2

Menu

Een webwinkel beginnen? Lees dan deze 5 tips (en 2 valkuilen)!

Een webwinkel beginnen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Het klinkt zo simpel. Je maakt een website, zet je producten online en de klanten volgen vanzelf. Toch komen we bijna dagelijks ondernemers tegen die het in de praktijk erg vinden tegenvallen. Dan blijkt ineens dat de concurrentie wel heel erg aanwezig is. Of dat de klanten er wel zijn, maar het heel veel tijd en geld kost om ze te bereiken. In de afgelopen jaren hebben we genoeg situaties gezien om je een paar waardevolle tips te kunnen geven voor het starten van je eigen webshop. En als we toch bezig zijn noemen we ook direct de twee grootste valkuilen die je tegen kan komen. Let’s go!

Tip 1: onderzoek je concurrenten

Natuurlijk is het goed om van je eigen kracht uit te gaan. Maar het is altijd verstandig om de partijen waar je mee wilt gaan concurreren grondig te onderzoeken. Belangrijke dingen waar je op kunt letten zijn:

  • Prijsstelling. Wil je dezelfde producten gaan aanbieden, maar dan goedkoper?
  • Klantenservice. Zijn ze altijd en goed bereikbaar? Of is het lastig om in contact te komen? Dan kun jij jezelf hierin onderscheiden!
  • Productaanbod. In hoeverre overlapt het productaanbod? Misschien kun je nog meer gerelateerde producten aanbieden, zodat je een bredere doelgroep aanspreekt?
  • Autoriteit. Dit klinkt als een vaag begrip, maar zeker op het gebied van SEO is dit cruciaal. Je kunt bijvoorbeeld onderzoeken hoe machtig je concurrent is binnen de huidige markt. Hebben ze al een groot klantenbestand? En hoelang bestaat de website al? Hebben ze veel binnenkomende links? Hoe groter de autoriteit, hoe moeilijker het zal zijn om de markt te penetreren.

Maar hoe onderzoek je jouw concurrenten? Sowieso kun je al veel informatie van de website halen. Maar ook een tool als de backlink checker van Ahrefs komt goed van pas. Wil je Google Shopping gaan inzetten? Dan kun je ook het Merchant Center gebruiken om te kijken in hoeverre je prijs onderscheidend is van je concurrenten. Ten slotte is het altijd aan te raden om een keer een bestelling bij je concurrent te doen. Je kunt vervolgens precies zien hoe zij je order afhandelen, communiceren met hun klanten én eventuele after sales aanpakken.

Met de backlink checker van Ahrefs kun je makkelijk en snel de domein autoriteit van je concurrenten onderzoeken.

Tip 2: kies het juiste CMS

Een CMS is het beheersysteem van je website. Eigenlijk wordt hier je website in gebouwd én beheerd. Denk aan het vullen van je producten en het afhandelen van je bestellingen. Een cruciale keuze om te maken wanneer je gaat beginnen. Als je eenmaal bezig of een aantal jaren onderweg bent stap je niet meer zo makkelijk over.

Binnen Stormachtig zijn we enorm fan van WordPress. De basis installatie is gratis en veel uitbreidingen met plugins zijn eenvoudig te realiseren. Maar heb je veel producten die je online wilt aanbieden? Dan is het echter niet altijd de beste keuze. Bij veel producten zal de laadtijd van je website oplopen, wat moeilijk te verlagen is zonder betaalde plugins of meer gespecialiseerde oplossingen. Overigens speelt je hosting partij hier ook een grote rol in. De drempelwaarde die wij adviseren is ongeveer 1.000 producten. Heb je er meer? Dan kun je beter voor een oplossing kiezen als Lightspeed of Shopify. Deze zijn specifiek gebouwd als webshop oplossing en zijn vaak sneller dan grote en logge WordPress websites.

Meer weten over de verschillende CMS systemen? Lees dan het blog wat we hier eerder over hebben geschreven.

