb je opnieuw geluk. Ook voor het toepassen van (browser) cache zijn verschillende plugins beschikbaar. Onze keuze valt hier vaak op de W3 Total Cache plugin. Heb je geen WordPress website? Vraag dan je webbouwer om browser cache te activeren voor je website!
3. Broncode verkleinen
Zoals eerder al aangegeven is Google een machine. Een machine die code leest en niet de tekst en afbeeldingen die op je website staan. Een fatsoenlijke webpagina bestaat daardoor al snel uit een paar honderd regels code waar de zoekmachine doorheen moet crawlen.
Gelukkig kun je het de zoekmachine makkelijker maken door je broncode te verkleinen. Dit wordt ook wel minify genoemd. Het verschil is dat alle onnodige ruimte en regels uit je broncode worden verwijderd, waardoor er één compact overzicht wordt getoond. Hieronder is het verschil duidelijk te zien tussen een normale paginabron (links) en een geminimaliseerde paginabron (rechts.
4. Blokkeer Javascript rendering
Bijna alle website maken van gebruik of bevatten elementen van Javascript. Aangezien Javascript vaak de laadtijd onnodig lang maakt raadt o.a. Google zelf aan dat alle Javascript elementen onder de vouw minder prioriteit krijgen dan direct zichtbare onderdelen. Als bezoeker zie je namelijk maar een gedeelte van de pagina wanneer je deze voor het eerst laadt. Dit gedeelte wordt ook wel boven de vouw genoemd. Door deze sectie van de pagina als eerste in te laden krijg je dus snel een stuk pagina te zien, terwijl de rest van de website nog moet worden geladen.
5. Kies een goede hosting partij
Toegegeven, een hosting partij kies je vaak ook met het oog op de kosten. Toch is het verstandig om de kosten eens naast de nadelen te leggen. Een hosting partij kan namelijk heel goedkoop zijn, maar daardoor ook je website op een overvolle shared-server zetten die je snelheid onnodig vertraagd. Uit een onderzoek van marketingfacts.nl bleek dat o.a. Domeinwinkel en Antagonist in Nederland de beste servers aanbieden voor WordPress websites.

Hallo, top-3!
Zoals bij alles rondom SEO is je website snelheid natuurlijk slechts een onderdeel van het geheel. Als je een website hebt met slechte of zelfs gekopieerde content maar heeft hij een laadtijd van >3 seconden? Dan nog is de kans heel groot dat je nooit hoog gaat eindigen in de zoekresultaten.
Dat gezegd hebbende blijkt uit heel veel onderzoek en bronnen dat je website snelheid wel degelijk een grote rol kan spelen in de hoogte van je Google pagerank. Heb je een website of webshop die barst van de goede content, maar lukt het je niet om hoog in de zoekresultaten te eindigen? Volg dan de tips in dit artikel en probeer je laadtijd eens te optimaliseren. Voordat je het weet ga je stijgen in de resultaten en is het hallo, top-3!