1

Menu

In 5 stappen je online marketing strategie opstellen

Een online marketing strategie kan cruciaal zijn voor het succes van je bedrijf of organisatie. Je gaat toch ook geen huis bouwen zonder fundering? Dan zakt hij uiteindelijk in elkaar! Ook bij marketing draait het om de lange termijn. Natuurlijk kan je zonder onderzoek of richtlijnen een artikel schrijven of advertentie publiceren. Maar gaat dit artikel uiteindelijk hoger in Google komen? Of trekt het de juiste bezoekers aan? Door hier vooraf over  na te denken bespaar je jezelf vaak een hoop tijd en moeite. In dit artikel geven we je de handvatten om in 5 stappen een eenvoudige online marketing strategie op te stellen.

Het opzetten van een strategie is misschien het beste te vergelijken met het bouwen van een blokkentoren. Je begint onderaan en elke bouwsteen ondersteunt de volgende. Het resultaat is een stevige toren die nooit zomaar zal omvallen. Laten we gaan bouwen!

Stap 1: Onderzoek

De eerste stap is het doen van een onderzoek. Richt je hierbij op de volgende vragen:

  1. Hoeveel online bezoekers hebben we de afgelopen tijd gehad?
  2. Waar komen online bezoekers vandaan? Oftewel, wat zijn de meest waardevolle kanalen?
  3. Waar zijn mijn (potentiële) klanten naar op zoek?

Een goed startpunt is bijvoorbeeld de huidige bezoekers statistieken in Google Analytics aangevuld met inzicht in je acquisitie kanalen. Zie je bijvoorbeeld dat er veel bezoekers binnenkomen via de organische zoekopdrachten? Dan zou je dit verder kunnen uitbouwen óf juist inzetten op betaalde advertenties via Google Ads. Maar ook via platformen als Facebook, Pinterest en LinkedIn kun je veel onderzoek doen. Bekijk bijvoorbeeld eens de tijdlijn van je top-5 concurrenten om te zien welke content zij delen en of ze hier veel reacties op ontvangen. Probeer ten slotte ook te kijken naar je doelgroep en hun kenmerken. Zo kan je in Analytics demografische en geografische rapporten vinden. Maar ook het gebruik van bepaalde apparaten kan heel veel inzicht bieden!

Tip: doe een zoekwoordenonderzoek. Met de zoekwoordenplanner in Google Ads heb je binnen een paar klikken inzicht in zoekwoorden die je doelgroep gebruikt, maar ook het aantal keer dat mensen deze zoekwoorden gebruiken in Google. Zo weet je direct welke woorden interessant zijn of welke je verder geen aandacht aan hoeft te besteden. Je kan een zoekwoordenonderzoek ook makkelijk uitbreiden met online tools als SEranking, AnswerThePublic of Google Search Console.

Stap 2: Strategie

Je online marketing strategie hoeft niet heel uitgebreid te zijn of uit heel veel onderdelen te bestaan. Wij raden aan om te beginnen met het doel van je marketing inspanningen. Dit kan bijvoorbeeld zijn: we willen de omzet in de webshop verhogen. Vervolgens kan je dit concreet maken met een aantal doelstellingen. Denk bijvoorbeeld aan: het aantal organische bezoekers verhogen met X procent. Of een conversie gericht doel als: het conversiepercentage verhogen tot X procent. Ten slotte stel je een doelgroep op waar jij je met je marketing op gaat richten. Kies bijvoorbeeld een targeting o.b.v. leeftijd, regio en interesses. Veel advertentieplatformen bieden veel targeting mogelijkheden om je advertenties zo efficiënt mogelijk in te zetten. Maak hier dan ook gebruik van!

Nadat je weet wat en wie je wilt gaan bereiken zijn we bij het hoe aangekomen. In deze stap kies je de kanalen die je gaat gebruiken om je doelgroep te bereiken. In je onderzoek is – als het goed is – naar voren gekomen wat nu belangrijke kanalen zijn of wat interessante kanalen zijn om te gaan gebruiken. Onthoud hierbij ook dat je onderzoek niet per se een positieve uitkomst hoeft te hebben. Heeft je onderzoek laten zien dat zoekwoorden in Google Ads op je producten gemiddeld €2 of meer kosten? Kies dan niet geforceerd voor Google Ads, maar zet bijvoorbeeld in op duurzame groei met SEO.

Stap 3: Uitvoer

Tijd voor actie! Wat ons betreft één van de leukste stappen. Namelijk het daadwerkelijk uitvoeren van je werkzaamheden. En dan denk je misschien al snel aan standaard werkzaamheden, maar de uitvoer kan nog behoorlijk gevarieerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  • SEO-teksten schrijven
  • Technische SEO-optimalisaties doorvoeren
  • Google Ads search, shopping of display campagnes inrichten (of kies eens voor de nieuwe Performance Max campagne)
  • Storyboard(s) uitwerken voor een video advertentie
  • Template(s) opzetten voor display advertenties
  • Advertenties inrichten via Facebook, Instagram, LinkedIn of Pinterest
  • Social-media berichten inplannen
  • Een e-mail automation flow inrichten
  • Etc.