Valkuil 1: veel kosten maken

Een webshop hoeft in eerste instantie niet veel geld te kosten. Door direct hoge kosten te maken aan je website, verzending (zoals verpakkingen en verzendbedrijven) en je marketing zal je direct veel omzet moeten draaien om break-even te draaien. En dat is buitenom de inkoopkosten die je waarschijnlijk al maakt om je producten überhaupt te kunnen verkopen. Wees dus verstandig en houd je kosten in de opstartfase zo laag mogelijk. Kies voor effectieve marketing middelen als Google Ads of Facebook advertenties om je klanten direct te bereiken. Zet je in op SEO, houd er dan rekening mee dat het een behoorlijke tijd kan duren voordat je hier veel resultaat van gaat zien.

Tip 3: presenteer je producten zo goed mogelijk

Laten we eerlijk zijn. Zou jij snel bestellen bij een webshop waar maar één matige foto van het product wat je zoekt is te zien? Of waar het product wordt aangeboden, maar de enige informatie over het product één hele korte zin is? Waarschijnlijk is de kans groot dat je verder zoekt naar een meer betrouwbare aanbieder.

Fotografie en copywriting zijn essentieel voor je digitale showroom. Kwalitatieve foto’s van je producten kunnen je onderscheiden van de concurrent. Gebruiken zij bijvoorbeeld de standaard afbeeldingen van de leverancier? Maak dan je eigen foto’s. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn, met een goede smartphone en een effen achtergrond kun je al prima foto’s maken. Daarnaast zijn er handige tools zoals Remove.bg om de achtergrond gemakkelijk te verwijderen, je hebt geen Photoshop meer nodig!

Bij een pot verf kun je bijvoorbeeld een kwaststreep plaatsen in de kleur van de verf. Zo is in één oogopslag duidelijk welke kleur het is!

Probeer daarnaast zoveel mogelijk informatie over je producten te geven. Denk hierbij aan eigenschappen, maar ook aan veelgebruikte toepassingen, voordelen en eventueel zelfs nadelen. Neem CoolBlue als voorbeeld. Zij gebruiken vinkjes om goede eigenschappen van producten te noemen, maar noemen ook minimaal één nadeel bij elk product. Dit komt heel transparant over en zorgt voor veel vertrouwen richting je klanten.

Tip 4: weet waar je klanten zich bevinden

Een webwinkel beginnen is stap één. Maar klanten vinden én vervolgens je producten weten te verkopen is stap twee en direct de moeilijkste stap. Zorg daarom dat je voorbereid bent en weet waar je klanten zich bevinden. Het is vervolgens veel makkelijker om de juiste middelen in te zetten om je klanten ook daadwerkelijk te kunnen bereiken.

De grootste voorsprong die je hierin kunt nemen is een uitgebreid zoekwoordenonderzoek. Met de gratis zoekwoordenplanner van Google Ads kun je precies in kaart brengen waar je doelgroep naar zoekt en hoe vaak per maand zij dit gemiddeld doen. Bovendien haal je hier altijd weer nieuwe informatie uit. Zo worden er misschien wel zoekwoorden of combinaties gebruikt waar je vooraf helemaal geen rekening mee had gehouden. Gebruik je een meer gespecialiseerde tool als SE Ranking of SERPwatch? Dan kun je ook direct zien hoe sterk de concurrentie is op verschillende zoekwoorden en waar de grootste kansen liggen voor jou om te optimaliseren.

Valkuil 2: te snel de handdoek gooien

Producten verkopen is moeilijk. Soms zelfs heel moeilijk. Ga dus niet direct bij de pakken neerzitten als je de eerste maand maar een handjevol bestellingen hebt gehad. Probeer je strategie aan te passen, door bijvoorbeeld een nieuw verkoopkanaal aan te boren. Verkoop je nog niet via Bol.com of Amazon? Start daar dan mee! Of heb je nog geen Facebook advertenties ingezet? Probeer dit eens een maand uit. Zoals gezegd zijn je verwachtingen vaak hoog, maar probeer niet te snel de handdoek in de ring te gooien als het niet lukt. Houd vol en die goeden resultaten volgen vanzelf!