Bij de uitvoer is het goed om rekening te houden met je planning. Wanneer zijn je deadlines? Daarnaast zijn er werkzaamheden waar je jouw klant(en) bij nodig hebt, bijvoorbeeld voor input of beeldmateriaal. Zorg dat je hier tijdig om vraagt zodat je niet onnodig lang hoeft te wachten. Ten slotte is het altijd goed om zoveel mogelijk zaken in eigen hand te houden.

Stap 4: Analyse & rapportage

Misschien wel het beste onderdeel van online marketing? Alles is meetbaar en dus inzichtelijk te maken. Van vertoningen tot klikken en van leads tot transacties. In je online marketing strategie heb je een doel en aantal doelstellingen opgesteld. In deze stap ga je controleren of je ze hebt behaald. Of dat je op koers ligt om deze binnenkort te gaan behalen.

Onze favoriete tools voor analyse en rapportage hangen een beetje af van de kanalen die je hebt gekozen. Voor je website in z’n algemeen zijn Google Analytics en Data Studio perfect. Vooral wanneer je een klant of leidinggevende op de hoogte wilt houden kan een dashboard in Data Studio de perfecte uitkomst bieden. Hij of zij kan hiermee 24/7 de actuele resultaten bekijken. Heb je voor SEO als kanaal gekozen? Gebruik dan Topvisor of SEranking om je posities in de zoekresultaten meetbaar te maken. Voor advertentieplatformen als Google Ads, META of LinkedIn kan je vaak de belangrijkste resultaten inzien maar ook exporteren naar Excel of Spreadsheets. Zo kan je de data makkelijk verpakken of presenteren op een manier die voor jou het beste werkt.

Vind je het moeilijk om een rapportage of dashboard te maken in Data Studio? Maak dan gebruik van de gratis templates die Google beschikbaar heeft gesteld. Koppel je eigen data bron en je kan direct aan de slag! Benieuwd welk dashboard template wij gebruiken? Neem dan contact op met één van onze marketeers en we sturen je een anoniem voorbeeld.

Stap 5: Optimalisatie

Hoe klein je online campagnes ook zijn geweest, de resultaten bieden altijd de mogelijkheid om de campagne te verbeteren. Is de click-through-rate (CTR) van je Google Ads advertenties in de zoekresultaten tegengevallen? Dan zou je een voorstel kunnen doen om je advertentietitels en beschrijvingen te verbeteren. Is het aantal conversies vanuit je retargeting display campagne minder geweest dan gehoopt? Misschien moet je dan de doelgroep targeting aanpassen, of de call-to-action in je banner veranderen. Er zijn altijd mogelijkheden om je campagne te optimaliseren.

Onze grootste tip hiervoor is: testen, testen en testen. Wil je een advertentietitel veranderen? Laat dan de originele advertentie ook draaien. Zo weet je na een paar dagen of weken precies op welke advertentie meer bezoekers klikken. Daarnaast zijn we groot fan van een tool als Google Optimize. Hiermee kan je onderdelen van je website testen met bijvoorbeeld een A/B-test. Hierbij krijgt de helft van de bezoekers versie A van een pagina te zien, de andere helft krijgt versie B te zien. Afhankelijk van je doel – bijvoorbeeld meer transacties genereren – kun je zo op basis van de data zeggen welke variant van de pagina beter presteert.

De beste online marketing strategie

Ben je helemaal klaar om je eigen online marketing strategie te gaan opstellen? Met bovenstaande 5 stappen kun jij de beste online marketing strategie voor je eigen bedrijf of organisatie opstellen. Heb je toch liever dat er een marketeer met je meekijkt? Maak dan een vrijblijvende afspraak voor een (online) kennismaking. We luisteren graag naar je doelen en kunnen je alles vertellen over de mogelijkheden van online marketing!

Populaire berichten

Heb je een vraag?
Wil je meer weten of heb je een vraag? Onze collega Joris Spitholt staat voor je klaar!

Misschien vind je dit ook interessant...

Quotum overschreden in Search Console: zo los je het op
Wil je handmatig indexering aanvragen van een URL in Search Console? Dan kan het zijn ...
Hoe snel werkt SEO? En waarom duurt het zo lang?
Als je jouw website wil optimaliseren voor Google heb je ruwweg twee mogelijkheden: starten met ...
GPTBot blokkeren? Voorkom dat ChatGPT informatie van jouw website gebruikt!
OpenAI heeft een eigen web crawler met de naam GPTBot. Deze bot bezoekt internetpagina’s en ...