Tip 5: optimale SEO inrichting

Als je een klein beetje verstand van SEO hebt dan weet je waarschijnlijk dat dit uit drie belangrijke pilaren bestaat, namelijk content, techniek en autoriteit. De eerste twee noemen we ook wel on-site onderdelen. De content die je op je webwinkel plaatst, in de vorm van tekst en afbeeldingen, heb je zelf de volledige controle over. Zo kun je zoekwoorden in je teksten verwerken en zorgen dat alle categorieën, producten en overige pagina’s over voldoende content beschikken.

Daarnaast kun je er zelf voor zorgen dat de techniek van je webwinkel zo optimaal mogelijk is ingericht. Dit kan al beginnen met basale onderdelen zoals een goede URL-structuur. Denk hier ook goed over na tijdens het inrichten van je webshop. Zorg voor een schone URL met zo min mogelijk gekke tekens of combinaties. Zorg er daarnaast voor dat je een goede categorie verdeling hebt. Kijk bijvoorbeeld eens naar onderstaande voorbeeld. In welke situatie heb je de meeste kans om gevonden te worden op verschillende zoekwoorden?

Situatie 1Situatie 2
Alle productenHandgereedschap
– Handgereedschap– Schroevendraaiers
– Elektrisch gereedschap– Tangen
– IJzerwarenEtc.
Etc.Elektrisch gereedschap
– Boormachines
Etc.

Logisch natuurlijk, maar in situatie 2 wordt je vanzelf al geïndexeerd door zoekmachines op zoekwoorden als schroevendraaiers en boormachines. Door hier een goede tekst aan toe te voegen kun je hier makkelijker op scoren in Google. Andere technische onderdelen van je webwinkel waar je rekening mee kunt houden op het gebied van SEO zijn:

  • Gestandaardiseerde META-titels en beschrijvingen
  • H1-titels op categorie en product pagina’s met de belangrijkste zoekwoorden
  • XML-sitemap die regelmatig wordt geüpdate
  • Juiste indexatie en/of uitsluiting van gefilterde of overbodige URL’s, zoals zoekresultaten
  • Snelheid optimaliseren met een cache en minify plugin

Is je webwinkel al live en twijfel je over sommige technische aspecten? Probeer dan eens een speedtest van Google te doen of gebruik de technische analyse van bijvoorbeeld SE Ranking. Je ontvangt een compleet PDF-rapport met alle gebreken en mogelijke optimalisaties van je webshop.

Een succesvolle webwinkel beginnen? Laat ons je helpen bij je online marketing! Wij helpen je graag met de inzet van SEO, SEA of andere digitale kanalen. Wil je meer weten of ben je benieuwd wat het kost? Neem vrijblijvend contact met ons op, we geven je graag een advies op maat!

Populaire berichten

Heb je een vraag?
Wil je meer weten of heb je een vraag? Onze collega Joris Spitholt staat voor je klaar!

Misschien vind je dit ook interessant...

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) FAQ: 19 veelgestelde vragen & antwoorden

Heb je een vraag over zoekmachineoptimalisatie (SEO)? We hebben vragen en antwoorden gebundeld. Voor beginners én voor pro’s. Stel ook jouw vraag!

Google Optimize stopt. En nu?!

Stel dat, hè? Of toch niet zo denkbeeldig en gewoon keiharde realiteit? Misschien heb je …

Effectieve e-mailmarketing: hoeveel actieve abonnees heb jij?

“Ik heb een lijst met 100.000 adressen”, bluft een collega-marketeer. Hij klopt zichzelf op zijn …